Οι ομοιότητες και η μεγάλη διαφορά στους περσινούς μηδενισμούς του Πανθρακικού και τους φετινούς του Παναθηναϊκού

 

Μια εβδομάδα μακριά από την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του, τον υποβιβασμό, είναι ο Παναθηναϊκός. Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι επιβλήθηκε τρίτη ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών στο τριφύλλι για τα χρέη στον Βέμερ και βάσει του κανονισμού που ισχύει, αν δεν πληρώσει σε πέντε εργάσιμες μέρες ή αν δεν έρθει σε συμβιβασμό μαζί του, υποβιβάζεται.

Ήδη στον Παναθηναϊκό έχουν επιβληθεί δύο ποινές αφαίρεσης βαθμών για την ίδια υπόθεση και δεδομένου ότι παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα σε καθεμιά από αυτές το πενθήμερο, οι μείον έξι βαθμοί είναι δεδομένοι. Το πρόβλημα είναι ότι τρίτος μηδενισμός στην ίδια χρονιά δεν συνιστά απλά άλλους -3 βαθμούς αλλά αποβολή από το πρωτάθλημα και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά στον Πανθρακικό.

Ήταν 25 Ιανουαρίου του 2017 όταν έγινε γνωστό ότι από τα αρμόδια όργανα της Football League αφαιρέθηκαν 6 βαθμοί από τον Πανθρακικό για ληξιπρόθεσμες οφειλές στους Σάββα Μουδούρογλου (5.000 ευρώ) και Χοσέ Μαρία Κάσες (10.000 ευρώ). Σε αντίθεση με την Super League που ανακοινώνει την τιμωρία αλλά αυτή μπορεί να θεραπευτεί εφόσον πληρωθεί η οφειλή ή επέλθει διακανονισμός σε πέντε εργάσιμες μέρες, στην Β΄Εθνική οι τιμωρίες ανακοινώνονται όταν έχει παρέλθει η προθεσμία. Συνεπώς οι -6 βαθμοί ήταν δεδομένοι, δεν άλλαζε η απόφαση και πλέον ο χρόνος μέτραγε αντίστροφα για τον τρίτο μηδενισμό που θα σήμαινε και αποβολή από το πρωτάθλημα.

Την συνέχεια όλοι την ξέρουν. Προφανώς το πρόβλημα του Πανθρακικού δεν ήταν μόνο αυτές οι 15.000 ευρώ. Ακολουθούσαν και άλλες τιμωρίες για οφειλές σε άλλους παίκτες, που έφταναν σε τριψήφιο αριθμό χιλιάδων ευρώ. Επενδυτής να έρθει από την Ταϊλάνδη και να πληρώσει δεν υπήρχε και κάπως έτσι, μια μέρα μετά, ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση της διοίκησης του συλλόγου να αποσυρθεί η ομάδα από μόνη της από το πρωτάθλημα, πριν την αποβάλουν από αυτό.

Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι αντικειμενικά αρκετά χειρότερα από ό,τι ήταν για τον Πανθρακικό, που ουσιαστικά οδηγήθηκε στην διάλυση. Με βάση τους ισχύοντες νόμους, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ωστόσο είναι πολύ πιο μεγάλο μέγεθος σε σχέση με τον Πανθρακικό και για τον λόγο αυτόν γίνονται προσπάθειες να σωθεί η κατάσταση.

Βέβαια, αν δεν πληρωθεί ο Βέμερ ή δεν διακανονιστεί το χρέος του, ο υποβιβασμός θα είναι αναπόφευκτος. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι οι πέντε εργάσιμες ημέρες ξεκίνησαν μεν από την Δευτέρα, ωστόσο η Τρίτη ως Πρωτομαγιά είναι μη εργάσιμη μέρα και κατά συνέπεια ο χρόνος δεν εκπνέει την Παρασκευή αλλά την άλλη Δευτέρα. Συνεπώς ο Παναθηναϊκός θα έχει παίξει με την Ξάνθη.

Αυτό έχει τη σημασία του, γιατί ενδεχόμενος υποβιβασμός του Παναθηναϊκού στην διάρκεια του πρωταθλήματος και όχι μετά την λήξη του, στέλνει αυτομάτως το τριφύλλι στην τελευταία θέση και σώζει την… Κέρκυρα, που μαθηματικά αυτήν την στιγμή έχει υποβιβαστεί.

