Επέτειος: 20 χρόνια από το Εβρίτικο γκολ που χάρισε στον Πανιώνιο το τελευταίο του Κύπελλο Ελλάδος (+video)

 

Η 29η Απριλίου δεν είναι μια οποιαδήποτε μέρα για την Πλατεία της Νέας Σμύρνης, που γιορτάζει σήμερα την 20η επέτειο της κατάκτησης του Κυπέλλου του Ιστορικού, με «θύμα» τον Παναθηναϊκό, σε μια ιστορία απ’ αυτές που σπανίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο: όταν δηλαδή ο «μικρός» κατορθώνει να υποτάξει τον «μεγάλο».

Ο μεγάλος τελικός του θεσμού το 1998  διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που ντύθηκε… μισό κυανέρυθρο και μισό πράσινο! Το «τριφύλλι» του καβαλιώτη  πρώην τεχνικού της Ξάνθης Βασίλη Δανιήλ ήταν φαβορί, όμως αυτή ήταν μια ημέρα στην οποία τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώθηκαν!

Στην πρώτη χρονιά μετά την επιστροφή του στην Α’ Εθνική, ο Πανιώνιος είχε καταφέρει να φτάσει τελικό και εκεί έμελλε να γράψει ιστορία.  Χάρη στο τέρμα ενός Εβρίτη, του Δημήτρη Ναλιτζή που κατάγεται από τα Ρίζια, οι Νεοσμυρνιώτες επικράτησαν με 1-0.

Στην πορεία του για εκείνο το τρόπαιο ο Πανιώνιος είχε βρεθεί απέναντι στον Ορφέα Αλεξανδρούπολης στην δεύτερη φάση, τον οποίο είχε αποκλείσει δύσκολα με συνολικό σκορ 1-0 στα δυο παιχνίδια που έγιναν. Πιο πριν είχε αποκλεισει τον Πανελευσινιακό, στα προημιτελικά τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στα ημιτελικά τον ΠΑΟΚ.

Εβρίτες είχε συναντήσει στον δρόμο του και ο Παναθηναϊκός. Στον πρώτο γύρο επικράτησε με 2-0 και 4-0 του Ορέστη Ορεστιάδας και στην συνέχεια απέκλεισε διαδοχικά τον Πανσερραϊκό, τον Άρη Θεσσαλονίκης και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τη λήξη του τελικού ο αρχηγός Λεωνίδας Βόκολος σήκωνε το τρόπαιο στον ουρανό του φαληρικού σταδίου. Η Νέα Σμύρνη δεν κοιμήθηκε εκείνο το βράδυ, ενώ ο ενθουσιασμός των φιλάθλων του «Ιστορικού» ήταν τέτοιος που τις επόμενες μέρες έψησαν μέχρι και αρνιά για να το γιορτάσουν, αν και το Πάσχα είχε προηγηθεί δέκα μέρες πριν.