Ο Νίκος Αγγελίδης στο ThrakiSportS για «όλες τις ΑΕΚ του κόσμου» και όσα ετοιμάζει στις παρουσιάσεις στην Θράκη

 

Συνέντευξη στον Ζαχαρία Μπαλτζή

Παρουσιάζεται το προσεχές τριήμερο σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα το βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη, το οποίο επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία των 361 σωματείων που έχουν δημιουργηθεί με το όνομα ΑΕΚ και έχουν ως έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Θα ακολουθήσει μέσα στο μήνα νέα επίσκεψη στην περιοχή για την παρουσίαση στην Ξάνθη.

Ο Νίκος Αγγελίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα, στα Πατήσια, όχι μακριά από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το 1967, «τη χρονιά που η χώρα έμπαινε στον γύψο». Με καταγωγή από την Βλάγκα της Πόλης και παππού αθλητή στην ΑΕΚ, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, δεν θα μπορούσε παρά να ερωτευτεί παράφορα τον δικέφαλο αετό, τις ρίζες του, έστω και αν σε ηλικία 14 ετών βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη.

Σπούδασε δημοσιογραφία στο Νιου Τζέρσεϊ αλλά πριν συμβεί αυτό, ξεκίνησε να εργάζεται στα 15 του ως αθλητικογράφος της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ». Γρήγορα τέθηκε επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης ομογενειακού τηλεοπτικού σταθμού. Από το 1999 ξεκίνησε συνεργασία με ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως ανταποκριτής στις ΗΠΑ και το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε σε ιδιωτικά κανάλια αλλά και στην δημόσια τηλεόραση, μεταξύ άλλων ως παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών αλλά ακόμα και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ενώ πήγε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Ιράκ.

Ποτέ όμως δεν εγκατέλειψε την ΑΕΚ. Είναι δημιουργός του aek-live.gr, ενός οπαδικού – ενημερωτικού site της ΑΕΚ με διαφορετική αντίληψη και παρουσίαση. Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε η ΠΑΕ ΑΕΚ για τα 90 χρόνια της Ένωσης, επιμελήθηκε όλες τις ενότητες των ερασιτεχνικών τμημάτων και του βόλεϊ, αλλά και το κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, μέχρι το 1930. Πίσω στο 1988, ίδρυσε τον πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη Σύνδεσμο Οπαδών ΑΕΚ Νέας Υόρκης, μια πρωτοβουλία που άλλαξε τα δεδομένα στο οπαδικό κίνημα της ΑΕΚ. Ασχολήθηκε και με τα κοινά της ομάδας, πριν δέκα χρόνια ως έφορος του τμήματος Ποδηλασίας της ΑΕΚ ενώ το 2011 εξελέγη στην διοίκηση, αναλαμβάνοντας χρέη Γενικού Αρχηγού και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου! Υπέβαλε όμως σύντομα την παραίτηση του, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται ποτέ και με τίποτα να διαπραγματευτεί τον ρομαντισμό της ιδέας της ΑΕΚ!

Παντρεμένος με την Αργυρώ Γιαννακάκου και πατέρας τριών αγοριών, του Γιώργου, του Στράτου και του Οδυσσέα, στους οποίους έχει περάσει το μικρόβιο της ΑΕΚ, συνεχίζει να μένει στη Νέα Φιλαδέλφεια και καθημερινά να παρακολουθεί, να γράφει και να καταγράφει την ιστορία της αγαπημένης του ομάδας. Εκεί τον συναντήσαμε, στη Νέα Φιλαδέλφεια, λίγο πριν την άνοδό του στην Θράκη για την παρουσίαση του βιβλίου του, που πλέον έχει φτάσει στην δεύτερη έκδοσή του και ενώ αναμένεται σύντομα και η τρίτη με νέα επιπλέον στοιχεία…

Ν.Α: «Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί απλά μια αθλητική αναφορά, αλλά μια ιστορική αναδρομή των ανθρώπων που ως πρόσφυγες ίδρυσαν όλα αυτά τα σωματεία που έχουν τον δικέφαλο αετό ως σήμα. Χαίρομαι πολύ που ερχόμαστε στην Θράκη, σε κοντινή απόσταση από τα ιερά χώματα όπου γεννήθηκε η ιδέα της ΑΕΚ. Πήρε πολλά χρόνια η συγγραφή αυτού του βιβλίου και είναι αλήθεια ότι στο διάστημα αυτό τα γράμματα που έλαβα με παλιές φωτογραφίες προέρχονται ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας μας, εννοείται και από την περιοχή σας».

