Οι 10 συνέπειες ενός Grexit για τον ΑΟΞ, τις θρακιώτικες ομάδες σε Γ’ Εθνική και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τους Θρακιώτες παίκτες

 

Ήταν και πάλι Μάρτιος αλλά δύο χρόνια πριν, επί υπουργείας Κοντονή, όταν στο ThrakiSportS αναλύαμε τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Grexit για το θρακιώτικο ποδόσφαιρο. Πλέον από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του απεσταλμένου της FIFA, ακούστηκε ότι το ενδεχόμενο είναι ορατό.

Συνεπώς έχει αξία να θυμηθούμε, επικαιροποιώντας φυσικά το τότε ρεπορτάζ, ποιο θα είναι το ντόμινο συνεπειών μιας ενδεχόμενης διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας στο ποδόσφαιρο για την Ξάνθη, τις ερασιτεχνικές ομάδες της Θράκης αλλά και τους ποδοσφαιριστές.

Πρώτον, καμία Εθνική, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα μπορεί να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Κοινώς, η Εθνική Ανδρών του Βασίλη Τοροσίδη, του Πέτρου Μάνταλου και του Μανώλη Σιώπη θα αποβληθεί αυτόματα από την καινούρια διοργάνωση του Nations League ή αργότερα τα προκριματικά του Euro 2020 ενώ ούτε φιλικά θα μπορούν να διεξαχθούν. Αλλά αντίστοιχα προβλήματα θα έχουν και οι μικρότερες Εθνικές Ομάδες, στις οποίες μετέχουν επίσης θρακιώτες παίκτες όπως ο Δημήτρης Παπάζογλου, ο Γιώργος Ξενιτίδης, ο Δημήτρης Μελιόπουλος, ο Γιώργος Τζελέπης και πάει λέγοντας.

Δεύτερον, κανένας σύλλογος δεν θα μπορεί να παίξει επίσημο ή φιλικό παιχνίδι με ξένη ομάδα. Αν η Ξάνθη καταφέρει να εξασφαλίσει τελικά την πολυπόθητη πέμπτη θέση που δίνει εισιτήριο στην Ευρώπη, αυτό θα μείνει ανεπικύρωτο με ό,τι σημαίνει σαν ζημιά για έναν σύλλογο που δεν έχει την δυνατότητα να βγαίνει κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Τρίτον, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η έξοδος στην Ευρώπη σε μελλοντικές χρονιές για τον ΑΟΞ, όταν θα επανέλθει η τάξη, αφού χωρίς συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Ελλάδα θα κατρακυλήσει στη σχετική βαθμολογία της UEFA και θα κινδυνεύσει με μαθηματική ακρίβεια να χάσει την δεύτερη ομάδα στα προκριματικά του Champions League ή  και την τρίτη ομάδα στο Europa League. Όπως γίνεται αντιληπτό για ομάδες σαν την Ξάνθη, άλλο να βγαίνουν Ευρώπη πέντε και άλλο τρεις.

Τέταρτον, εννοείται πως επίσης θα απαγορεύονται διεθνή φιλικά εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέπει στις ελληνικές ομάδες να κάνουν σωστή και σοβαρή προετοιμασία- και επηρεάζει αν κρίνουμε απο τον τελευταίο ένα χρόνο πρωτίστως την Ξάνθη, αλλά και ομάδες Γ’ Εθνικής της περιοχής μας αλλά και ερασιτεχνικές, διοργανώνουν φιλικά με τουρκικούς ή βουλγαρικούς συλλόγους. Ούτε καν το βαλκανικό πρωτάθλημα παλαιμάχων θα μπορεί να γίνει απρόσκοπτα.

Πέμπτον, εννοείται ότι δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή ελληνικών ομάδων, ακόμα και σε επίπεδο ακαδημιών, σε διεθνή τουρνουά του εξωτερικού ή ο ερχομός ομάδων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα παιδικά τμήματα ακαδημιών από μειονοτικές ομάδες που συχνά πάνε ταξίδια στην Τουρκία, ενώ διοργανώνονται και διεθνή τουρνουά ακαδημιών στην Θράκη. Αν επέλθει Grexit αυτά κόβονται.

