Όταν ο Πολυχρονίου «έσβησε» τον Πελέ και τον ξανασυνάντησε 45 χρόνια μετά στην… Ξάνθη

 

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ, λέει ο ύμνος του Ολυμπιακού και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον Κώστα Πολυχρονίου, ο οποίος έφυγε από την ζωή σκορπώντας την θλίψη όχι μόνο στην ερυθρόλευκη οικογένεια αλλά συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο εκλιπών διέγραψε μια εντυπωσιακή και γεμάτη επιτυχίες πορεία στα ελληνικά γήπεδα, τόσο με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, όσο και με τα «ερυθρόλευκα», αποτελώντας για αμφότερες τις ομάδες παίκτη και προπονητή. Ωστόσο ξεχωριστό «παράσημο» για την αξία και την ποιότητα του Πολυχρονίου ήταν η εμφάνισή του απέναντι στον Πελέ, στο θρυλικό φιλικό των Πειραιωτών με τη Σάντος και τη μυθική νίκη με 2-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 4 Ιουλίου 1961. Η επιτυχία αυτή, που περιλαμβάνεται στους στίχους του ύμνου του Ολυμπιακού, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του συλλόγου και ο Έλληνας πρώην αμυντικός έκανε την εμφάνιση της ζωής του απέναντι στον Βραζιλιάνο φορ.

Παίζοντας εντυπωσιακά, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-1, χάρις στα τέρματα του Σιδέρη και του Σουρούνη, ενώ η Σάντος μείωσε με τον Ζίτο. Οπως αναφέρει σχετικό αφιέρωμα του gazzetta, ο Κώστας Πολυχρονίου ήταν καταπληκτικός απέναντι στον Πελέ, αφού έγινε η «σκιά» του και κατάφερε να τον περιορίσει, όπως λίγοι αμυντικοί είχαν καταφέρει απέναντι στον Βραζιλιάνο. Δημοσίευμα από την Αθλητική Ηχώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στους Στεφανάκο & Πολυχρονίου που έπαιξαν σωστά & δυνατά οφείλεται η νίκη. Ο 2ος σκληρός μαχητής περιόρισε τη δυναμική του Πελέ!!!», ενώ το Φως είχε στο πρωτοσέλιδό του: «Ο Πολυχρονίου διέλυσε τον Πελέ».

Μεγάλη σε ηλικία πια, το 2005, Πολυχρονίου και Πελέ συναντήθηκαν, όταν ο δεύτερος ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Χρήστου Πανόπουλου για τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου της Ξάνθης. Ο Βραζιλιάνος δεν ξέχασε τον δυναμικό Έλληνα αμυντικό και όσοι είχαν βρεθεί στα Πηγάδια τους είχαν δει να αλληλοασπάζονται με σεβασμό. Η φωτογραφία είναι από εκείνη τη συνάντηση…