Θ.S: Αλήθεια, πότε προέκυψε αυτή η ιδέα συγγραφής του βιβλίου;

N.A:  «Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές λέω ότι είναι όνειρο ζωής, ένα στοίχημα, γιατί έχει να κάνει με τις καταβολές μου. Είναι μία ιστορία που ουσιαστικά συνεχίζει την ιστορία της προσφυγιάς, όπως τη βίωσε η οικογένεια μου. Το 1922 ο παππούς μου, το όνομα του οποίου έχω, ήρθε πρόσφυγας από την Βλάνγκα της Κωνσταντινούπολης και ενσωματώθηκε και αυτός στην ΑΕΚ, ως αθλητής της πρώτης ομάδας βόλεϊ. Ωστόσο σαν ιδέα το συγκεκριμένο βιβλίο δεν υπήρχε εξ’ αρχής. Προέκυψε…».

Θ.Α: Πως; Γιατί είναι κάτι που δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει για οποιαδήποτε άλλη ομάδα του κόσμου.

Ν.Α: «Ούτε και εγώ, νομίζω ότι είναι η μοναδική αντίστοιχη καταγραφή παγκοσμίως… Μου άρεσε να καταγράφω την ιστορία, να παρακολουθώ τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά και την περιφέρεια.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η στήλη “Άλλες ΑΕΚ” στο aek-live. Εκεί στην πορεία συνειδητοποίησα ότι όλος αυτός ο όγκος των στοιχείων που καταγράφονταν διάσπαρτα, θα έπρεπε ενδεχομένως να συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο.  Αποφάσισα λοιπόν να μαζέψω όλα τα στοιχεία της έρευνας αυτής σε ένα βιβλίο. Πάντως, το έναυσμα για την καταγραφή όλων των ομάδων που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν τον δικέφαλο αετό ως σύμβολο στην καρδιά των αθλητών, αποτέλεσε μια φωτογραφία της δεκαετίας του ’80 με κάποιους ποδοσφαιριστές που φορούσαν φανέλες της ΑΕΚ στην Ουγγαρία. Ήταν η ΑΕΚ Μπελογιάννη, η ομάδα του χωριού που φτιάχτηκε έξω από τη Βουδαπέστη από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες».

Θ.S: Είχαμε και πολλούς από την Θράκη που είχαν πάει στην Ουγγαρία, πριν μερικά χρόνια η ΑΕΚ Μπελογιάννη είχε μάλιστα και έναν Εβρίτη ως πρόεδρό της, όπως είχε καταγραφεί στο ThrakiSportS…

N.A: «Όπως εσείς πολλές φορές αναζητείτε  Θρακιώτες που διαπρέπουν στο σε άλλες ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και καλά κάνετε γιατί αυτό είναι το νόημα ενός τοπικού μέσου, έτσι και εγώ επί πέντε χρόνια έψαξα, με πάθος, για να εντοπίσω σε κάθε σημείο του πλανήτη το στίγμα της ΑΕΚ. Αρχικά βρήκα 302 ομάδες μέσα από αυτή την αγωνιώδη και πεισματάρικη έρευνα, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρώτην έκδοση του βιβλίου. Από τότε πέρασε ένας ακόμα χρόνος, η έρευνα συνεχίζεται και πλέον έχουμε φτάσει στις 361! Και τα στοιχεία συνεχίζουν να έρχονται, γιατί σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε και κάνουμε παρουσίαση όλο και κάτι καινούριο προκύπτει. Ήδη έχω εντοπίσει επιπλέον δέκα ομάδες και έχουν συγκεντρωθεί νέα στοιχεία, που θα περιληφθούν στην τρίτη έκδοση του βιβλίου».

Θ.S: Άρα η έρευνα συνεχίζεται, δεν τελειώνει ποτέ…

Ν.Α: «Ακριβώς! Και θέλω να τονίσω ότι δεν απευθύνεται μόνο σε φίλους της ΑΕΚ. Είναι μια βαθιά ιστορική έρευνα με έντονα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία. Η κάθε μία από τις 361 ομάδες που περιλαμβάνονται στην δεύτερη έκδοση έχει τη δική της ιστορία, ιστορία προσφυγιάς για να ακριβολογώ, την οποία και αναδεικνύουμε με κάθε λεπτομέρεια. Νομίζω ότι εσείς οι Θρακιώτες το αντιλαμβάνεστε καλύτερα από όλους αυτό, γιατί κατά βάση οι Θρακιώτες πρόσφυγες είναι. Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο περισσότερο ιστορικό, παρά αθλητικού περιεχομένου».

