Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το κλειστό κολυμβητήριο της Ορεστιάδας οδηγούν σε αφανισμό τον υγρό στίβο στον Β. Έβρο

 

Η νέα κρίση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως το λουκέτο στο κολυμβητήριο της Ορεστιάδας, που παραμένει εδώ και τρεις εβδομάδες κλειστό «προσωρινά» (αλλά στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) οδηγούν σε αφανισμό τον υγρό στίβο στην Ορεστιάδα και συνολικά στον Βόρειο Έβρο.

Ο σύλλογος του Νηρέα κατά βάση είχε καταφέρει αθόρυβα τα τελευταία χρόνια να κάνει ουσιαστικά την κολύμβηση πρώτο άθλημα στην Ορεστιάδα, εκτοπίζοντας ακόμα και το βόλεϊ. Πάνω από 500 άτομα πήγαιναν καθημερινά για να προπονηθούν στο κλειστό κολυμβητήριο της Ορεστιάδας, δίπλα από το περίφημο «κλουβί» του παλιού κλειστού γυμναστηρίου.

Το αιφνιδιαστικό λουκέτο από τον Δήμο Ορεστιάδας έπειτα από υγειονομικά ζητήματα που τέθηκαν, οδήγησε τους ανθρώπους του Νηρέα να έρθουν σε επαφή με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και δύο φορές την εβδομάδα να ταξιδεύουν στην Αλεξανδρούπολη για να προπονηθούν οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες του συλλόγου, κυρίως αυτοί που είναι σε αγωνιστικά και προαγωνιστικά τμήματα.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι λύση, ούτε μπορεί να συνεχίζεται για πολύ. Τα έξοδα του πήγαινε έλα στην Αλεξανδρούπολη από την Ορεστιάδα δεν είναι αμελητέα, ούτε ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσει κάποιος για να διασχίσει τα 115 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δυο πόλεις. Για αυτό οι άνθρωποι του Νηρέα, βλέποντας ότι το λουκέτο στο κολυμβητήριο τραβά σε μάκρος, είχαν αρχίσει τις επαφές με την Αδριανούπολη.

Είναι άλλωστε αυτό κάτι που είχε γίνει και προ 4-5 ετών όταν και πάλι δεν λειτουργούσε το Κολυμβητήριο Ορεστιάδας. Τα παιδιά από την πόλη πήγαιναν σε κολυμβητήρια της γειτονικής τουρκικής πόλης για τις προπονήσεις τους, ώστε με τον τρόπο αυτόν να συνεχίζουν την επαφή με το νερό χωρίς το κόστος και τον χρόνο που απαιτούνταν για να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δραματικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την σύλληψη από τις τουρκικές αρχές των δύο ελλήνων στρατιωτών, ο ένας από τους οποίους είναι Ορεστιαδίτης, κάθε άλλο παρά ευνοεί το σενάριο να ξαναρχίσουν προπονήσεις οι κολυμβητές από την Ορεστιάδα στην τουρκική πόλη.

Και δεδομένου ότι η Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται το κοντινότερο ελληνικό κολυμβητήριο είναι μακριά, ουσιαστικά η κολύμβηση, το πόλο και γενικά τα αθλήματα του υγρού στίβου οδηγούνται σε αφανισμό, αφού το πλέον λογικό σενάριο θα θελήσει τους γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε άλλα αθλήματα, μακριά από αυτά του νερού…