19 χρόνια κάθειρξη σε πρώην δήμαρχο της Θράκης για δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων και απιστία

 

Με τις κατηγορίες της δωροληψίας, της νομιμοποίησης εσόδων και της απιστίας, οδηγήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνής ο πρώην δήμαρχος Ορεστιάδας Άγγελος Παπαϊωάννου (είχε χρηματίσει δήμαρχος την περίοδο 1999-2002).

Η απόφαση ήταν καταδικαστική σε βάρος του πρώην αυτοδιοικητικού και η συνολική ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε είναι 19 έτη. Επίσης του επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απαγόρευση εξόδου από την χώρα για πέντε έτη.

Σε επικοινωνία που είχε ο “Χ” με τον δικηγόρο του κου Παπαϊωάννου κο Δαλακούρα, αφενός επιβεβαίωσε την καταδίκη πρωτόδικα, αλλά επεσήμανε ότι έχει υποβληθεί έφεση από την πλευρά του, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης. Αυτή η δικάσιμος θα οριστεί σε δεύτερο χρόνο, εξήγησε ο κος Δαλακούρας και έως τότε ο κος Παπαϊωάννου θα είναι ελεύθερος καταβάλλοντας ως εγγύηση το χρηματικό ποσό των 50.000€.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κου Παπαϊωάννου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον Έβρο και δη στο βόρειο τμήμα του, όπου ο δραστηριοποιούνταν ο ίδιος. Πέρα από δήμαρχος Ορεστιάδας, ο κος Παπαϊωάννου έχει χρηματίσει και Έπαρχος Βορείου Έβρου και γενικώς είχε μία αναπτυγμένη πολιτική δράση ως ενεργό στέλεχος του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, η είδηση της πρωτοβάθμιας καταδίκης του διαδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα – χωρίς βέβαια να λείπουν και οι υπερβολές ή/και οι ανακρίβειες.

Όπως και ‘χει όμως, οι πληροφορίες που έρχονται από τον γειτονικό νομό αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα μπορεί να βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πλην όμως ανησυχούν για τυχόν ελέγχους που μπορεί να γίνουν και να βρεθούν ξαφνικά υπόλογοι ή να κληθούν να αποδείξουν την αθωότητά τους, όπως κάνει τώρα και ο κος Παπαϊωάννου, ο δικηγόρος του οποίου υποστηρίζει ότι η διαδικασία είχε κενά και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του είναι άδικες.

Ήδη, η συζήτηση έχει πάρει μεγάλη έκταση και η ανησυχία είναι διάχυτη, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που κάνουν λόγο για “ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής”, ασπαζόμενοι την άποψη που λέει ότι ο κος Παπαϊωάννου είναι αθώος.

Σε κάθε περίπτωση, την αθωότητα του κου Παπαϊωάννου θα την κρίνει το δικαστήριο, όμως μέχρι να συμβεί αυτό, ο θόρυβος που έχει προκαλέσει η υπόθεση είναι αρκετά μεγάλος. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν όσοι “φοβούνται” έχουν πραγματικούς λόγους να φοβούνται – το βέβαιο είναι πάντως ότι τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και ότι το θέμα “Παπαϊωάννου” πρωταγωνιστεί σε κάθε λογής πηγαδάκια.

 

Πηγή:  http://www.xronos.gr/