Παραδίδεται στην Σέστακ 10 χρόνια μετά το «παγκόσμιο» μετάλλιο της Πηγής Δεβετζή στη Βαλένθια

 

Τελετές απονομής έξι μεταλλίων στους νόμιμους δικαιούχους θα πραγματοποιήσει η IAAF στο Μπέρμιγχαμ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Πρόκειται για μετάλλια που αφαιρέθηκαν λόγω θετικών δειγμάτων στους επανελέγχους, μεταξύ των οποίων και το αργυρό της Πηγής Δεβετζή το 2008 στη Βαλένθια.

Δέκα χρόνια πριν η Αλεξανδρουπολίτισσα πρωταθλήτρια είχε αναδειχθεί δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που είχε προηγηθεί των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου με επίδοση ακριβώς 15.00 μέτρων που συνιστούσε μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ.

Το αργυρό μετάλλιο που είχε κερδίσει πριν μια δεκαετία η Δεβετζή θα πάει στην τρίτη εκείνης της διοργάνωσης Μαρίγια Σέστακ από τη Σλοβενία και το χάλκινο θα δοθεί στην Όλγα Ριπάκοβα από το Καζακστάν που ήταν τότε 4η.

Όπως αναφέρει το Sportsfeed, που καλύπτει τα θέματα στίβου και έχει οργανώσει μεγάλη αποστολή στο Μπέρμιγχαμ για την κάλυψη των αγώνων, σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί για την αποστολή των μεταλλίων, ωστόσο η Ριπάκοβα η οποία δε θα αγωνιστεί στο Μπέρμιγχαμ θα παραλάβει το μετάλλιο μέσω της ομοσπονδίας της καθώς δεν ταξίδεψε στο Μπέρμιγχαμ.

Από τα  υπόλοιπα μετάλλια που αλλάζουν χέρια ξεχωρίζει αυτό της Τιάνα Μπαρτολέτα στο μήκος (ούτε αυτή αγωνίζεται στο Μπέρμιγχαμ αλλά ταξίδεψε για την απονομή) που θα πάρει το χρυσό μετάλλιο για τη διοργάνωση του 2006 στη Μόσχα το οποίο αφαιρέθηκε από τη Ρωσίδα Τατιάνα Κότοβα.

Επίσης ο Δανός σφαιροβόλος Γιοακίμ Όλσεν που θα πάρει το αργυρό του Λευκορώσου Αντρέι Μίκνεβιτς και ο  Γερμανός Ραλφ Μπάρτελς  θα πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

Απομονή θα γίνει και για το πένταθλο καθώς θα δοθεί στην Αϊλέας Φάουντεν το χάλκινο μετάλλιο για τη διοργάνωση του 2010 στη Ντόχα μετά την ακύρωση της Τατιάνο Τσέρνοβα που έχασε το χρυσό λόγω θετικού δείγματος.