Οι προβληματισμοί του Κασαμπαλή μετά την «άξια άνοδο» της ΑΕ Κομοτηνής και η έντονη αντίδραση του Κρεούζη

 

Ένα κείμενο με τους «προβληματισμούς» του, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, στον απόηχο του φάιναλ φορ του Βορείου Ομίλου της Α2 Ανδρών και την «άξια», όπως επίσης την χαρακτήρισε, άνοδο της Α.Ε. Κομοτηνής στη Volley League ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης με ειδικότητα στην πετοσφαίριση Θανάσης Κασαμπαλής.

Το κείμενο προκάλεσε αίσθηση αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις, με πιο σημαντική αυτήν του προπονητή της ΑΕ Κομοτηνής Ηλία Κρεούζη. Αναλυτικά το κείμενο του Θανάση Κασαμπαλή έχει ως εξής:

«Παρακολουθώντας επί δυο μέρες, με φίλους και κυρίως συναδέλφους προπονητές, την προσπάθεια των ομάδων της Βόρειας Ελλάδας για την άνοδό τους στην κορυφαία κατηγορία, αναπόφευκτα εστιάσαμε και στο ποιοτικό κομμάτι των τεσσάρων μονομάχων!
Κατά γενική ομολογία η πρώτη παρατήρηση ήταν ότι: Στις συνθέσεις των ομάδων υπήρχαν ελάχιστοι αθλητές με προδιαγραφές για την Volleyleague και αυτοί μάλλον αν θα κατέληγαν στην Α1 θα είχαν ρόλο βοηθητικό και όχι πρωταγωνιστικό! Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι: Δεν είδαμε νεαρούς φερέλπιδες αθλητές με προοπτική εξέλιξης (μετά από κάποιο μεταβατικό στάδιο) που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ενσωματωθούν στην Α1 κατηγορία αλλά πολύ περισσότερο στις Εθνικές μας ομάδες! Η Τρίτη παρατήρηση είχε να κάνει με το μεγάλο σχετικά αριθμό αθλητών προχωρημένης ηλικίας που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα (προς τιμή τους και ασφαλώς είναι αξιέπαινοι που μπόρεσαν και παρατείναν την καριέρα τους). Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει όμως είναι γιατί άραγε αυτό δεν μπορούσε να συμβεί πριν από 15-20 χρόνια!). Σε μια τέτοια διοργάνωση λογικά οι ομάδες που θα διεκδικούσαν την άνοδο θα έπρεπε να δείξουν μια υποδομή τέτοια που να τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι στη μεγάλη κατηγορία θα είχαν ένα βασικό κορμό στον οποίο θα χρειαζόταν μετρημένες ποιοτικές προσθήκες για να κάνουν μια αξιοπρεπή πορεία!
Το συμπέρασμα που βγήκε αβίαστα (πριν ακόμη να μάθουμε τον νικητή του τελικού), ήταν ότι όποια ομάδα από τις τέσσερις και να έβγαινε θα ήθελε ένα σχεδόν εξ ολοκλήρου νέο ρόστερ για να μπορέσει να παραμείνει στην Α1, με ότι αυτό συνεπάγεται! (Το αν οι προβλέψεις μου είναι ακριβείς ή όχι θα το μάθουμε πολύ σύντομα βλέποντας τις συνθέσεις των ομάδων που ανέβηκαν κατηγορία).

Και τα τελικά ερωτήματα που τίθενται είναι:
α) Μας ενδιαφέρει η παραγωγή παικτών με υψηλές προδιαγραφές; Ή απλώς η εναλλαγή κάποιων ομάδων από τη μια κατηγορία στην άλλη «τηρώντας το πρωτόκολλο» και η ανακύκλωση μιας συγκεκριμένης μάζας παικτών;
β) Μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των πρωταθλημάτων μας και κατ’ επέκταση την θεαματικότητα του αθλήματός μας; Αν ναι πότε επιτέλους θα πάρουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες να συνοδεύονται και από τα αντίστοιχα μέτρα; Και το κυριότερο ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν αυτές τις σοβαρές αποφάσεις;
Καλό θα ήταν να είχαμε εικόνα και του αντίστοιχου τουρνουά της Ριζούπολης για να βλέπαμε τι ισχύει και στο νότιο όμιλο!

Χριστός Ανέστη! Και εύχομαι καλή και ευλογημένη Ανάσταση και στο άθλημά μας!».

Ο Ηλίας Κρεούζης σε αυτές τις επισημάνσεις του Θανάση Κασαμπαλή αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει και τόνισε:

«Μετά από τους προβληματισμούς σας εσάς και των υπολοίπων συναδέλφων σας όπως λέτε θα ήθελα να γράψω και εγώ δύο λόγια και ελπίζω να τα φιλοξενήσετε στον τοίχο σας….. Η ομαδα μου η οποία και ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία είχε στην βασική της σύνθεσημέσο όρο ηλικίας 25 χρόνων και παραθέτω από κάτω τις ηλικίες….. Χρηστουηλιας ακραίος 22 ετών, Παπαδάκος ακραίος 20 ετών, Ανδρεάδης διαγώνιος 20 χρόνων, Στοϊλούδης κεντρικός 25 ετών, Μπουφιδης κεντρικός 26 ετών, Δαλδαβερένης πασαδορος 24 χρόνων, Αρχοντουδης λιμπερο 39 χρόνων….. Οπότε στο θέμα των ηλικιών δεν καταλαβαίνω που είδατε τους παίχτες μεγάλης ηλικίας.

