Σε Έλληνα διπλωμάτη με… Τουρκάλα συμβία που εργάζεται στην Τουρκική πρεσβεία ελπίζει το Μαξίμου για την απελευθέρωση Κούκλατζη-Μητρετώδη

 

Το τηλεγράφημα του ημιεπίσημου τουρκικού πρακτορείου Anadolu ότι σε κινητό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα είναι μία πρόσθετη ένδειξη ότι η Αγκυρα τραβάει το σκοινί. Στην Αθήνα εκφράζεται έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να κατασκευάσει ενοχοποιητικά στοιχεία για να προσθέσει την κατηγορία της κατασκοπείας εάν δεν εξασφαλίσει ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί, εκτός από τα προσωπικά κινητά τους, είχαν μαζί τους και ένα υπηρεσιακό κρυπτοτηλέφωνο, το οποίο παίρνουν μαζί τους τα περίπολα στις παραμεθόριες περιοχές για να μπορούν να επικοινωνούν με την ιεραρχία. Ο Τούρκος εισαγγε­λέας που πραγματοποιεί την έρευνα είχε ζητήσει από τους δύο κρατούμενους να του δώσουν τα pin και των προσωπικών και του υπηρεσιακού τηλεφώνου.

Τα υπηρεσιακά τηλέφωνα είναι μετασκευασμένα κινητά τηλέφωνα Sony, με ειδικό λογισμικό, τα οποία ελέγχονται από κεντρικό server, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης εάν αυτό απαιτηθεί. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, αμέσως μόλις το Επιτελείο ενημερώθηκε για τη σύλληψη των δύο, διατάχθηκε η απενεργοποίηση του υπηρεσιακού τηλεφώνου ώστε να αποσυνδεθεί από το δίκτυο.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξαρχής ζητήσει μέσω του προξενείου να ανοιχθεί το υπηρεσιακό τηλέφωνο από Ελληνα εμπειρογνώμονα, παρουσία των τουρκικών αρχών, ώστε να καταγραφούν με ακρίβεια τα στοιχεία που περιέχει. Η τουρκική πλευρά απαιτούσε να της δοθεί το pin. Γι’ αυτό το ζήτημα έγινε διαπραγμάτευση, η οποία δεν κατέληξε. Ας σημειωθεί ότι τα δύο κινητά και το υπηρεσιακό κρυπτοτηλέφωνο έχουν σταλεί στην Αγκυρα για να εξεταστεί το περιεχόμενό τους από ειδικά εργαστήρια. Είναι προφανές ότι οι τουρκικές αρχές δεν βιάζονται καθόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου είχαν επιχειρήσει να λύσουν το πρόβλημα αναθέτοντας στον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη, να διαπραγματευτεί με την Αγκυρα μια συμφωνία αποφυλάκισης των δύο. Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω διπλωμάτης, παρότι χαμηλόβαθμος, είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα. Εχει υπηρετήσει στην Αγκυρα και επιπροσθέτως συζεί με Τουρκάλα διπλωμάτη που είχε γνωρίσει εκεί, και η οποία σήμερα υπηρετεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το άτυπο αυτό κανάλι δεν έφερε αποτέλεσμα.

Οπως επίσης δεν έφερε αποτέλεσμα και η σχετική γερμανική πρωτοβουλία. Το Βερολίνο κινήθηκε στο παρασκήνιο για να οδηγήσει εν όψει και της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας (26 Μαρτίου) σε μια ελληνοτουρκική συνάντηση υψηλού επιπέδου. Η Ανγκελα Μέρκελ είχε την περασμένη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Αν και το περιεχόμενο της συνομιλίας κρατήθηκε απόρρητο, εκ του αποτελέσματος μπορούμε ασφαλώς να συμπεράνουμε πως δεν προέκυψε συμφωνία.

Μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή, το Μαξίμου έριξε όλο το βάρος του στη διεθνοποίηση της υπόθεσης. Είχε προηγηθεί ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε ενημερώσει τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο. Επισήμως, του τηλεφώνησε με σκοπό να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του και δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μία σειρά ζητημάτων, ειδικά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας. Αν και δεν ανακοινώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποια ήταν η απάντηση που εισέπραξε.

Λίγο αργότερα, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος έθεσαν το ευρύτερο πρόβλημα που προκαλεί η τουρκική επιθετικότητα και στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζήτησαν από την Ενωση να απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Και οι δύο, ωστόσο, απέφυγαν να υψώσουν πολύ τους τόνους. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε κυβερνητική πηγή με εικόνα των προβληματισμών που υπάρχουν στο Μαξίμου, ο Τσίπρας θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες.

Οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να διαβούν τον Ρουβίκωνα όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Γι’ αυτό και δεν ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας. Συγκλίνουν κι αυτοί στο συμπέρασμα, όμως, ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν έχει υπερβεί τα όρια. Ας σημειωθεί ότι οι Δυτικοί εκφράζουν υποψίες ότι πίσω από τις ηλεκτρονικές παρεμβολές που μπλοκάρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα πολιτικών αεροπλάνων, τα οποία διέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται η Αγκυρα.

Η αυστηρή ανακοίνωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου και για το Αιγαίο και για την κυπριακή ΑΟΖ ήταν αλάνθαστη ένδειξη ότι έστω και καθυστερημένα οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακά κραυγαλέα ποντιο-πιλατική στάση τους. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο ίδιο πνεύμα και έναν τόνο υψηλότερη είναι και η απόφαση της τακτικής συνόδου κορυφής.

Το σήμα είχε δώσει λίγο νωρίτερα η ίδια η Μέρκελ. Ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, λίγο αργότερα η καγκελάριος τη χαρακτήρισε απαράδεκτη. Αντιδρώντας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπέδωσε τα πυρά, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και εκτός τόπου και χρόνου τη δήλωση Μέρκελ. Την κατηγόρησε, μάλιστα, ότι αναπαράγει την προπαγάνδα των «τρομοκρατών», δηλαδή των Κούρδων. Ο Ερντογάν επικοινώνησε μάλιστα με τον Γερμανό πρόεδρο Βάλτερ Σταϊνμάγερ για να διαμαρτυρηθεί, παρακάμπτοντας επιδεικτικά την καγκελάριο, η οποία και ασκεί εξουσία.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Τσίπρας είχε συναντήσεις με τη Μέρκελ, τον Μακρόν, τον Τουσκ και τη Μέι, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους στην άσκηση πιέσεων προς την Αγκυρα. Παραλλήλως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει κινηθεί και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον. Ο Κοτζιάς, άλλωστε, είχε εδώ και αρκετές ημέρες ζητήσει από τον μέχρι πρότινος Αμερικανό ομόλογό του να αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση των δύο με τον Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητείτο και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών.,

 width=https://www.protothema.gr/