Τα πέντε βήματα που απέμειναν για να μπει η Ξάνθη στην κληρωτίδα του Europa League στη Νιόν της Ελβετίας

 

Μετά την εμφατική νίκη με 3-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, πέντε βήματα απέμειναν ώστε η Ξάνθη να πανηγυρίσει την πρώτη Κυριακή του Μαΐου την έξοδό της στην Ευρώπη και τη συμμετοχή της τον Ιούνιο στην κλήρωση της πρώτης φάσης του Europa League που θα διεξαχθεί στη Νιόν της Ελβετίας.

Τα τρία από αυτά είναι τα εμφανή. Οι τρεις αγώνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του μαραθωνίου της Super League, αρχής γενομένης από το ματς της ερχόμενης Κυριακής με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την εντός έδρας αναμέτρηση με την κατά πάσα πιθανότητα αδιάφορη τότε Λάρισα και το εκτός έδρας παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Με τον Λεβαδειακό και τον Πανιώνιο να απέχουν πλέον πέντε βαθμούς αλλά να έχουν και μεταξύ τους παιχνίδι, ο βασικός αντίπαλος της Ξάνθης είναι ο Αστέρας Τρίπολης που πρέπει να μαζέψει στις αναπομείνασες τρεις αγωνιστικές τρεις βαθμούς παραπάνω από την Ξάνθη για να μπορέσει να την προλάβει και να της κλέψει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αν η Ξάνθη στα τρία βήματα που απομένουν εξασφαλίσει επτά βαθμούς (δυο νίκες και μια ισοπαλία), μαθηματικά εξασφαλίζει την πέμπτη θέση ακόμα και αν οι Αρκάδες πετύχουν τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, που με τους αντιπάλους που έχουν κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Πέρα όμως από τα τρία αυτά βήματα που αφορούν τις εναπομείνασες τρεις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, υπάρχουν άλλα δύο που πρέπει να γίνουν.

Το πρώτο έρχεται πιο σύντομα και έχει να κάνει με το Κύπελλο Ελλάδος. Η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα εξασφαλίζει έξοδο στην Ευρώπη μόνο στην περίπτωση που ο κυπελλούχος Ελλάδος είναι μια από τις πρώτες τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση εξασφαλίζει ο κυπελλούχος ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Με τον ΠΑΟΚ να έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά το ένα εισιτήριο για τον τελικό, αφού έχει κερδίσει με 3-1 τον Πανιώνιο μέσα στη Νέα Σμύρνη και εκκρεμεί η ρεβάνς της Τούμπας, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Ξάνθη είναι να προκριθεί και η ΑΕΚ στον τελικό ανατρέποντας το σκορ της ήττας της με 2-1 στον πρώτο ημιτελικό από την ΑΕΛ στη Λάρισα.

Αν ο τελικός είναι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, τότε δεδομένα η πέμπτη θέση, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ξάνθη, οδηγεί στην Ευρώπη. Αν προκριθεί η Λάρισα στον τελικό, τότε η Ξάνθη θα εύχεται επικράτηση του ΠΑΟΚ στον τελικό, αφού το ευρωπαϊκό εισιτήριο του κυπέλλου δεν πηγαίνει στον φιναλίστ παρά μόνο στον τροπαιούχο, όπως άλλωστε είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει πριν τρία χρόνια και η ίδια η Ξάνθη.

Πέρα ωστόσο από το πρώτο αυτό βήμα του Κυπέλλου και τα τρία που απομένουν για το πρωτάθλημα, υπάρχει και ένα τελευταίο πέμπτο που χρειάζεται να γίνει για να βγει η Ξάνθη στην Ευρώπη. Ποιο; Πολύ απλά να εξασφαλίσει αδειοδότηση από την ειδική επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ. Βέβαια, με την Ξάνθη να είναι από τις πλέον συνεπείς ομάδες, ακόμα και χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο ακόμα, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα.

Επομένως μένουν τα άλλα τέσσερα βήματα, αρχής γενομένης από αυτό του Κυπέλλου το προσεχές διήμερο…