Το 13άρι αθλητών, προπονητών και παραγόντων από τη Θράκη που μετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα

 

Ξεκινούν το πρωί της Παρασκευής στην καταλανική πόλη Ταραγόνα στην Ισπανία οι Μεσογειακοί Αγώνες, μια διοργάνωση που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, αφορά όλα σχεδόν τα ολυμπιακά αθλήματα και στην οποία συμμετέχουν μόνον οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα είτε βρίσκονται στην Ευρώπη είτε στην Αφρική είτε στην Ασία.

Στην πρεμιέρα κάνουν ποδαρικό η Εθνική Βόλεϊ Γυναικών που αντιμετωπίζει στη 13:30 την Ιταλία καθώς και έξι αθλητές και αθλήτριες της τοξοβολίας, ανάμεσά τους και η Ευαγγελία Ψάρα που θα είναι το βράδυ στην τελετή έναρξης η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται συνολικά από 299 αθλητές και αθλήτριες, ενώ μαζί με τους συνοδούς, προπονητές, διαιτητές και λοιπούς παράγοντες φτάνει τα 500 άτομα.

Το ThrakiSportS επιχειρεί ανά άθλημα να παρουσιάσει τα μέλη που έχουν σχέση με την Θράκη, ακολουθώντας την σειρά με την οποία καταγράφονται στο επίσημο βιβλιαράκι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

ΣΤΙΒΟΣ: Ανάμεσα στους αθλητές που έχουν δηλωθεί είναι ο δραμινός εμποδιστής Κώστας Δουβαλίδης, ο κομοτηναίος άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης, ο δισκοβόλος του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής Ιάσονας Θανόπουλος, ο δρομέας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Μάρκος Γκούρλιας και η πρώην δρομέας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Αναστασία Καρακατσάνη. Οι περισσότεροι συνοδεύονται και από τους προπονητές τους, όπως ο Γιώργος Τσούγκος του Μπανιώτη, ο Μπάμπης Σδρόλας του Δουβαλίδη και ο Χρήστος Παπαχρήστος του Γκούρλια.

ΤΖΟΥΝΤΟ: Ομάδα με έξι αθλητές και αθλήτριες κατεβάζει ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης, ωστόσο κανείς τους δεν έχει καταγωγή ή διαμονή στην Θράκη με τον Αλέξη Ντανατσίδη να είναι ο πιο γνωστός στους Θρακιώτες από τις παρουσίες του στα πανελλήνια πρωταθλήματα που φιλοξενήθηκαν σε Ξάνθη και Φέρες τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Πλήρης ομάδα κατεβαίνει. Δεν περιλαμβάνεται στα ονόματα ο Ξανθιώτης Χρήστος Κατραντζής αλλά περιλαμβάνεται η νέα μεγάλη ελπίδα της ελληνικής κολύμβησης, ο Νίκος Σοφιανίδης του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε την κολυμβητική του καριέρα από τον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης. Στο τμήμα «κολύμβηση αμεα» έχει περιληφθεί, όπως έχει αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα το ThrakiSportS, ο Εβρίτης παραολυμπιονίκης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και ως συνοδός ο επίσης εβρίτης προπονητής του Τάσος Καλλιτσάρης.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση, άλλωστε μόλις τους τελευταίους μήνες έχει γίνει προσπάθεια να καλλιεργηθεί και πάλι το άθλημα στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα από την ΑΕ Κομοτηνής.

ΠΑΛΗ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση παρά την δυναμική παρουσία της περιοχής στο άθλημα χάρη σε Δημοκρίτειο Κομοτηνής και Ολυμπιακή Φλόγα Ξάνθης. Ορισμένοι αθλητές ωστόσο, όπως ο Λαοκράτης Κεσίδης, η Μαρία Πρεβολαράκη και η Θεοδώρα Τελιανίδου έχουν  βρεθεί αρκετές φορές στην περιοχή.

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση αφού το πιο μεγάλο όνομα, η Ορεστιαδίτισσα Ελένη Σαλινούδη που είναι μόνιμη πρωταθλήτρια Ελλάδος δεν έχει δηλωθεί στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας στην Ταραγόνα, η οποία είναι ολιγομελής και περιορίζεται στα οκτώ άτομα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση ούτε στη ρυθμική ούτε στην ενόργανη. Από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ πάντως μετέχει κανονικά η καβαλιώτισσα πρωταθλήτρια Ελλάδος αλλά και Ευρώπης Ιωάννα Ξουλόγη.

