Ο εγγονός του θρακιώτη πρωταθλητή των μεσαίων αποστάσεων που έγινε ήρωας σε Ευρώπη και ΗΠΑ και πλέον κατακτά το Χόλιγουντ!!!

 

Μια βραδιά που θεωρείται η κορυφαία της χρονιάς για τον κινηματογράφο όπως θεωρείται η βραδιά της απονομής των Όσκαρ, το ThrakiSportS εστιάζει σε έναν ελληνικής και δη θρακιώτικης καταγωγής ήρωα του αμερικανικού Στρατού ο οποίος εσχάτως έγινε ηθοποιός και κατακτά πλέον (και) το Χόλιγουντ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για alek skarlatosΟ λόγος για τον Άλεκ Σκαρλάτος, μέλος της αμερικανικής εθνοφυλακής αλλά και πεζοναύτης στο Αφγανιστάν για εννιά μήνες, ο οποίος έσωσε δεκάδες ζωές πριν τρία χρόνια όταν κατάφερε να αφοπλίσει έναν τρομοκράτη πριν ανοίξει πυρ στο τρένο Thalys που έκανε την διαδρομή από το Άμστερνταμ για το Παρίσι. Ο συγκεκριμένος είναι απόγονος μιας γνωστής οικογένειας της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα ο παππούς του είχε υπάρξει πρωταθλητής δρομέας των μεσαίων αποστάσεων προπολεμικά.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα από την Ανατολική Θράκη, συνεχίστηκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και κατέληξε στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Ο Μανώλης Σκαρλάτος πρόσφατα διηγήθηκε στο «Έθνος» την ιστορία της. «Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην περιοχή της Θράκης που είναι σήμερα μέρος της Τουρκίας. Το 1923, όταν ήταν 13 χρονών, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κόρινθο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο παππούς μου είχε μια έκταση με μηλιές και είχε λάβει διαβεβαίωση ότι θα έπαιρναν ανταλλάγματα όταν έρχονταν στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε ποτέ και οι Τούρκοι πήραν τη γη του χωρίς να του δώσουν τίποτα πίσω. Λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη».

Μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια Σκαρλάτου είχε στεριώσει στην Αλεξανδρούπολη και ο Σωκράτης ήταν ένας από τους πιο επιφανείς κατοίκους της, χάρη στις επιδόσεις του στις μεσαίες αποστάσεις του στίβου. Τότε ο κλασικός αθλητισμός ήταν πολύ πιο σημαντικός από οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Μετά ωστόσο εισέβαλαν οι Γερμανοί και άλλαξαν όλα. «Ο πατέρας μου ήταν πολύ καλός αθλητής του στίβου την δεκαετία του 1930 όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί, τον συνέλαβαν αλλά αυτός κατάφερε να δραπετεύσει. Τον συνέλαβαν ξανά, αλλά επειδή ήταν πολύ καλός στην κατασκευή παπουτσιών τον έστειλαν στη Γερμανία για καταναγκαστικά έργα. Σε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε μπότες, γνώρισε τη μητέρα ου, την οποία παντρεύτηκε μετά τον πόλεμο σε μια πόλη κοντά στην Δρέσδη. Ο μεγάλος αδελφός μου γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και μετά οι γονείς μου κατάφεραν να φύγουν στην Δυτική Γερμανία, αόπου γεννηθήκαμε εγώ και ο μικρότερος αδερφός μου. Το 1954 μετακομίσαμε στις ΗΠΑ».

Αποτέλεσμα εικόνας για alek skarlatos hollandeΟ Μανώλης Σκαρλάτος δηλώνει υπερήφανος για τον γιο του Αλεκ, που πριν τρία χρόνια είχε γίνει παγκόσμιο πρωτοσέλιδο όταν απέτρεψε εκείνη την τρομοκρατική επίθεση. Μαζί με τους δυο παιδικούς του φίλους τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (φωτο αριστερά), έγιναν δεκτοί στον Λευκό Οίκο από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (κεντρική φωτο).

Κέρδισαν την αναγνώριση και τον απόλυτο σεβασμό και πλέον γίνονται χάρη στον Κλιντ Ίστγουντ αστέρες και του Χόλιγουντ, καθώς τους επέλεξε να υποδυθούν τους… εαυτούς τους στην ταινία «Αναχώρηση για Παρίσι 15:17» που βρήκε πριν λίγες ημέρες και στις ελληνικές αίθουσες.

Οπως πρβαναφέρθηκε, ο Άλεκ Σκαρλάτος ήταν μέλος της αμερικανικής εθνοφρουράς και λίγο καιρό πριν την κρίσιμη επέμβασή του στο τρένο είχε επιστρέψει από το Αφγανιστάν, όπου είχε υπηρετήσει για εννιά μήνες. Πλέον όμως είναι ένα πρόσωπο λαμπερό και επώνυμο, που δέχεται προτάσεις για τηλεοπτικές εμφανίσεις και αρκετοί θεωρούν ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του αλλά και του αυθορμητισμού του, μπορεί να αφήσει εποχή στην αμερικανική τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Αποτέλεσμα εικόνας για alek skarlatos dancing with the starsΆλλωστε, πριν αρχίσουν τα γυρίσματα για την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, ο Άλεκ Σκαρλάτος έλαβε μέρος στo γνωστό και στην Ελλάδα αμερικανικό τηλεοπτικό ριάλιτι χορού «Dancing with the stars» (φωτογραφία δεξιά).

Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από περισσότερα από 60 χρόνια στις ΗΠΑ, χωρίς πλέον μνήμες από την Ελλάδα, η οικογένεια Σκαρλάτου θα είχε χάσει κάθε επαφή με την χώρα καταγωγής της. Ωστόσο ο ήρωας της περίπτωσής μας, ο Άλεκ έχει επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς του και πριν 11 χρόνια έκανε διακοπές τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και απέναντι, στην Σαμοθράκη. Κληρονόμησε από τον πατέρα του την αγάπη για τον τόπο όπου μεγαλούργησε σαν αθλητής αλλά πάνω από όλα σαν άνθρωπος ο παππούς Σωκράτης. «Έχω έρθει στην Ελλάδα πάρα πολλές φορές και το 2007 πήρα μαζί μου και τα αγόρια μου, τους άρεσε πάρα πολύ που ήρθαν και νομίζω ότι σύντομα, με την πρώτη ευκαιρία, θα ξαναρθούμε», καταλήγει ο υπερήφανος μπαμπάς Μανώλης Σκαρλάτος.