Ο Εβρίτης βαρκάρης που χάρισε την καλύβα του στον ελληνικό Στρατό και έγινε φυλάκιο

Ο βαρκάρης στο Δέλτα Έβρου που ξεναγούσε επί 50 χρόνια χιλιάδες επισκέπτες, όταν εγκατέλειψε το επάγγελμα χάρισε την καλύβα του στον ελληνικό  Στρατό και έγινε πλέον φυλάκιο, εκφράζοντας έτσι την αγάπη του για την πατρίδα.

Όπως αναφέρει στο αφιέρωμα που του έκανε το xronos.gr της Κομοτηνής: «Με είχαν επισκεφθεί δύο ταξίαρχοι, τους έκανα μια βόλτα με την πλάβα και πήγαμε στο καλυβάκι να τους κεράσω και καφέ και ουζάκι. Στην συζήτηση προέκυψε η θέλησή τους να βρουν μια καλύβα. Καθυστέρησα λίγα δευτερόλεπτα – και ζητώ συγνώμη γι αυτό – να τους προτείνω την δική μου. Δωρεάν, μια ανιδιοτελή προσφορά στο Στρατό και τον λεβέντη τον υπουργό» θα πει συγκινημένος. Είναι ο 75χρονος Χριστόφορος Ασλανίδης ο ψαράς που χάρισε την καλύβα του στον ελληνικό Στρατό και μίλησε αποκλειστικά στο «Χρόνο». Από την πλάβα του έχουν περάσει, επιχειρηματίες, γνωστοί δημοσιογράφοι για να κάνουν ντοκιμαντέρ, ηθοποιοί Έλληνες και ξένοι, εμίρηδες, ακούγοντας την αυθεντική φωνή ενός ανθρώπου που μετέδιδε την αγάπη του για την πατρίδα και τις ομορφιές που ακτινοβολεί το Δέλτα του Έβρου με την χλωρίδα, την πανίδα, τα υδρόβια πουλιά, την φύση που σε σκλαβώνει όλες τις εποχές.

Άκουγες όμως και ιστορίες αγωνίας με εντάσεις και παγίδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε δύσκολες εποχές αλλά και την αγάπη με την οποία έβλεπε τους γείτονες που κι εκείνοι πασχίζουν για ένα κομμάτι ψωμί…

O Xριστόφορος Ασλανίδης, ο βαρκάρης στο Δέλτα του Έβρου που ξεναγούσε επί 50 χρόνια χιλιάδες επισκέπτες σκέφθηκε τώρα που εγκατέλειψε το επάγγελμα να κάνει αυτό που ήθελε ανέκαθεν. Να χαρίσει την καλύβα του στον ελληνικό Στρατό, εκφράζοντας έτσι την αγάπη του για την πατρίδα αλλά και την εκτίμησή του στο πρόσωπο του υπουργού Πάνου Καμμένου που σεβάστηκε τις καλύβες και τους ιδιοκτήτες του στην οριογραμμή του Έβρου θεωρώντας ότι είναι φυλάκια του έθνους.

Σε αυτήν την καλύβα όπου ο κος Ασλανίδης μεγάλωσε τα παιδιά και τα εγγόνια του, που έζησε αξέχαστες στιγμές, διανυκτέρευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός κατέφθασε με το ελικόπτερο στο χώρο του παλιού περιπτέρου κι επιβιβάστηκε σε πλωτό μέσο συνοδευόμενος από επιτελικά στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Καμμένος ντυμένος με το κοστούμι κι όχι με στολή παραλλαγής ήταν ευδιάθετος. Προηγουμένως είχε μεταβεί στο ορεινό Μεγάλο Δέρειο όπου εγκαινίασε δύο αίθουσες του μειονοτικού δημοτικού σχολείου που ο στρατός από το 2016 έχει αναλάβει την συντήρηση, τον ευπρεπισμό και την ανακαίνιση ώστε τα παιδιά της μειονότητας που φοιτούν να έχουν ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο που δεν θα υστερεί από αυτά των αστικών κέντρων.

Ο κ. Ασλανίδης πήγε από νωρίς και καμάρωσε την καλύβα του ενώ αναχώρησε γιατί είχε ασθενή την σύζυγό του και δεν πρόλαβε να σφίξει το χέρι του κ. Καμμένου αν και το ήθελε πολύ. Όπως είπε μιλώντας στον «Χ», δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισε να φτιάξει μια καλύβα αξιοπρεπή, νοικοκυρεμένη με τρία δωμάτια και κουζίνα καλύπτοντας τις ανάγκες φιλοξενίας απαιτήσεων. Μετά την παραχώρησή του στον Στρατό διαπιστώνει ότι ομόρφυνε περισσότερο, μπήκαν φωτοβολταϊκά και ευπρεπίσθηκε. Λιτά και με συμβολαιογραφική πράξη ο κος Ασλανίδης παραχώρησε την καλύβα του στον Στρατό, ώστε να έχει το δικό του σημείο αναφοράς μέσα στο Δέλτα του Έβρου.

Η κινητικότητα πάντως στο Δέλτα του Έβρου με αφορμή την έλευση του υπουργού ήταν μεγάλη. Υπήρχαν στο χώρο, εκτός από τους ένστολους και τις ομάδες των βατραχανθρώπων, ασθενοφόρα, ιατρικό προσωπικό και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που απαγόρευαν κάθε κίνηση μέσα στο Δέλτα μέχρι την άφιξη του υπουργού. Παράλληλα λειτούργησε το φυλάκιο Εγνατία όπου γίνεται ο έλεγχος των διερχομένων ψαράδων, κυνηγών, κτηνοτρόφων για το τελευταίο τριήμερο.

Ο υπουργός πάντως είχε την τύχη να δει τεράστιους πληθυσμούς από πελεκάνους, κύκνους, χηνάρια,  πάπιες κι άλλα υδρόβια που διαβιούν στο Δέλτα. Κατέλυσε στην καλύβα, ιδιοκτησίας του ελληνικού Στρατού χάρις στο φιλότιμο του Έλληνα ακρίτα που την παραχώρησε.

 

Πηγή: xronos.gr