ΤΕΝΙΣ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη συμμετοχή στην ολιγομελή εκπροσώπηση της χώρας στο άθλημα της αντισφαίρισης, από τα ιδιαίτερα δημοφιλή σε κάθε διοργάνωση.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Με επικεφαλής την δραμινή χρυσή ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη που συνοδεύεται από τον πατέρα και προπονητή της Τάσο ταξιδεύει η Εθνική Ομάδα Σκποποβολής. Η Κορακάκη θα ήταν και σημαιοφόρος αλλά δεν έγινε επειδή έχει προπονήσεις την ώρα της παρέλασης. Στην αποστολή και ο Ξανθιώτης πρώην πρωταθλητής στο τραπ και νυν Ομοσπονδιακός Προπονητής Νίκος Αντωνιάδης.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση στην ολιγομελή αποστολή του μη ολυμπιακού αθλήματος.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση παρά τη μεγάλη άνθιση του αθλήματος, ιδίως στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη.

ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ (ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ): Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση παρά το γεγονός ότι το άθλημα ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω Θράκης και του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ενώ εσχάτως η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βικτωρία Χατζήμα που επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, κάνει ενέργειες για να προωθήσει το άθλημα σε όλη τη Β. Ελλάδα.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση παρά την άνθιση του αθλήματος και στους τρεις νομούς της Θράκης χάρη κυρίως σε Πήγασο στην Ξάνθη, Θράκα Ιππέα στην Κομοτηνή και Ρήσο στην Ορεστιάδα.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση, άλλωστε μόλις τον τελευταίο χρόνο άρχισε να καλλιεργείται το άθλημα στην περιοχή και μόνο στην πόλη της Ξάνθης.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση καθώς το άθλημα δεν καλλιεργείται σε αγωνιστικό επίπεδο στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση καθώς ουσιαστικά το άθλημα δεν καλλιεργείται αυτόνομα στην περιοχή μας, παρά μονάχα μέσω ορισμένων σκοπευτικών συλλόγων.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση με το άθλημα να καλλιεργείται ουσιαστικά στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα μόνο στην Κομοτηνή χάρη στην ΑΕΚ, παρά την ύπαρξη πληθώρας συλλόγων μαχητικών σπορ και πολεμικών τεχνών.

ΜΠΑΣΚΕΤ: Η Ελλάδα κατεβάζει ομάδες στο 3×3 ανδρών και γυναικών και έχει θρακιώτικη εκπροσώπηση στο υψηλότερο επίπεδο, αφού αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκος Νικολόπουλος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η Ελλάδα κατεβάζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νέων Κ20 και ανάμεσα στους παίκτες που έχουν κληθεί και έχουν ταξιδέψει στην Ταραγόνα είναι ο Δημήτρης Μελιόπουλος της Ξάνθης. Προπονητής της ομάδας είναι ο πρώην βοηθός προπονητή στον ΑΟΞ Γιάννης Γκούμας.

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (ΠΟΛΟ): Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση ούτε στην εθνικη ομάδα των ανδρών ούτε στην εθνική ομάδα των γυναικών που έρχονται με υψηλές φιλοδοξίες σε αυτούς τους Μεσογειακούς Αγώνες.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (ΒΟΛΕΪ): Οι Εβρίτες Άκης Δαρίδης και Ανέστης Δαλακούρας είναι ανάμεσα στους 12 αθλητές που έχουν επιλεγεί για την Εθνική Ομάδα Ανδρών. Τιμ μάνατζερ της Εθνικής Ομάδας είναι ο θρύλος του ελληνικού βόλεϊ Μάριος Γκιούρδας, επίσης με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη. Στις γυναίκες δεν υπάρχει αθλήτρια που να κατάγεται από την περιοχή, όμως η Τζίνα Λαμπρούση είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Πλήρη ομάδα κατεβάζει η Ελλάδα με την παρουσία του πέμπτου ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο Βύρωνα Κοκκαλάνη να ξεχωρίζει. Ο Κοκκαλάνης είναι… θρακιώτης εξ αγχιστείας, αφού από την Κομοτηνή κατάγεται η σύζυγος και μητέρα του παιδιού τους.

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (ΧΑΝΤΜΠΟΛ): Η παρουσία της Αλεξανδρουπολίτισσας Μάγδας Κεπεσίδου κάτω από τα δοκάρια ξεχωρίζει στις αποστολές. Η Ελλάδα κατεβαίνει στους αγώνες με ομάδες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες δεν υπάρχει θρακιώτικη παρουσία.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση, αφού άλλωστε δεν καλλιεργείται το άθλημα στην περιοχή μας, όμως πολλοί από τους αθλητές αποτελούν “παιδιά” της Εβρίτισσας ολυμπιονίκου Χρύσας Μπισκιτζή που είναι πλέον προπονήτρια.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση.

ΚΑΡΑΤΕ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση.

ΓΚΟΛΦ: Δεν υπάρχει θρακιώτικη εκπροσώπηση.