«Υπέκυψαν» ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και άλλοι 5 αθλητικοί σύλλογοι να… «ψήνουν σουβλάκια» στη Γιορτή Κρασιού

 

Τελικά αυτό που τις προηγούμενες μέρες φημολογήθηκε για πιέσεις από την Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης στην διοίκηση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης να λάβει μέρος στην… Γιορτή Κρασιού ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη αποτυχία της διοργάνωσης εξαιτίας της απουσίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτιστικών συλλόγων του Έβρου, έγινε πράξη.

Πριν τρεις μέρες το evros-news δημοσίευε (και το ThrakiSportS αναδημοσίευσε) ότι ασκούνται πιέσεις στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, να δηλώσει ότι θα πάρει μέρος στην Γιορτή Κρασιού. Και σχολιαζόταν: «Ο κορυφαίος αθλητικός σύλλογος της πόλης δηλαδή, να έχει περίπτερο στις εκδηλώσεις και οι άνθρωποι του να ψήνουν σουβλάκια, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους. “Εικόνα” που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν συμφωνεί, αφού πέρα απ’ ότι δεν συνάδει με την μορφή και το ύφος της Γιορτής Κρασιού ένας αθλητικός σύλλογος, ο κορυφαίος μάλιστα της πόλης, θα τον έφερνε… απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτιστικών συλλόγων και των εκατοντάδων μελών τους και δεν πρέπει να μπλέκει σε τέτοια… παιχνίδια».

Σε εκείνο το ρεπορτάζ αποκαλύπτονταν μάλιστα ότι «υπάρχουν όμως συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης του ιστορικού Εθνικού, τα οποία επικαλούνται τις συνεχείς οικονομικές ενισχύσεις του δήμου Αλεξανδρούπολης με δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να καλύψει τα έξοδα του και προσπαθούν να πείσουν όσους διατυπώνουν ερωτηματικά και ενστάσεις για μια τέτοια κίνηση. Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ο σύλλογος να… στηρίξει τον δήμαρχο τώρα που έχει ανάγκη, όπως έκανε αυτός με τα χρήματα που έδωσε». Όπως αποδεικνύεται, οι πιέσεις αυτές έπιασαν τόπο, καθώς διέρρευσε ότι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα συμμετάσχει στην Γιορτή Κρασιού που θα διοργανωθεί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν θα είναι ο μόνος αθλητικός σύλλογος. Σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε συμμετοχή πολιτιστικών και όχι αθλητικών συλλόγων, φέτος ελλείψει πολιτιστικών και για να μην φανεί μονοψήφιος ο αριθμός των συμμετεχόντων, μετά και την παράταση που δόθηκε για δηλώσεις συμμετοχής που αρχικά εξέπνεε στις 4 Ιουλίου, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που φαίνεται ότι ασκήθηκαν, διέρρευσε ότι έξι αθλητικοί περιλαμβάνονται στους 15 όλους κι όλους συλλόγους που συμμετέχουν στην Γιορτή Κρασιού.

Πέραν του ΜΓΣ Εθνικός, στην σχετική λίστα περιλαμβάνονται η Ακαδημία του Ποντιακού Αλεξανδρούπολης (την οποία ελέγχει διοικητικά ο αντιδήμαρχος Γ. Παντελίδης), ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης (κορυφαίο στέλεχος του οποίου επίσης είχε πολιτευθεί με το ψηφοδέλτιο Λαμπάκη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές), ο Αθλητικός Όμιλος Μαΐστρου (που ελέγχεται από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Λαμπάκη Γιάννη Ναϊτίδη) και οι ποδοσφαιρικές ομάδες Νίκη Απαλού και ΑΕΚ Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται πως στη σχέση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, επήλθε ρήξη ύστερα από την άρνηση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε να συμμετέχει στην Γιορτή Κρασιού, εγείροντας σοβαρές αντιρρήσεις για την τρόπο διοργάνωσης. Στη συνέχεια ο δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν αυτόνομα στη Γιορτή με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων τους, με προθεσμία που εξέπνεε στις 4 Ιουλίου, μέχρι τότε είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή 12 σύλλογοι, αλλά παρατάθηκε έως τις 9 και φτάσαμε τους 15 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες θα δουν αυξημένες επιχορηγήσεις στις προσεχείς σχετικές αποφάσεις.

Μάλιστα, μετά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί ειδικά σε σχέση με τους αθλητικούς συλλόγους που θα λάβουν μέρος στην Γιορτή Κρασιού, έγινε γνωστό ότι οι αρμοδιότητες και ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουν οι (πολιτιστικοί και αθλητικοί) σύλλογοι στη φετινή διοργάνωση, πρόκειται να αποφασιστούν την Πέμπτη 12 Ιουλίου μετά από σύσκεψη που θα γίνει στο γραφείο του ίδιου του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, επιδιώκοντας προφανώς να βρεθεί διαφορετικός τρόπος από τα περίπτερα που θα ψήνουν σουβλάκια. ήδη οι πρώτες διαρροές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες αθλητικές επιδείξεις, για να μπορέσει να δικαιολογηθεί η παρουσία αθλητικών συλλόγων στην Γιορτή Κρασιού, ενώ ειδικά για τον Εθνικός η σκέψη που υπάρχει είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα και μια βραδιά τον Τροβαδούρων ώστε να δικαιολογηθεί με αυτόν τον «πολιτιστικό τρόπο» η παρουσία του.

Αναλυτικά οι 15 σύλλογοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στη Γιορτή Κρασιού:

  • Σύλλογος Κρητών Ν. Έβρου «Ο Μίνωας»
  • Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου
  • Πολιτιστικός & Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας Αρίστηνου «Σπάρτακος»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Χιλής «Αγ. Γεώργιος
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Τριγώνου Αλεξανδρούπολης
  • Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου
  • Αθλητικός Όμιλος Μαΐστρου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Έβρος»
  • Αθλητικό Σωματείο ΑΕΚ Αλεξανδρούπολης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού «Ο Φάρος»
  • Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Εθνικός
  • Ακαδημία Ποντιακού Αλεξανδρούπολης
  • Αθλητικός Σύλλογος «Νίκη» Απαλού
  • Σύλλογος Ποντίων «Αλέξιος Κομνηνός»
  • Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων
  • Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης»