Οι πέντε νεαροί ταξιδιώτες που γνωρίζουν όλες τις ομορφιές της Θράκης ταξιδεύοντας με τροχόσπιτο

 

Έναν διαφορετικό τρόπο να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν περιοχές της Ελλάδας, επέλεξαν αυτοί οι πέντε νέοι. Ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, ένα τροχόσπιτο και καλή παρέα, είναι τα τρία “συστατικά” του ταξιδιού τους.

Αυτή τη φορά επέλεξαν την Κομοτηνή κι ευρύτερα την Θράκη και τις γύρω περιοχές, και είχαν λόγο. Στο άκουσμα της είδησης ότι ένας από την παρέα πέρασε στη Νομική Κομοτηνής με κατατακτήριες εξετάσεις, βρήκαν την κατάλληλη αφορμή ώστε να ενσωματώσουν την Κομοτηνή σε ένα ευρύτερο ταξίδι γνωριμίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Οι Παναγιώτης Δερμάτης, Νίκος Παϊτέσας, Δημήτρης Καράντζαλος, Άρης Μαργαριτόπουλος, Γιάννης Καρυστινός, είναι οι πέντε ταξιδιώτες τους οποίους και συναντάμε “παρκαρισμένους” στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής. Εκεί είχαν σταθμεύσει το τροχόσπιτό τους και διανυκτέρευσαν το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου.

Ερχόμενοι από την Αθήνα, οι περισσότεροί τους δεν είχαν ξανάρθει στην ακριτική Θράκη, όπως ήταν λογικό, και η εκδρομή τους στόχευε περισσότερο στο να δουν τις πέντε πρωτεύουσες των νομών αλλά και κάποια ακόμη σημεία. Έτσι, η πενθήμερη εκδρομή τους ξεκίνησε από την Αθήνα, ενώ η πρώτη στάση έγινε στην Θεσσαλονίκη, μιας που ήταν εντός δρομολογίου. Κατόπιν, κατέφτασαν στη Δράμα όπου εκτός από την πόλη βρέθηκαν και στο Φαλακρό το οποίο είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός της Περιφέρειας. Στη συνέχεια ταξίδεψαν προς Ξάνθη, όπου είδαν το κέντρο και την παλιά πόλη, ενώ μετά ο δρόμος τους οδήγησε στην Αλεξανδρούπολη. Στο νομό Έβρου είχαν ακούσει και για τις ομορφιές του Δέλτα Έβρου, το οποίο και επισκέφτηκαν.

Η συνέχεια περιλάμβανε πέρασμα από την Κομοτηνή, προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη όπου ο φίλος τους θα μετεγκατασταθεί, όπως μας λέει, για τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής του. Στην Κομοτηνή έζησαν κυρίως …τη νυχτερινή ζωή για την οποία δήλωσαν χαρούμενοι καθώς παρότι Τρίτη βράδυ τα μαγαζιά ήταν γεμάτα, ενώ την επομένη της διανυκτέρευσης έκαναν ένα σύντομο πέρασμα από το άλσος Νυμφαίας και στην συνέχεια αναχώρησαν για Καβάλα. Αυτή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ήταν η τελευταία στάση, καθώς στη συνέχεια θα αναχωρούσαν για Αθήνα, προκειμένου κάποιοι να επιστρέψουν στις εργασίες και κάποιοι στις σπουδές τους.

“Συνήθιζα να ταξιδεύω έτσι με τον πατέρα μου και πέρσι τους έπεισα, ώστε να ξεκινήσουμε κι εμείς ως παρέα τα ταξίδια με τροχόσπιτο. Έτσι, αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι μας ως παρέα”, θα μας πει ο Παναγιώτης αναφορικά με το πως αποφάσισαν αυτή την εκδρομή, και συνεχίζει: “Ελπίζω του χρόνου να κάνουμε κάτι αντίστοιχο …στο εξωτερικό”. Ο ίδιος βρίσκεται στο “πόστο” του οδηγού και μας διηγείται διάφορα αστεία περιστατικά του ταξιδιού, όπως πέρσι όπου παραλίγο να μείνουν από βενζίνη “στη μέση του πουθενά” όταν έδωσε σε φίλο του το τιμόνι προκειμένου να ξεκουραστεί κι εκείνος δεν παρατήρησε την στάθμη της βενζίνης.

Πέρσι έκαναν μία αντίστοιχη εκδρομή, περιηγούμενοι στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου. Από Βασιλίτσα, Μέτσοβο, Λουτρά Πόζαρ, Άγιο Αθανάσιο, Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, Καστοριά, και αλλού, πέρασε το τροχόσπιτό τους. Φέτος, βρέθηκαν σε Κομοτηνή, Θράκη, ΑΜ-Θ, για να γνωρίσουν περιοχές που οι περισσότεροι κάτοικοι της Νότιας Ελλάδας δεν έχουν “πατήσει” ποτέ.

 

Πηγή:  http://www.xronos.gr/