ΕΠΣ Ξάνθης: Όταν η Μεικτή Νέων ξαναέπαιζε στο γήπεδο της Βάρης και κατακτούσε το Πρωτάθλημα Ελλάδος με ηγέτη τον Μάνταλο

 

Γράφει ο Δημήτρης Μπακιρτζής

Το πρωί της Τετάρτης η Μεικτή Νέων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης αντιμετωπίζει στο γήπεδο της Βάρης στην Αθήνα την ΕΠΣ Κυκλάδων για τα προημιτελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων.

Στους παλιότερους όμως, όχι και πολύ παλιότερους δηλαδή, μια δεκαετία πριν, αυτό το αθηναϊκό γήπεδο θυμίζει τον θρίαμβο της αντίστοιχης ομάδας Νέων της ΕΠΣ Ξάνθης στον τελικό του τότε Πανελληνίου Πρωταθλήματος με την ΕΠΣ Αχαΐας.

Ήταν το 2008 όταν η ΕΠΣ Ξάνθης χάρη δύο γκολ του Μάνταλου στο 37′ και το 55′ (ναι, του Πέτρου Μάνταλου) και του Λεφή στο 40′ κέρδιζε με 3-0 την ΕΠΣ Αχαΐας και στεφόταν πρωταθλήτρια Ελλάδος, αν και από το 56′ αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω δεύτερης κίτρινης στον Τσαριτσάκη.

Η μεικτή ομάδα Νέων της ΕΠΣ Ξάνθης έχοντας στις τάξεις της ποιότητα παικτών που αποδείχθηκε από την πορεία τους στην συνέχεια, είχε στεφθεί Πρωταθλήτρια Ελλάδος έχοντας προπονητή των Μπάμπη Σπυριδόπουλο σε αυτό το ίδιο γήπεδο που παίζει την Τετάρτη η αρμάδα του Απόστολου Κουτρουλού.

Βέβαια, για την τωρινή ομάδα της ΕΠΣ Ξάνθης αυτός ο αγώνας με την ΕΠΣ Κυκλάδων στο γήπεδο της Βάρης δεν είναι ακόμα ο τελικός, αλλά ίσως και να είναι το σημαντικότερο βήμα για να μπορέσει δέκα χρόνια μετά να επαναλάβει αυτόν τον θρίαμβο.

Για την ιστορία, η ΕΠΣ Ξάνθης είχε αγωνιστεί τότε με τους Ζαρόπουλο, Καρασερίδη, Σερίφογλου, Αδαμάκη, Λεφη, Α. Μελισσόπουλο, Κουτίνη, Καραπατσιά, Ταχτσίδη, Μάνταλο και Τσαριτσάκη. Στην αποστολή συμμετείχαν και οι Χαριτίδης, Ντόσκας, Βασιλειάδης, Αμουτζάκης, Τσομπανόπουλος, Κελεσιάδης και Ν. Μελισσόπουλο.

Το ίδιο βράδυ είχε σπεύσει να υποδεχθεί την αποστολή στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης ο τότε δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, δίνοντας εντολή να φωταγωγηθεί η πόλη και να «σπάσουν» τα τείχη για τους ξανθιώτες θριαμβευτές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εκείνη την ιστορική ημέρα για το θρακιώτικο ποδόσφαιρο, πέρα από την ΕΠΣ Ξάνθης στους Νέους είχαμε άλλη μια σημαντική επιτυχία σε εκείνο το ίδιο γήπεδο, αφού η Μεικτή Παίδων της ΕΠΣ Θράκης είχε στεφθεί και εκείνη Πρωταθλήτρια Ελλάδος στους παίδες, λυγίζοντας στα πέναλτι με 6-5 στην Βάρη την ΕΠΣ Πειραιά στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Παίδων.