Η λογική λέει ότι είτε μέσω Αλαφούζου είτε μέσω… Ταϊλάνδης, τα χρήματα αυτά θα βρεθούν και δεν θα υπάρξει υποβιβασμός για αυτόν τον λόγο. Ωστόσο το επισημαίνουμε, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι με την πλάτη στον τοίχο. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι αδειοδότηση δεν εξασφαλίζει και με βάση επίσης την ισχύουσα νομοθεσία, οφείλει να υποβιβαστεί, με την διαφορά ότι εφόσον αυτός είναι υποβιβασμός μη αγωνιστικός, θα πέσουν τρεις ομάδες και θα ανέβουν συνακόλουθα τόσες από την Β’ Εθνική.

Ωστόσο με τα γνωστά νομικά τερτίπια, επιχειρείται να αλλάξει ο κανονισμός. Βέβαια, οι νόμοι δεν επιτρέπεται να αλλάζουν ενώ είναι σε εξέλιξη ένα πρωτάθλημα. Ωστόσο με επιχείρημα ότι δεν αλλάζει ο νόμος, που προβλέπει ποινή σε όποιον δεν λαμβάνει άδεια, αλλά απλά ένα μέρος του κανονισμού που εξειδικεύει αυτόν τον νόμο, επιχειρείται να αλλαχτεί το τελευταίο και από υποβιβασμός να επιβληθούν απλά απαγορεύσεις μεταγραφών και ενδεχομένως αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

Για την Πέμπτη ορίστηκε ένα κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Super League που θα ασχοληθεί με το ζήτημα της αδειοδότησης και οι ομάδες θα κληθούν να ψηφίσουν για ακόμα μια φορά. Την πρώτη που έγινε αυτό, ο κανονισμός δεν άλλαξε και παρέμεινε η ποινή του υποβιβασμού, αποτέλεσμα που θεωρήθηκε σοκ. Ορίστηκε μετά δεύτερο συμβούλιο, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ αφού η πλευρά του Παναθηναϊκού και των συμμάχων του διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για να πετύχουν τον στόχο τους, αποφάσισαν να απόσχουν και το οδήγησαν σε αναβολή και μη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο Κούγιας τότε είχε βγει, είχε καταγγείλει εμπαιγμό και ενώ προτίθετο να ψηφίσει υπέρ του Παναθηναϊκού, δήλωσε ότι δεν θα κατέβει στην Αθήνα την επόμενη φορά. Υπέρ της αλλαγής της ποινής που θα σώσει τον Παναθηναϊκό έχουν ταχθεί  μεταξύ άλλων η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, ενώ αντιτίθεται ο ΠΑΟΚ με το επιχείρημα ότι πέρυσι για τον ίδιο λόγο υποβιβάστηκε ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής, οπότε δεν πρέπει να υπάρξουν ξανά τέτοιες διακρίσεις.

Ως γνωστόν σε αυτό το ΔΣ πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της Ξάνθης, που κρατάει ουδετερότητα, έχει δηλώσει ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται και όχι να αλλάζουν κατά το δοκούν αλλά έχει αφήσει και ένα παράθυρο να ψηφίσει υπέρ του μη υποβιβασμού του Παναθηναϊκού αν η ποινή αυτή αλλαχθεί με μια πιο ήπια μεν, αλλά εξαιρετικά αυστηρή, όπως πχ θα είναι η αφαίρεση έξι βαθών από το επόμενο πρωτάθλημα πέραν της απαγόρευσης μεταγραφών.

Σε κάθε περίπτωση αυτά θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν θα έχει αξία αν οι πράσινοι οδηγηθούν σε νέα αφαίρεση βαθμών για την υπόθεση Βέμερ την ερχόμενη Δευτέρα. Τρίτος μηδενισμός σημαίνει δεδομένη αποβολή – και εδώ δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε ετεροχρονισμένη αλλαγή του κανονισμού. Η διαφορά με τον Πανθρακικό είναι ότι οι ιθύνοντες του συλλόγου της Κομοτηνής προτίμησαν να φύγουν οι ίδιοι πριν τους διώξουν.

Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Και ας είναι η περίπτωσή του και τα χρέη του πολύ πιο καραμπινάτα από τα 10.000 ευρώ στον Κάσες και τα 5.000 στον Μουδούρογλου…