Οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις μόνο εμπόδιο για την επισημοποίηση της Ξάνθης ως έδρας του φιλικού Ελλάδα-Ιράν

 

Η καταρχήν απόφαση να διεξαχθεί η φιλική αναμέτρηση της Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας με το Ιράν στην Θράκη και συγκεκριμένα στα Πηγάδια της Ξάνθης είναι δεδομένη, ωστόσο όπως έγραψε και το βράδυ της Κυριακής το ThrakiSportS, μόνο εμπόδιο για να συμβεί αυτό μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι παγκόσμιες πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις – και αυτό λόγω της ξεχωριστής σημασίας του αντιπάλου.

Το Ιράν ως κράτος βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας εδώ και χρόνια ως ένα μέρος του… άξονα του κακού, όπως το είχαν ονομάσει οι ΗΠΑ, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια είχε δείξει να υπάρχει μια ανακωχή, όμως μετά την εκλογή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει πρόθεση να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του 2015 στην Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν και τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα μετά τις σημερινές εξελίξεις.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μια ημέρα μετά την επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «μυστικά πυρηνικά αρχεία» που «αποδεικνύουν ότι το Ιράν» συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το διάγγελμα Νετανιάχου έγινε από το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Όπως υποστήριξε,, η συμφωνία με την διεθνή κοινότητα βασίστηκε σε ψέματα καθώς όπως είπε το Ιράν λειτουργεί το μυστικό πρόγραμμα Amad για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την δοκιμή πυρηνικών κεφαλών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Νετανιάχου ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για προπαγάνδα. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν, αλλά αρνήθηκε να πει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις 12 Μαΐου ο Τραμπ θα ανακοινώσει αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες ανεστάλησαν μόλις τέθηκε σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία. Ο Τραμπ έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

Θα πείτε, τι επηρεάζουν όλα αυτά μια αθλητική συνάντηση; Έτσι θα έπρεπε να είναι, αλλά δυστυχώς δεν είναι σε τέτοιες περιπτώσεις και ειδικά όταν αυτή η συνάντηση υπάρχει σχεδιασμός να διεξαχθεί στην Θράκη. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, από τις λίγες χριστιανικές χώρες με τις οποίες συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι σχέσεις πηγάζουν από την αρχαιότητα και πολύ πριν από την περσική εισβολή στην Ελλάδα. Από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., ο Οίκος των Αχαιμενιδών είχε τον έλεγχο της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του βασιλείου της Μακεδονίας, αλλά μετά οι σχέσεις εξελίχθηκαν από εχθρότητα κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων ως την ισχυρή εγκαρδιότητα από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε την Περσική Αυτοκρατορία.

Το θέμα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων τζαμιών που λειτουργούσαν στην Θράκη. Πέρα από τις δράσεις της Τουρκίας, ακόμα και της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, είχαν υπάρξει φήμες και για χρηματοδοτήσεις από το Ιράν, με μοχλό φυσικά σε όλες αυτές τις ενέργειες την παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας. Με συγκατάθεση και ενίοτε και πρωτοβουλία του Ιράν είχαν υπάρξει και καταδικαστικά ψηφίσματα σε βάρος της Ελλάδας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης για την συμπεριφορά της χώρας στους μουσουλμάνους κατοίκους της. Αλλά και σε εμπορικό επίπεδο, μέχρι και πληροφορίες για big deal ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Αθήνα που προέβλεπε να περάσει ιρανικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού από την Ελλάδα και να κτίσει διυλιστήριο στην Θράκη είχαν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα.

Η παρουσία της Εθνικής Ομάδας του Ιράν στην Θράκη σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά τεταμένες, όπως δείχνουν οι σημερινές εξελίξεις, θα προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Φυσικά ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και αυτό θα συμβεί. Άλλωστε η Θράκη το έχει αποδείξει και σε μια περίοδο που οι πάντες είχαν στην καραντίνα το Ιράν, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσω προγραμμάτων που είχαν σχέση και με τον αθλητισμό είχε αναπτύξει σχέσεις με το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ωστόσο το συγκεκριμένο φιλικό παιχνίδι δεδομένα θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις ελληνικές αρχές, κυρίως για την ασφάλεια της περσικής εθνικής ομάδας. Ενδεχομένως να μην θέλουν να προστεθεί στον πονοκέφαλο αυτό η ιδιαιτερότητα της παρουσίας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Και αυτή είναι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτήν την στιγμή, για να δοθεί το τελικό ok και να ανακοινωθεί επισήμως η έλευση της Εθνικής Ομάδας της Ελλάδος (και μαζί και του Ιράν) στην Ξάνθη για ένα σπουδαίο φιλικό στα Πηγάδια τις παραμονές του Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου θα λάβει μέρος το Ιράν.