Θ.S:  Το οποίο πάντως συμπίπτει την φετινή χρονιά  με μια ονειρική επιστροφή της ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα…

Ν.Α:  «Ναι, ήταν μια χρονιά  ορόσημο, ίσως η σημαντικότερη χρονιά στην ιστορία της ΑΕΚ σε αγωνιστικό επίπεδο. Φαίνεται πως σε όλους εμάς που παραμένουμε συμπαγείς ιδεολογικά κοντά της, πως κάποιος μας χρώσταγε κάτι και ήρθαν όλα μαζεμένα. Πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό κύπελλο αλλά και κύπελλο Ελλάδος στο μπάσκετ, τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο χάντμπολ, άνοδος στο βόλεϊ. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη και το πιο σημαντικό είναι ότι χαίρονται τα νέα παιδιά που δεν είχαν τη χαρά να γευτούν τις επιτυχίες του συλλόγου».

Θ.S: Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι φίλοι, ευρισκόμενοι στις βιβλιοπαρουσιάσεις που ετοιμάζετε στην Θράκη;

Ν.Α: «Θα είμαστε εκεί για να αναδείξουμε ακριβώς όσα προανέφερα, δίνοντας όμως έμφαση στις τοπικές ομάδες της περιοχής σας και τους παίκτες που έχουν αναδειχθεί από αυτήν. Για αυτό έχω καλέσει να βρεθούν εκπρόσωποι από την ΑΕ Κομοτηνής το Σάββατο, μια ομάδα που μάλιστα έχω βρει και φωτογραφία της να αγωνίζεται για μια χρονιά με τα κιτρινόμαυρα και τον δικέφαλο αετό. Φέτος είναι και ιδιαίτερη η χρονιά, που το τμήμα βόλεϊ της ομάδας ανέβηκε στην Α1 μαζί με το τμήμα βόλεϊ της μητρικής ΑΕΚ. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία και στο βόλεϊ, όπως σας προανέφερα, λόγω παππού. Στην Αλεξανδρούπολη όπου η ΑΕΚ έχει κατακτήσει τον μοναδικό της τίτλο στο βόλεϊ, υπάρχει στο ποδόσφαιρο η ΑΕΚ Έβρου που κατέκτησε πρωτάθλημα φέτος, λίγο χρόνια μετά την ίδρυσή της, ενώ θα υπάρχουν και στοιχεία για την παλιά ΑΕΚ Αλεξανδρούπολης, επίσης για την ΑΕΚ Καρωτής και την Ένωση Κυανής Ασβεστάδων, που θα παρουσιάσουμε και στην Ορεστιάδα. Ο Εβρος είναι η πατρίδα του Ντέμη, αλλά και του νεου μας προπονητή στο ποδόσφαιρο, μην ξεχνάμε. Θα έχουμε προβολές βίντεο, ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων, αλλά κυρίως συζήτηση με τον κόσμο. Δεν είναι τυπικές βιβλιοπαρουσιάσεις, μου αρέσει η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, η συζήτηση, μέσα από αυτήν αναδεικνύονται και άλλες ιστορίες που αξίζει να καταγραφούν. Ετοιμάζουμε αρκετές εκπλήξεις για όσους παραβρεθούν και νομίζω ότι θα είναι βραδιές που δεν αφορούν μόνο τους Αεκτζήδες. Στην Κομοτηνή θα είμαστε το Σάββατο, στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή, στην Ορεστιάδα την Δευτέρα».

Θ.S: Στην Ξάνθη πότε με το καλό; Ο κόσμος ρωτάει…

Ν.Α:  «Έχει κλειδώσει και η Ξάνθη. Στις 30 Ιουνίου, μέσα στον μήνα δηλαδή. Υπάρχει ισχυρό και εκεί το αεκτζίδικο στοιχείο, ιδίως με την ΑΕΚ Κυψέλης που είναι πολύ δυνατή. Όπως και πιο δίπλα, στην Ανατολική Μακεδονία, στην Καβάλα και στην Δράμα, που ελπίζω να βρεθούμε μέσα στον Ιούλιο». 

Θ.S: Τελικά χάρη σε αυτό το βιβλίο γίνεστε και εσείς ένας ταξιδευτής, έχετε πάει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας χάρη στην ΑΕΚ και της «άλλες ΑΕΚ»…

Ν.Α: «Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου θα έλεγα, γιατί ομάδες με το όνομα ή το έμβλημα της ΑΕΚ υπάρχουν παντού! Το βιβλίο παρουσιάστηκε ήδη και στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Αυστραλία, όπου είναι ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο της ομογένειας. Και φιλοδοξία μου είναι όλη αυτή η περιπλάνηση να καταλήξει με δυο μεγάλες εκδηλώσεις, μια στην ΑΕΚ Μπελογιάννη στην Ουγγαρία που όπως προανέφερα αποτέλεσε το έναυσμα της όλης προσπάθειας και φυσικά στην μητέρα πατρίδα όλων των ΑΕΚ, στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη εκδήλωση…».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