Μουντιάλ 2018: Τέλος στο όνειρο του Λοντίγκιν! Απών από την προεπιλογή της Ρωσίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο

 

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, ανακοίνωσε την προεπιλογή των 28 παικτών για το Μουντιάλ 2018, το οποίο διοργανώνει η χώρα του το διάστημα 14 Ιουνίου-15 Ιουλίου, καθώς και επτά αναπληρωματικούς.

Οι αγώνες θα γίνουν σε 12 γήπεδα 11 πόλεων της χώρας και η Ρωσία ελπίζει να προκριθεί στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά τη Σοβιετική εποχή. Ωστόσο στην προεπιλογή δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του Γιούρι Λοντίγκιν, αν και κλήθηκαν συνολικά πέντε τερματοφύλακες.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε χρόνια πριν ο Λοντίγκιν είχε κληθεί από τον Σάντος στην Εθνική Ελλάδας και είχε ακολουθήσει το ταξίδι στην Βοσνία, όπου όμως δεν χρησιμοποιήθηκε. Αυτό δεν έγινε ούτε σε φιλικούς αγώνες και όταν ο Γιούρι πήρε μεταγραφή στην Ζενίτ από την Ξάνθη, του ζητήθηκε να απαρνηθεί την ελληνική και να παίζει με την ρωσική υπηκοότητα.

Ένα από τα επιχειρήματα που είχαν μάλιστα ειπωθεί τότε ήταν και το Μουντιάλ της Ρωσίας, με τον Λοντίγκιν να φαντάζει τότε ως μεγάλο φαβορί, ανάλογα με την εξέλιξή του, να κάθεται κάτω από τα δοκάρια της διοργανώτριας χώρας. Σχεδόν αμέσως ο Λοντίγκιν κλήθηκε στην Εθνική Ρωσίας και συμμετείχε σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια, ως Νο2 γκολκίπερ μετά τον Ακινφέεφ. Ωστόσο οι τραυματισμοί του προηγούμενου διαστήματος τον έφεραν πίσω και χάνει το όνειρο του Μουντιάλ.

Στην προεπιλογή της Εθνικής Ρωσίας συμπεριλήφθηκαν μόνο τρεις παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού. Ο λόγος για τον τερματοφύλακα της Μπριζ, Βλαντιμίρ Γκαμπούλοφ, τον αμυντικό της Φενερμπαχτσέ, Ρομάν Νοϊστέντερ, και τον επιθετικό της Βιγιαρεάλ, Ντένις Τσερίσεφ. Επίσης, έξι παίκτες είχαν κληθεί και στην ομάδα που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2014, όπως και ο αμυντικός της Ρούμπιν Καζάν, Ρουσλάν Καμπόλοφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ντόπινγκ, αλλά οι δικηγόροι του είπαν τον προηγούμενο μήνα ότι η FIFA έκλεισε οριστικά τον φάκελο της υπόθεσής του.

Ο άσος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντερ Κοκόριν, ένας από τους κορυφαίους Ρώσους επιθετικούς, δεν κλήθηκε λόγω τραυματισμού, όπως και οι αμυντικοί Βίκτορ Βάσιν και Γκεόργκι Ντζικίγια.Η Ρωσία θα παίξει φιλικούς αγώνες με την Αυστρία στις 30 Μαΐου και την Τουρκία στις 5 Ιουνίου, ενώ για τον Α΄ όμιλο του Μουντιάλ θα αντιμετωπίσει τις Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη και Αίγυπτο.

Η αρχική 28άδα:
Τερματοφύλακες: Ιγκόρ Ακινφέεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βλαντιμίρ Γκαμπούλοφ (Μπριζ), Σοσλάν Τζανάεφ (Ρούμπιν Καζάν), Αντρέι Λούνεφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης).

Αμυντικοί: Βλαντίμιρ Γκράνατ, Ρουσλάν Καμπόλοφ, Φεντόρ Κουντριάσοφ (όλοι της Ρούμπιν Καζάν), Ίλια Κουτέποφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ρομάν Νοϊστέντερ (Φενερμπαχτσέ), Κονσταντίν Ράους (Ντιναμό Μόσχας), Αντρέι Σεμένοφ (Αχμάτ Γκρόζνι), Ιγκόρ Σμόλνικοφ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Μέσοι: Γιούρι Γκαζίνσκι (Κράσνονταρ), Αλεξάντερ Γκολόβιν, Άλαν Τζακόεφ (και οι δύο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αλεξάντερ Ερόχιν, Γιούρι Ζίρκοφ, Ντάλερ Κουζιάεφ (όλοι της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Ρομάν Ζόμπνιν, Αλεξάντερ Σαμέντοφ (και οι δύο της Σπαρτάκ Μόσχας), Άντον Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Αλεξάντερ Τασάεφ (Ντιναμό Μόσχας), Ντένις Τσερίσεφ (Βιγιαρεάλ).

Επιθετικοί: Άρτεμ Τζιούμπα (Άρσεναλ Τούλα), Αλεξέι Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Φεντόρ Σμόλοφ (Κράσνονταρ), Φεντόρ Τσάλοφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Αναπληρωματικοί:

Τερματοφύλακας: Μαρινάτο Γκιλιέρμε (Λοκομοτίβ).
Αμυντικοί: Βλάντισλαβ Ιγκνάτιεφ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντμίτρι Κομπάροφ (Σπαρτάκ Μόσχας).
Μέσοι: Ντένις Γκλουσάκοφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Άντον Σβετς (Άχματ Γκρόζνι).
Επιθετικοί: Άντον Ζαμπολότνι, Ντμίτρι Πόλοζ (και οι δύο της Ζενίτ Αγιας Πετρούπολης).