Όσο για τους προβληματισμούς σας ότι δεν υπήρχαν αθλητές που υπό προϋποθέσεις θα στελεχώσουν την ομάδα στην volleyleague θα ήθελα να σας πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτήν την χώρα δεν είναι η μη παραγωγή ταλέντων αλλά οι ταμπέλες που κολλάμε σε αθλητές που παρά την πενιχρη βοήθεια που περνούν από τις ακαδημίες τους και τις λάθος βάσεις από τους προπονητες τους, αυτοί με αίμα και υδρωτα προσπαθούν να διορθώσουν τα κακός κείμενα που έμαθαν από μικροί. Στην ομάδα μου υπάρχουν πολύ μεγάλα ταλέντα που τα πέταξαν σαν τα σκυλιά κάποιοι μεγάλοπροπονητες και μέσα από αυτήν την επιτυχία ήρθε η ώρα να αποδείξουν τι αξίζουν. Η Μ.Γ.Σ Αθλητική Ένωση Κομοτηνής έχει ένα πλήρες Ρόστερ το οποίο με 2-3 προσθήκες θα ανταγωνιστεί όλες τις ομάδες στην volleyleague και ένας σεβαστός αριθμός από το Ρόστερ αυτής την ομαδας θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε πολλές ομάδες στην μεγάλη κατηγορία. Οι Έλληνες αθλητές κύριε Θανάση θέλουν στήριξη και υποστήριξη……… Και όχι κριτική».

Ο Θανάσης Κασαμπαλής απάντησε στο σχόλιο του Κρεούζη:

«Αγαπητέ Ηλία δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου σε ποιον ακριβώς μιλάς όσον αφορά τις απόψεις μου και την πρακτική μου στα 37 μου προπονητικά χρόνια στο χειρισμό των ΝΕΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ! Ο προβληματισμός μου δεν είχε σχέση με πρόσωπα αλλά με συνθήκες και παθογένειες του ελληνικού χώρου του Βόλεϊ και αν πρόσεξες τον τίτλο έδωσα τα εύσημα στην Α.Ε.Κομοτηνής για την άνοδό της. Κατ’ αρχάς δεν απευθύνθηκα στην ΑΕΚ όσον αφορά τις ηλικίες και άσκοπα αναφέρθηκες στο θέμα. Αν έχεις παρατηρήσει τις ομάδες που ανέβηκαν στη volleyleague τα τελευταία χρόνια ήταν διαφορετικές κατά 80% και πάνω. Όσες δεν το έκαναν βρέθηκαν πάλι στην Α2 (βλέπε Παναχαϊκή). Εγώ στη θέση σου δεν θα βιαζόμουν να απαντήσω γιατί παίρνεις ένα μεγάλο ρίσκο. Να διαψευσθείς όταν δούμε το ρόστερ της ομάδας του χρόνου. Αν θα είσαι και του χρόνου στην ομάδα και κρατήσεις όλους τους παίκτες που την ανέβασαν ο πρώτος που θα σε χειροκροτήσει θα είμαι εγώ! Μακάρι να βασιστείς σ’ αυτά τα παιδιά και να είσαι η καλή εξαίρεση. Μη δημιουργείς λοιπόν εντυπώσεις από τώρα, περίμενε και σε λίγο καιρό θα φανεί κατά πόσο θα επενδύσει η ομάδα σ’ αυτά τα παιδιά! Κρατώ το “2-3 προσθήκες το δικό σου που ανέφερες πιο πάνω και το ότι 70% του φετινού ρόστερ θα είναι και του χρόνου” του αγαπητού εφόρου της ομάδας που δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη του τελικού! Συμφωνώ απόλυτα ότι οι Έλληνες αθλητές θέλουν στήριξη και το έχω βιώσει από πρώτο χέρι όπως γνωρίζεις λόγω του Σταύρου. Και επειδή ενώ είμαστε στον 8ο χρόνο της κρίσης και δεν βλέπω να έχουμε δώσει τις απαραίτητες ευκαιρίες στους αθλητές μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων γι’ αυτό ακριβώς ανησυχώ με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Αυτό δεν θα αλλάξει παρά μόνο με σοβαρές θεσμικές αλλαγές και όχι με την καλή διάθεση 2-3 ατόμων! Σου εύχομαι καλή συνέχεια και προπάντων πραγματοποίηση όλων όσα υποσχεθήκατε σ’ αυτά τα παιδιά!».

Ο Ηλίας Κρεούζης ανταπάντησε με την δική του σειρά:

«Δεν θα μπω σε καμιά αντιπαράθεση μαζί σας για έναν και μοναδικό λόγο. Δεν είναι το μέσον εδώ για αντιπαραθεσεις κατά την προσωπική μου άποψη . Ασχολουμαι με τον χώρο και εγώ 26 χρόνια και οι νεαροί αθλητές είναι η μεγάλη μου δύναμη και ο λόγος είναι ένας……… ποτέ δεν λέω ψέμματα στα παιδιά που φτύνουν αίμα στις προπονήσεις μαζί μου . Δεν με ενδιαφέρει το θεσμικό κομμάτι όπως αναφέρατε γιατί δεν είμαι μέρος του συστήματος. Επίσης ξέρω ακριβώς σε ποιον μιλάω γιατί ήσασταν ο πρώτος δάσκαλος μου στο βόλεϋ και όπως και εγώ όλα τα παιδιά που πριν χρίσατε ανάξια για την volleyleage είναι μαθητές σας . Αυτη είναι η μεγαλύτερη μου δυσαρέσκεια στο post σας».