Super League: Βόμβα από Βασιλειάδη για άμεσο υποβιβασμό 4-6 ομάδων! Κίνδυνοι για Ξάνθη και θρίλερ με ΠΑΟ, ΑΕΛ, ΟΦΗ, Άρη

 

 

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ζητώντας από την Super League να υποβιβάσει άμεσα 4-6 ομάδες προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της κατηγορίας.

Αυτό αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Φως, που είχε αποκαλύψει και το σχέδιο Βασιλειάδη για Super League 20 ομάδων που αποδείχθηκε αληθές, οπότε έχει δώσει δείγματα εγκυρότητας στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ, από το οποίο πάντως δεν προκύπτει ανησυχία για την Ξάνθη άμεσα, αλλά αφήνονται ερωτηματικά για την τύχη του Παναθηναϊκού, του Άρη και του ΟΦΗ:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κάλεσε σήμερα το προεδρείο της Super League και του ανακοίνωσε ότι θέτει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος.

Κοντολογίς, ανακοίνωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Λίγκα, Βασίλη Γκαγκάτση ότι βρέθηκαν τα χρήματα για το νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Super League και ζήτησε από τη Λίγκα να προχωρήσει στον υποβιβασμό ικανού αριθμού ομάδων, ώστε να προκύψει διοργάνωση 10-12 ομάδων στο ξεκίνημα της σεζόν που θα γίνει κανονικά στις 25 Αυγούστου.

Ο κ. Γκαγκάτσης, που αιφνιδιάστηκε από την κίνηση του υφυπουργού, απάντησε ότι η Super League δεν μπορεί να υποβιβάσει ομάδες πριν το συζητήσει με τα μέλη της. Για τον σκοπό αυτό συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα ενημερώσει τις ομάδες για τις προθέσεις του κ. Βασιλειάδη.

Σε περίπτωση που προχωρήσει το πλάνο της κυβέρνησης, εκτός από τον Πλατανιά και την Κέρκυρα στην Football League θα υποβιβαστούν οι Απόλλων, Λαμία, Λάρισα, Παναθηναϊκός (αν σχηματιστεί λίγκα με 10 ομάδες)». Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά, αλλά εφόσον ευσταθεί και δια της εις άτοπον απαγωγής, αυτό το σχέδιο δεν προβλέπει Αρη και ΟΦΗ στην Super League 1 παρά τον προβιβασμό τους από την Football League.

Την ίδια στιγμή, αντιφατικές σε σχέση με τα προαναφερθέντα είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει ταυτοχρόνως το Sport24. Σύμφωνα με αυτό, το πλάνο Βασιλειάδη για ριζική αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και τελικό στόχο τη δημιουργία τριών κατηγοριών με 12 ομάδες η καθεμία ισχύει (Superleague 1, Superleague 2, Football League. Το σύνολον 36). Ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί άμεσα αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρξει η μεταβατική σεζόν 2018-2019, αυτή που ξεκινάει σε δύο μήνες δηλαδή.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, την προσεχή σεζόν πρωτάθλημα θα έχουμε πρωτάθλημα Super League με τη συμμετοχή 16 ομάδων, στο πρωτάθλημα αυτό μετά το πέρας της κανονικής περιόδου των 30 αγωνιστικών θα γίνουν πλέι-οφ και πλέι-αουτ, στα πλέι-οφ θα συμμετάσχουν οι ομάδες από την 1η έως την 6η θέση, με στόχο την ανάδειξη του πρωταθλητή και φυσικά τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη ενώ στα πλέι-άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού θα συμμετάσχουν οι ομάδες από την 9η έως την 14η θέση της κανονικής περιόδου. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα μένουν στη μεγάλη κατηγορία η 1η και η 2η ομάδα (δηλαδή η 9η και η 10η τελικά).

