Δεν θα γίνει καν το φιλικό Ελλάδας-Ιράν λόγω Κούκλατζη-Μητρετώδη και… «ισλαμικών απαγορεύσεων»

 

Οι συζητήσεις της ΕΠΟ με την ομοσπονδία του Ιράν για τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων στις αρχές Ιουνίου που ως γνωστόν έγινε προσπάθεια να φιλοξενηθεί στην Ξάνθη δεν απέδωσαν καρπούς και ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί ποτέ.

Η πλευρά του Ιράν κάνει λόγο για ματαιωση την τελευταία στιγμή ενός αγώνα που θα αποτελούσε μια από τις τελικές πρόβες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας πριν το Μουντιάλ, αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΠΟ.

Αρχικά είχε συζητηθεί το ματς να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο ομοσπονδίες είχαν συμφωνήσει. Ωστόσο, όπως ανέφεραν άνθρωποι της ΕΠΟ στο euronews, η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έβαλε την ελληνική πλευρά σε δεύτερες σκέψεις, ειδικά μετά την παρατεταμένη κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Έτσι η Αθήνα πρότεινε τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα στην Ελλάδα και μάλιστα υπήρξε αρχικά η σκέψη το ματς αυτό να γίνει στην Ξάνθη. Η απάντηση της ιρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου όμως, ήταν αρνητική, καθώς το ταξίδι μέχρι εκεί με πούλμαν ή διπλή πτήση, με δεδομένο ότι η αναχώρηση αλλά μάλλον και η επιστροφή θα ήταν στην Κωνσταντινούπολη, κρίθηκε ιδιαίτερα κουραστικό για την ιρανική ομάδα.

Η ΕΠΟ επανήλθε με πρόταση για διεξαγωγή του ματς στην Αθήνα. Οι Ιρανοί την αποδέχθηκαν έθεσαν όμως ως όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την ελληνική πλευρά, όπως το να μην υπάρχουν διαφημίσεις από στοιχηματικές εταιρείες και αλκοολούχα ποτά για θρησκευτικούς λόγους. Την ίδια στιγμή η ΕΠΟ έχει ως βασική χορηγο την Amstel και τον ΟΠΑΠ.

Κάπου εκεί οι συζητήσεις τερματίστηκαν, καθώς η ΕΠΟ έχει εμπορικές συμφωνίες με τέτοιου είδους εταιρείες και θα ήταν αδύνατο να μην προβληθούν σε αναμέτρηση που μάλιστα επρόκειτο να διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους. Ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε για ματαίωση του φιλικού, καθώς τελικά αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε ποτέ τελική συμφωνία για την διεξαγωγή του.

Η ιρανική ομάδα την Δευτέρα θα αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη με την Τουρκία και στη συνέχεια, μετά και από αυτές τις εξελίξεις, θα αναχωρήσει από εκεί για τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν αγωνίζεται τον δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ με αντιπάλους Πορτογαλία, Ισπανία και Μαρόκο.