Έκτον, κανένας ξένος ποδοσφαιριστής δεν θα μπορεί να μεταγραφεί στην Ξάνθη, την ΑΕ Διδυμοτείχου, τον Ορέστη Ορεστιάδας και γενικά οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, επαγγελματική ή ερασιτεχνική, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται από την FIFA για να αποσταλούν οι μπλε κάρτες. Επίσης, όσοι ήδη έχουν συμβόλαια, θα μπορούν εύκολα να προσφύγουν στην FIFA και να αποκτήσουν χωρίς αποζημίωση την ελευθέρας τους, προκειμένου να επιστρέψουν στον… ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Αντιληπτό το ζήτημα, με δεδομένο ότι ακόμα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αρκετές ομάδες μας στρέφονται στην βουλγαρική κυρίως αγορά.

Έβδομον, αντιστοίχως κανένας έλληνας ποδοσφαιριστής ή γενικά ποδοσφαιριστής σε ελληνική ομάδα δεν θα μπορεί να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού. Άρα ούτε οι ομάδες θα μπορούν να έχουν έσοδα από μεταγραφές όπως πχ του Λοντίγκιν στην Ζενίτ ή παλιότερα του Στίβ Μπέλεκ του Πανθρακικού στην Ουντινέζε. Κυρίως όμως δεν θα έχουν τέτοια δυνατότητα οι παίκτες, αφού οι μπλε κάρτες τους για να φτάσουν στο εξωτερικό περνούν από την ΕΠΟ που δεν θα αναγνωρίζεται. Για παράδειγμα ο Δημήτρης Παπάζογλου δεν θα μπορούσε να πάει μεταγραφή στην Κροατία, όπως συνέβη πριν ένα μήνα. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και οι Έλληνες παίκτες που ήδη αγωνίζονται στο εξωτερικό, όπως ο Βασίλης Τοροσίδης στην Μπολόνια.

Όγδοον, γενικά θα αλλάξει το καθεστώς των μεταγραφών, όπως το γνωρίζουμε τώρα. Αυτό όμως ίσως έχει και μια θετική συνέπεια, ιδίως για την ομάδα της Ξάνθης  που δίνει έμφαση στις ακαδημίες της, αφού σε παιδιά αυτών των ακαδημιών θα αναγκαστούν να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό οι ομάδες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, τομέα στον οποίο έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με ομάδες που δεν καλλιεργούν τις ακαδημίες τους.

Ένατον, μαζί με το Grexit θα χαθούν και οι επιχορηγήσεις που δίνονται από UEFA και FIFA στην ΕΠΟ αλλά και απευθείας στις ομάδες, όπως για παράδειγμα αυτές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που σχεδόν κάθε χρόνο στέλνει ένα τσεκ χρημάτων που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ για κάθε ομάδα της Super League που διαθέτει τμήματα υποδομής. Γενικά, από την ομοσπονδία και τις ελληνικές ομάδες χάνονται όλα τα δικαιώματα των μελών της FIFA και της UEFA και οι εισπράξεις από αναπτυξιακά προγράμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πάει ως επιχορήγηση στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Δέκατον, ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο, το ποδόσφαιρό μας και η ΕΠΟ χάνουν την δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA και της UEFA. Η ΕΠΟ  δεν θα μπορεί να κάνει προτάσεις για την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA και ως εκ τούτου δεν θα δύναται να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία των FIFA / UEFA, καθώς και για μέλη σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Επιτροπές. Ακόμα και στις ιατρικές επιτροπές γιατροί όπως ο Ξανθιώτης υπεύθυνος των Εθνικών Ομάδων Γιώργος Γκοδόλιας δεν θα μπορούν να παρασταθούν εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Και όλα αυτά τα εφιαλτικά, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχουν ως συνέπεια να πέσει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του ήδη υποβαθμισμένου προϊόντος «ελληνικό ποδόσφαιρο», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους χορηγούς των ομάδων, την αναζήτηση κεντρικού χορηγού στην Super League ή ακόμα και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που επίσης βρίσκονται στον αέρα. Μια ζημιά που αφορά τόσο για τις επαγγελματικές ομάδες όσο και για την ΕΠΟ και μέσω αυτής, όλες τις ομάδες της χώρας.