Μια απόφοιτος του ΔΠΘ που κάνει μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα στην Αγγλία κεντρική ομιλήτρια του 26ου Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης

 

Δύο εβδομάδες απομένουν για την διεξαγωγή του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και έγινε γνωστό ότι κεντρική ομιλήτρια στην τελετή έναρξης θα είναι μια πρώην φοιτήτριά του.

Ο λόγος για την Αφροδίτη Στάθη που  είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Προαγωγή της Άσκησης στην Τρίτη Ηλικία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΤΕΦΑΑ). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Loughborough και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Bristol (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η έρευνα της εστιάζεται σε δύο δια-συνδετικά θέματα. Πρώτον, στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία. Δεύτερον, στην κατανόηση των κοινωνικών, ψυχολογικών και περιβαντολλογικών παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμετοχή στη φυσική δραστηριότητα με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων με χαμηλό οικονομικό κόστος.

Η Αφροδίτη Στάθη έχει εκπονήσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παραδείγματα πρόσφατων προγραμμάτων αποτελούν το “Δίκτυο AVON” για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία και το “Πρόγραμμα ACE ”, μία πιλοτική παρέμβαση μοντελοποίησης της δράσης του εθελοντισμού στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας. Μάλιστα, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα σε 1.952 υποψηφιότητες, το Πρόγραμμα ACE αξιολογήθηκε ως ένα εκ των δύο προγραμμάτων με πιθανότητες επιτυχούς υλοποίησης σε εθνικό επίπεδο.

Το 2015, η Αφροδίτη Στάθη ξεκίνησε το Πρόγραμμα “REACT -REtirement in ACTion” το οποίο εξετάζει την αποτελεσματικότητα και την οικονομική δαπάνη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που εστιάζει στη φυσική δραστηριότητα και στην κοινωνική εκπαίδευση με σκοπό την πρόληψη και μείωση των κινητικών δυσκολιών στην τρίτη ηλικία. Το Πρόγραμμα REACT έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Υγεία και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρέμβασης (777 συμμετέχοντες) με τυχαία δειγματοληψία στην Αγγλία για ανθρώπους με αρχικό στάδιο κινητικών δυσκολιών.https://www.thereactstudy.com/

Το 2017, έλαβε το Βραβείο του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη δράση της στη Δημόσια Συμμετοχή στην Έρευνα. Κατά την τρέχουσα περίοδο, αποτελεί μέλος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Εργασίας για την επικαιροποίηση της Σύνταξης Οδηγιών που άπτονται της Προώθησης της Φυσική Δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέραν της ακαδημαϊκής της δράσης, η Αφροδίτη Στάθη συμμετέχει στην προώθηση του έργου της Εθελοντικής-Φιλανθρωπικής οργάνωσης Goldies Charitable Trust που έχει ως σκοπό την υποστήριξη της υγείας και ευεξίας σε άτομα τρίτης ηλικίας υπό συνθήκες μοναξιάς ή απομόνωσης.

Με την επιλογή της ο κεντρικής ομιλήτριας, η Αφροδίτη Στάθη επιστρέφει στην πόλη των φοιτητικών της χρόνων. Η παρουσία της αποτελεί και το μεγαλύτερο πειστήριο για το εξαιρετικό ποιόν των επιστημόνων που αναδεικνύει το Τμήμα Επιστήμης φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.