Ενέργειες για να φτάσει η Ξανθιώτικη Καριόκα (και) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020

 

Μετά τις κινήσεις που έγιναν η Καριόκα να εμφανιστεί στους Καριόκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία το 2016, πλέον το πασίγνωστο ξανθιώτικο γλύκισμα βάζει στόχο και αυτούς του Τόκυο το 2020.

Σχετικός φάκελος παραδόθηκε από το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πρέσβη της Ιαπωνίας, που επισκέφθηκε την περιοχή ενώ ο γνωστός ζαχαροπλάστης Στέλιος Αρσενίου έγραψε το εξής άρθρο – παρέμβαση, που δημοσιεύθηκε στον “Μαχητή”:

Καινοτόμος αθλητική επινόηση ή κάτι περισσότερο; Πως θα βλέπατε να εξυφαίνεται ενα τρίαθλο απο το μέλλον με αθλητισμό, γαστρονομία, λογοτεχνία, αρχής γενομένης απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020;

Το ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ, τόλμησε. 

Ηλακάτη είναι η ρόκα. Διχαλωτό ξύλο στο οποίο τοποθετείται μια ποσότητα μαλλιού για γνέσιμο.

Αδράχτι είναι ξύλινο ή μεταλλικό εργαλείο με το οποίο γνέθουν το μαλλί.

Ανέμη είναι ο κάθετος ή και πλάγια ιστός για να τυλίγεται το νήμα, παλιότερα ξύλινος και περιστρεφόμενος.

Με τα τρια αυτά “μαστορικά” εργαλεία ξεκίνησε ενα μεσημέρι Δευτέρας 14 Μαΐου 2018 το παραμύθι. Τραγούδι παλιό σειράς γενεών. Σε μας έφτασε με το Νίκο Ξυλούρη. Ενίοτε με τη Τζένη Καρέζη.

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ειρήνη  μπερδεμένη, δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄ αρχινίσει… Παραμύθι, παραμύθι, το κουκί και το ρεβίθι, βόηθησε κι εσύ να γένει όλη η γης αγαπημένη…

Το κατ΄εξοχήν παραδοσιακό μας γλυκό, η ΚΑΡΙΟΚΑ, brand name της Όνείρων Πόλης, θέλησε να διευρύνει το όνειρο.

Να το φτάσει με κάθε επισημότητα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπου το 2020 θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων θα την κάνει αποδεκτή;

Εξυπακούεται ό,τι αν τα καταφέρει, γίνεται παγκόσμια γνωστή πρώτιστα η γενέτειρά της η ΞΑΝΘΗ, με το σύνολο της γαστρονομίας της και ό,τι άλλο έχει διαχρονικά να επιδείξει.

Η ΚΑΡΙΟΚΑ δεν είναι μια κάποια… απο το σορό. Απο το 2016 έχει παγκόσμια καταξίωση μέσα απο τα ρεκόρ Γκίνες. Φιλοξενήθηκε άπειρες φορές στον γραπτό – ηλεκτρονικό τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση.

Είναι, μεγάλη της τιμή, γλυκό με νοημοσύνη. Αρμονική συνύπαρξη της κουβερτούρας, μεγάλης κυρίας της ζαχαροπλαστικής με καρύδια, καρπό διαμορφωμένο σε αντιστοιχία δόμησης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ελάχιστα επι μέρους άλλα υλικά.

Γευστική απόλαυση με δεκάδες παραμέτρους όπως διέγερση, ευεξία, ανάταση…

ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ  ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ  ΑΥΛΗΤΡΙΔΑ.

Καρτερικά αναμένεται ούριος άνεμος.

Η τύχη του μπασμά να το πω για το καταλάβουν όλοι.

Δια χειρός Στέλιου Μωραΐτη Πρόεδρου ΕΒΕ εκφραστή του συνόλου των παραγωγικών τάξεων, παρουσία του εμπνευστή της προσπάθειας πολλαπλασιαστικής Ελληνοϊαπωνικής δράσης τ. υπουργού και Γεν. Δ/ντη της ΣΕΚΕ Αλέξανδρου Κοντού, δεκάδων φυσικών προσώπων, φορέων του επιχειρείν, επεδόθη η σχετική βούληση απο κοινού με άλλες προτάσεις στον διαπιστευμένο Ιάπωνα πρέσβη στην πατρίδα μας Yasuhiro Shimizu.

Τώρα δουλειά. Τρίαθλο με τα χαρακτηριστικά που προείπαμε.

Δεν υπάρχει. Θα το φτιάξουμε εμείς.

Καλή επιτυχία.

Στέλιος  Αρσενίου