Ο αθλητισμός σε δεύτερη μοίρα στη συνάντηση Πέτροβιτς με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αλεξανδρούπολη

 

Μπορεί όλοι να ξέρουμε τον Γιώργο Βασιλειάδη ως υφυπουργό Αθλητισμού, ωστόσο όπως λέει και ο τίτλος του, είναι υφυπουργός. Έχει προϊσταμένο και δεν είναι κάποιος αλλά κάποια, η Λυδία Κονιόδου, ο επίσημος τίτλος της οποίας είναι υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κατά συνέπεια, η Κονιόρδου αποτελεί την πολιτική προϊσταμένη και του Αθλητισμού.

Παρόλα αυτά ο αθλητισμός δεν υπήρχε ούτε καν σε δεύτερο πλάνο στις συναντήσεις που είχε η Κονιόρδου το Σαββατοκύριακο κατά την επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο αυτής είχε συνάντηση μαζί με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018, στο Νομαρχείο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου έθεσε μεταξύ άλλων θεμάτων στην Υπουργό την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου στη Σαμοθράκη, ο οποίος επλήγη σημαντικά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη λήψης μέριμνας από πλευράς Υπουργείου για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος του Έβρου, όπως ενδεικτικά ο ταφικός τύμβος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, τα Κάστρα Διδυμοτείχου και Πυθίου, η Πλωτινόπολη, η Παναγιά Κοσμοσώτηρα, το Τέμενος του Διδυμοτείχου, ο Τεκές Ρούσσας, το απολιθωμένο δάσος Λευκίμης – Φυλακτού, η «σπηλιά του Κύκλωπα» στη Μάκρη.

Παράλληλα, ο κ. Πέτροβιτς έκανε λόγο για τις εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου που έχουν υλοποιηθεί σε όλο το νομό από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το Φεστιβάλ Via Egnatia, που τυγχάνει της στήριξης του Υπουργείου, καθώς και για μια καινούργια δράση που δρομολογείται το «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους». Ίσως αυτά τα δύο ήταν και τα μόνα που είχαν κάπως και αθλητικές παρυφές, αφού στο πλαίσιό τους διοργανώνονται και αθλητικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας για νέα σχέδια ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε επιπλέον στην πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου να δημιουργήσει την «Χάρτα του Πολιτισμού», μια καταγραφή και ανάδειξη των πολιτιστικών δρώμενων του Έβρου, σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου. Επίσης, σχεδιάζονται οι «Δρόμοι των Μουσείων» όπου θα αποτυπωθούν  συνολικά τα μουσεία του Έβρου, με ειδικές αναφορές και με πρόταση για μια πολιτιστική διαδρομή επίσκεψης των μουσείων, τόσο για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες του νομού.

Την Υπουργό συνόδευαν οι Βουλευτές Έβρου Γεώργιος Καΐσας και Δημήτριος Ρίζος. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Λουκάς Γεωργίου, υπεύθυνος για την υλοποίηση των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων του Έβρου, Δημήτριος Κελεμίδης, που εκπροσωπεί 146 πολιτιστικούς συλλόγους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Πέτροβιτς παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου σημείωσε «Στόχος μας ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αλλά και ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι να τροφοδοτούμε και να αναδεικνύουμε στην κοινωνία τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Θέλουμε η νέα γενιά και ο επισκέπτης, να γνωρίσει και να ζήσει όλα όσα έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος να προσφέρει. Και το μέλλον είναι ελπιδοφόρο με τη δημιουργία και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, που αναμένουμε να αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού και δράσεων και στο σημαντικό αυτό έργο, θα είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές του σε ό,τι μας αναλογεί. Ο περιφερειάρχης μας Χρήστος Μέτιος κι εγώ προσωπικά, στηρίζουμε τις δράσεις πολιτισμού ως ταυτότητά μας σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας. Ιδιαίτερα όμως θέλω να τονίσω ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο DNΑ του Εβρίτη. Ο πολιτισμός για εμάς είναι τρόπος ζωής. Ο πολιτισμός για εμάς είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας και βρισκόμαστε εδώ με αποκλειστικό γνώμονα την προσφορά στους πολίτες».