Επέτειος: 30 χρόνια από το… πιο «χαζό» πέναλτι στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον Χάρη Μπανιώτη

Ο Χάρης Μπανιώτης ήταν ο δράστης του πιο απίθανου πέναλτι που έχει σφυριχτεί σε επίπεδο Α’ Εθνικής και μετά το τέλος της αναμέτρησης του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό παραδέχθηκε και ο ίδιος πως… «Αυτά συμβαίνουν μια φορά στα χίλια χρόνια».

Στις 20 Μαρτίου 1988 ο Χάρης Μπανιώτης δεν έγινε απλά το καθοριστικό πρόσωπο της αναμέτρησης ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό, αλλά έγραψε τη δική του σελίδα ιστορίας στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με ένα από τα πιο αστεία πέναλτι που έχει καταλογιστεί ποτέ στην πρώτη κατηγορία.

«Μπερδεύτηκα». Με αυτή τη λέξη δικαιολογήθηκε ο Χάρης Μπανιώτης όταν ρωτήθηκε γιατί έπιασε με τα χέρια την μπάλα στο 4o λεπτό μέσα στην περιοχή της ομάδας του.  «Ο Ηρακλής ξεκίνησε αποφασιστικά το παιχνίδι. Ήταν το 4ο λεπτό, όταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος προσπάθησε από την δεξιά πλευρά να μπει στην περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά βρήκε στο δρόμο του τον Μπανιώτη και τον Πέτρο Μίχο. Έσπρωξε, σπρώχτηκε, έπεσε στο έδαφος. Ο κόσμος φώναξε, διαμαρτυρήθηκε, ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι και τότε, εκ θαύματος από την εξέδρα ακούστηκε μια σφυρίχτρα. Ο Μπανιώτης βιάστηκε υπέρ του δέοντος και έσκυψε να μαζέψει την μπάλα μπροστά στα έκπληκτα μάτια αντιπάλων, συμπαικτών και διαιτητή. Αναμφισβήτητο πέναλτι καταλογίστηκε αμέσως και ένα λεπτό αργότερα ο Σάκης Αναστασιάδης έστελνε τον Γιώργο Πλίτση από τη μια πλευρά, την μπάλα από την άλλη και άνοιξε το σκορ στο Καυτανζόγλειο».

Ο Κομοτηναίος τότε παίκτης του Ολυμπιακού είχε ακούσει ένα σφύριγμα από την εξέδρα, θεώρησε ότι είχε σφυρίξει ο διαιτητής και πήρε την μπάλα για να την… στήσει για να εκτελέσει φάουλ υπέρ της ομάδα του. Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν λογικό ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Παύλος Γρηγοριάδης, να ερωτηθεί για την ενέργεια του ποδοσφαιριστή των «ερυθρολεύκων», αλλά και να υπάρχει ρεπορτάζ για την αντίδραση του ίδιου: «Μπερδεύτηκα». Με αυτή τη λέξη δικαιολογήθηκε ο Χάρης Μπανιώτης όταν ρωτήθηκε γιατί έπιασε με τα χέρια την μπάλα στο 4o λεπτό μέσα στην περιοχή της ομάδας του. Ο παίκτης του Ολυμπιακού είχε ακούσει ένα σφύριγμα από την εξέδρα, θεώρησε ότι είχε σφυρίξει ο διαιτητής και πήρε την μπάλα για να την… στήσει για να εκτελέσει φάουλ υπέρ της ομάδα του.

Ο προπονητής του, Παύλος Γρηγοριάδης, στις δηλώσεις του μετά την αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό δεν φάνηκε ικανοποιημένος από την εξήγηση του παίκτη του. «Οι παίκτες μου είναι αδικαιολόγητοι. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε στο ποδόσφαιρο, είναι, ακόμη και να ο διαιτητής έχει σφυρίξει, να «καθαρίζουμε» τη φάση».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση του υπήρχαν μια μέρα μετά στις εφημερίδες της εποχής που ανέσυρε πριν μερικά χρόνια το www.oldfootball: «Απαρηγόρητος ήταν ο Χάρης Μπανιώτης στα αποδυτήρια τόσο στο ημίχρονο, όσο και μετά το παιχνίδι για την γκάφα που έκανε και η οποία χάρισε το πέαλτι με το οποίο προηγήθηκε 1-0 ο Ηρακλής σε βάρος του Ολυμπιακού. Δεν μιλούσε σε κανέναν, φανερά στεναχωρημένος από την ανοησία που έκανε, ενώ λίγο αργότερα είπε. «Θόλωσα σε αυτή την τραγική για εμένα φάση. Δεν μπορώ να αιτιολογήσω την αντίδραση μου. Νιώθω πολύ άσχημα για αυτό που έκανα. Όχι μόνο που συνέβη πρώτη φορά τέτοια περίπτωση, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που γίνεται για μια φορά στα χίλια χρόνια».