Η 15η και η 16η ομάδα μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις (τρόπον τινά) υποβιβάζονται στη νέα κατηγορία που δημιουργείται, τη Σούπερλιγκ 2. Συνοπτικά: Το πρωτάθλημα 2018-2019 θα έχει 16 ομάδες. Στο τέλος του θα μείνουν 12 (πιθανότατα 10+2 που θα ανέβουν από τη Football League ή με κάποιο άλλον τρόπο) και με αυτές τις 12 ομάδες θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020. Με τέσσερις γύρους για την ανάδειξη πρωταθλητή και ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί για τη σεζόν 2019-2020 η νέα κατηγορία Σούπερλιγκ 2, με τη συμμετοχή 12 ομάδων. Ο πιο πιθανός συνδυασμός (6+6), δηλαδή έξι ομάδες από τη Σούπερλιγκ της εφετινής σεζόν και έξι από τη Football League. Μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός και να γίνει (4+8). Παράλληλα θα υπάρχει και η Football League, με τη συμμετοχή 12 ομάδων από τη σεζόν 2019-2020.

«Στόχος του πλάνου που εκπόνησε ο Βασιλειάδης και τελικά όπως όλα δείχνουν θα περάσει με το συγκεκριμένο format είναι να γίνει πιο εμπορικό, πιο ελκυστικό και συνάμα πιο «καθαρό» το ελληνικό ποδόσφαιρο», επισημαίνει το Sport24 που χαρακτηρίζει ως «εναλλακτικό» το σχέδιο που θέλει τις ομάδες να αυξάνονται στις 20 για τη Super League την προσεχή περίοδο, με στόχο τελικά να μείνουν πάλι οι γνωστές 12+12+12 στο τέλος της περιόδου 2018-2019. Χωρίς πλέι-οφ και πλέι-άουτ, αλλά προφανώς μία μακρά κανονική περίοδο. Τα σχέδια έχουν τεθεί στην διάθεση των ομάδων, με την κυβέρνηση να επιθυμεί συμφωνία και όχι βίαιες κινήσεις έχοντας πάντως ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τα 30 εκατομμύρια ευρώ στους παράγοντες (+ τα 30-40 της NOVA) που θα δοθούν στις ομάδες αν περάσουν αυτά τα σχέδια περί αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά του, η ιστοσελίδα to10 αναφέρει ότι «H FIFA και η UEFA στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Βασιλειάδη εμφανίστηκαν αρνητικές στη… βίαιη και παράνομη αναδιάρθρωση για πρωτάθλημα 20 ομάδων εδώ και τώρα στη Super League, παρά τις διαρροές για θετικό κλίμα, και ο υφυπουργός Αθλητισμού προχωράει στο plan b. (…)  Αυτή τη στιγμή, το νέο σενάριο είναι το πρωτάθλημα να αρχίσει κανονικά με 16 ομάδες (τις 14 που παρέμειναν μετά τον υποβιβασμό των Πλατανιά και Κέρκυρας συν Αρη και ΟΦΗ, που ανέβηκαν). Να υποβιβαστούν έξι στο τέλος της περιόδου και να ανέβουν δύο από τη Football League οπότε το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-20 να διεξαχθεί με 12 ομάδες. Αν γι’ αυτά δεσμευθούν οι διοργανωτές, τότε θα προχωρήσει και η τηλεοπτική χρηματοδότηση των νυν “άστεγων” σε σύμπραξη που θα προκύψει με Νοva και EΡΤ!».

Συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, η Ξάνθη δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά η επόμενη χρονιά θα είναι όπως και να έχει ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού θα πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Ωστόσο αν επαληθευτεί το πρώτο σενάριο, θα έχουμε θρίλερ για την τύχη Παναθηναϊκού, Αρη, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Απόλλωνα Σμύρνης και άλλων ιστορικών ομάδων, που θα κινδυνεύσουν άμεσα να βρεθούν εκτός της μεγαλύτερης κατηγορίας. Αν δεν επαληθευτεί και πάμε στο δεύτερο πάντως, σε κάθε περίπτωση θα πάμε σε ένα πρωτάθλημα θρίλερ την προσεχή σεζόν. Πριν το θρίλερ αυτό πάντως, θα έχουμε το καλοκαιρινό της όποιας αναδιάρθρωσης προκριθεί…