Επέτειος: 20 χρόνια από τον ιστορικό 5ο τελικό στο «κλουβί» της Ορεστιάδας όταν ο Γκιούρδας νίκησε τον Νίκο Σαμαρά

 

Υπάρχουν στιγμές που έχουν σημαδέψει καριέρες και ολόκληρες ζωές. Μια τέτοια είχαμε μια μέρα σαν και αυτήν, ακριβώς 20 χρόνια πριν, 6 Μαΐου του 1998. Ήταν η μέρα που όλη η πόλη της Ορεστιάδας είχε ετοιμαστεί να γιορτάσει την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος αλλά ο Μάριος Γκιούρδας και η παρέα του το στερούσαν από εκείνη την υπερομάδα του Νίκου Σαμαρά.

Η Ορεστιάδα μετείχε για δεύτερη φορά σερί σε τελικούς της Α1 Ανδρών. Έναν χρόνο πριν είχε χάσει τον τίτλο αλλά είχε μειονέκτημα έδρας. Αυτή τη φορά είχε τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο, είχε το πλεονέκτημα έδρας, οι δυο ομάδες είχαν ήδη από δύο νίκες και είχε έρθει η στιγμή για τον πέμπτο και τελευταίο τελικό. τον πραγματικό τελικό. Αυτόν της στέψης.

Όποιος νικούσε θα ήταν πρωταθλητής και η Ορεστιάδα θα είχε για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτήν την δυνατότητα. Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος στις 6.00 το απόγευμα αλλά το παλιό κλειστό γυμναστήριο της Ορεστιάδας, το περίφημο «κλουβί», είχε γεμίσει από τις 4.00. Όλος ο Έβρος περίμενε πως και πως να δει την πρώτη στέψη ομάδας της Θράκης σε οποιοδήποτε άθλημα.

Ωστόσο η ομάδα του Τζιανπάολο Μοντάλι είχε διαφορετική γνώμη. Μετά από ένα παιχνίδι που κρίθηκε στα τέσσερα σετ με το παλιό σύστημα (με τις αλλαγές και το σετ να κρίνεται στους 15 πόντους), ο Ολυμπιακός έπαιρνε περίφανο διπλό και σήκωνε πρωτάθλημα μέσα στον Έβρο. Κατέκτησε τα δύο πρώτα σετ με 9-15 και 7-15, είδε τον ΑΟΟ να μειώνει σε 2-1 κερδίζοντας το τρίτο με 15-6 αλλά δεν άφησε περιθώρια και πήρε το τέταρτο με 6-15.

Ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει την στιγμή του τελευταίου πόντου και το κοντράστ των συναισθημάτων δύο τεράστιων αθλητών. Το ξέσπασμα χαράς του Μάριου Γκιούρδα από τη μία πλευρά, από την άλλη την έκφραση απόγνωσης και λύπης για το όνειρο του πρωταθλήματος που χάνεται από τον Νίκο Σαμαρά. Είναι μια από τις αγαπημένες φωτογραφίες του Γκιούρδα, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε πέρυσι στο ThrakiSportS, αφού αυτή η στιγμή σημάδεψε όσο ελάχιστες άλλες την αθλητική ζωή του.

«Ίσως είναι μια από τις δυο σημαντικότερες στιγμές της πορείας μου στον χώρο του βόλεϊ. Είναι η στιγμή που ο Ολυμπιακός κατακτά μέσα στην Ορεστιάδα, στον πέμπτο και τελευταίο τελικό, το πρωτάθλημα. Ήταν το πρώτο μου πρωτάθλημα. Το πανηγύρι ξέφρενο, στον αντίποδα όμως το βλέμμα και η πίκρα του καλού μου φίλου και συναθλητή Νίκου Σαμαρά. Είναι πραγματικά μεγάλη αδικία που ο Νίκος έφυγε και δεν κατέκτησε κανένα πρωτάθλημα στην τεράστια καριέρα του…», έγραψε ο Μάριος Γκιούρδας.

Ήταν μια μέρα σαν και αυτήν, 20 χρόνια πριν. 6 Μαΐου του 1998. Η μέρα που γράφτηκε ιστορία για τον Μάριο Γκιούρδα και τον Ολυμπιακό, η μέρα που η Ορεστιάδα έφτασε στην πηγή, δεν ήπιε το πολυπόθητο νερό, έμεινε χωρίς τίτλο παρά την υπερομάδα που διέθετε και έμελλε πλέον στο πέρασμα των ετών να ξεθωριάσει σταδιακά η λάμψη της και πλέον, παρά την μικρή αναλαμπή που είχαμε την προηγούμενη τριετία και την έφερε πέρυσι μέχρι και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, να αγωνίζεται από τη νέα σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΘΡ…