Απόφαση-σταθμός δίνει 30.000 ευρώ σε όσες ερασιτεχνικές ομάδες της Θράκης ανέδειξαν παίκτες που έγιναν επαγγελματίες

 

Σημαντική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας αποτελεί η αναγνώριση της κατάρτισης των νεαρών ποδοσφαιριστών, σε σημείο που τα σωματεία στα οποία αυτοί έκαναν τα πρώτα βήματά τους, να έχουν οικονομικό όφελος σε περίπτωση μεταγραφής τους σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η υπόθεση αφορά το σωματείο της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα που κατάφερε να πάρει τροφεία ύψους 29.500 ευρώ από τον ΟΦΗ, αλλά ουσιαστικά η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τα μάτια για ανάλογες διεκδικήσεις από σωματεία και ακαδημίες ολόκληρης της χώρας, άρα και της Θράκης, εφόσον οι παίκτες που αυτοί ανέδειξαν αποκτήσουν επαγγελματικό συμβόλαιο.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του αθλητικού ομίλου Νέας Ιωνίας (αγωνίζεται στην Α’ ΕΠΣΑ), που αναφέρει τα εξής:

«Με πρόσφατη απόφασή του το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ δικαίωσε το σωματείο μας, «ΑΟ Νέας Ιωνίας», σε προσφυγή του κατά της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του σωματείου μας, που εκπροσωπήθηκε από το Νεοϊωνιώτη δικηγόρο Αθηνών Γεώργιο Τσοπανίδη, και υποχρεώνει την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 να καταβάλει στο σωματείο μας αποζημίωση για την κατάρτιση ποδοσφαιριστή που είχαμε στο δυναμικό μας ως ερασιτέχνη (ΜΑΡΙΟΣ ΟΓΚΜΠΟΕ), ο οποίος και μεταγενέστερα έγινε επαγγελματίας με την μεταγραφή του στην ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 από άλλο ερασιτεχνικό σωματείο.

Η παραπάνω δικαστική απόφαση είναι πρωτοποριακή, καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ερασιτεχνικών σωματείων που εκπαιδεύουν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να λάβουν αποζημίωση για την εκπαίδευση του ποδοσφαιριστή, όταν αυτός αποκτήσει την επαγγελματική του ιδιότητα με την μεταγραφή του σε κάποια ΠΑΕ.

Ο Α.Ο ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ευχαριστεί θερμά τον δικηγόρο κ. Γεώργιο Τσοπανίδη για την πολύτιμη συμβολή του ώστε να δικαιωθεί το σωματείο μας στην συγκεκριμένη υπόθεση».

 width=Το ThrakiSportS  επικοινώνησε με τον μικρασιατικής καταγωγής δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγο Γιώργο Τσοπανίδη (φωτο δεξιά) που χειρίστηκε την υπόθεση. Όπως διευκρίνισε, η απόφαση είναι στον ανώτατο βαθμό της Αθλητικής Δικαιοσύνης καθώς εκδόθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ που αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο βαθμό και στο οποίο μετέχουν αρεοπαγίτες, συνεπώς  δεν υπάρχει περιθώριο έφεσης ή ακύρωσής της. Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν στο σύλλογο από ηλικία 12 ετών έως και 21, όπως προκύπτει και από τα δελτία του και συνεπώς η αγωνιστική του κατάρτιση έγινε στη Νέα Ιωνία. Με άλλα λόγια, δεν είχε σημασία ότι ακολούθως ο Μ. Όγκμποε πήρε μεταγραφή στο Φωστήρα, από εκεί στον ΟΦΗ όπου έγινε επαγγελματίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο παίκτης αγωνίζεται στη Σκωτία στη Χάμιλτον.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσοπανίδης, βάσει των προβλέψεων των κανονισμών της ίδιας της ΕΠΟ, με το που γίνεται ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής επαγγελματίας, δηλαδή με το που υπογράφει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο, οφείλει η ομάδα που τον κάνει επαγγελματία να πληρώσει τα λεγόμενα τροφεία, δηλαδή την ομάδα ή τις ομάδες που κατήρτησαν τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστής ώστε να φτάσει στο σημείο να του προταθεί επαγγελματικό συμβόλαιο. Το ποσό δεν είναι βάσει ποσοστού αλλά συγκεκριμένο, καθορίζεται από τους σχετικούς κανονισμούς και ανέρχεται στις 29.500 ευρώ, που όπως γίνεται αντιληπτό, για τα δεδομένα του ελληνικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μόνο αμελητέο δεν είναι. Ανοίγεται κατά συνέπεια ένα μεγάλο κεφάλαιο για σωματεία και ακαδημίες της Θράκης που έχουν καταρτίσει παίκτες οι οποίοι στην  συνέχεια έγιναν επαγγελματίες, να διεκδικήσουν ποσό 29.500 ευρώ για καθέναν από αυτούς.

Ζήτημα εκτίμησης είναι ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θεωρείται περίοδος κατάρτισης για έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Στην περίπτωση που εξετάστηκε και αποτελεί πλέον δικαστικό δεδικασμένο, κρίθηκε ότι ο συγκεκριμένος παίκτης που ήταν στη Νέα Ιωνία από τα 12 ως τα 21 του χρόνια καταρτίστηκε εξ ολοκλήρου σε αυτήν και δεν είχε σημασία ότι στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για τον Φωστήρα και από τον Φωστήρα για τον ΟΦΗ, όπου έγινε επαγγελματίας. Σε περίπτωση που ένας ποδοσφαιριστής έχει καταρτιστεί σε δύο οι περισσότερες ομάδες, το δικαστήριο δύναται να καθορίσει αναλογικά τα σχετικά ποσά, που στο σύνολό τους οφείλουν να είναι 29.500 ευρώ για κάθε παίκτη. Το ποσό της αποζημίωσης για την κατάρτιση οφείλει να το καταβάλει η ομάδα που πρώτη κάνει επαγγελματία έναν ποδοσφαιριστή και είναι ένα επιπλέον έξοδο που οφείλουν να γνωρίζουν ομάδες, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη, όταν προχωρούν στην «επαγγελματοποίηση» ενός παίκτη.