Super League: «Ψαλίδι» άνω του ενός εκατ. ευρώ στον ΑΟΞ από τη Nova! Μπαίνει ξανά μπροστά με την «ομάδα των 12» ο Πανόπουλος…

 

Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτελεί η απόφαση της Nova να καταγγείλει την σύμβαση με την Super League για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το μέλλον δείχνει ιδιαίτερα ζοφερό ιδίως για τους μικρομεσαίους της Λίγκας όπως η Ξάνθη.

Οι άνθρωποι της Nova μάλιστα στις πρώτες προσεγγίσεις-προτάσεις που έχουν κάνει σε «εμπορικές ΠΑΕ» (δεν περιλαμβάνονται οι Big-4, αλλά ούτε οι “μικροί”) προσφέρουν αρχικά ποσά για τη νέα σεζόν που δεν φτάνουν ούτε στο 50% όσων έπαιρναν οι ομάδες μέχρι τώρα.

Οπως αναφέρει στη στήλη του στη “Live Sport” ο Βασίλης Βέργης, έχει προταθεί σε μια τέτοια ΠΑΕ ποσό 600.000 ευρώ, τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα καρπώνεται σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ! Πρόκειται φυσικά για μία χαώδη διαφορά, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις από την πλευρά των ομάδων να είναι απόλυτα αρνητικές.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για εμπορική ΠΑΕ που δεν είναι μεταξύ των μεγάλων αλλά είναι προφανές ότι ως τέτοια πιθανότατα δεν θεωρείται ούτε η Ξάνθη αλλά ομάδες όπως ο Πανιώνιος ή ο Άρης, που όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει από τη νέα σεζόν στα μεγάλα σαλόνια. Σε ομάδες όπως η Ξάνθη το ποσό αναμένεται να είναι ακόμα πιο χαμηλό, με την συνολική χασούρα να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ!!!

Οπως φαίνεται θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά των ιδιοκτητών των εν λόγω ΠΑΕ να πάνε στο Δ.Σ. της Λίγκας την Τρίτη (20/12) ως ένα πολύ ισχυρό «μπλοκ» 12 ομάδων, το οποίο θα παραμείνει ενιαίο και αδιαίρετο, ακολουθώντας κοινή γραμμή απέναντι στη Nova ή όποιον άλλο ενδιαφερόμενο υπάρξει. Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Πανόπουλος εκτιμάται ότι ήδη έχει πάρει το όπλο του καθώς ηγείται άτυπα αυτής της ομάδας.

Το πλεονέκτημα για την Ξάνθη είναι ότι έχοντας τον Γιώργο Στράτο στην προεδρία της Λίγκας, μαθαίνει από πρώτο χέρι και άμεσα όλα όσα συμβαίνουν ώστε να μπορεί έγκαιρα να διαμορφώσει την στρατηγική της. Παράλληλα επιδιώκει την ενίσχυση του μπλοκ των 12, τα μέλη του οποίου θεωρούν πως θα έχουν στο πλευρό τους τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις “μεγάλους”, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του διαζυγίου Nova – Super League να έχει πολλές επιπτώσεις, όπως τις απαρίθμησε ο Άρης Ασβεστά στο sdna: «Πρώτον, θα ανοίξει πολύ περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών. Οι μεγάλοι δεν θα χάσουν ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να βρουν και περισσότερα απ’ ότι ήδη εισέπρατταν. Οι μικρότεροι, θα αναγκαστούν να περικόψουν σημαντικά το μπάτζετ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυναμικότητά τους.

Δεύτερον, θα προκύψουν κίνδυνοι νόθευσης του πρωταθλήματος, όπως αναμφίβολα συμβαίνει στην Football League. Δηλαδή ομάδες που δεν θα έχουν… μαντίλι να κλάψουν, θα οδηγηθούν σε άλλες πρακτικές και άλλες μεθόδους εξεύρεσης εσόδων ώστε να συντηρηθούν. Κοινώς, χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό, ελλοχεύει ακόμη ένας κίνδυνος: Ομάδες αδύναμες οικονομικά, θα προσκολλήσουν ακόμη περισσότερο δίπλα στους μεγάλους, προσδοκώντας δανεικούς παίκτες και άλλα οφέλη, αφού από μόνες τους δεν θα μπορούν να κινηθούν στην αγορά. 

Τρίτον, η Super League, που είναι κατά βάση ένας οικονομικός συνεταιρισμός, θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης! Θυμίζουμε πως όταν το καλοκαίρι του 2006 ιδρύθηκε η λίγκα, ο βασικός της καταστατικός σκοπός ήταν η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν αυτό εκλείψει, δεν υφίσταται αντικείμενο».

Καθοριστικής σημασίας είναι το τι θα κάνουν οι 12 μικροί και μικρομεσαίοι. Πριν από λίγο καιρό, υποτίθεται ότι με πρωτοβουλία Πανόπουλου θα υπέγραφαν μια δέσμευση, πως ό,τι και να γίνει, θα κινηθούν ομαδικά, και οι 12 μαζί, και δεν θα πάει να διαπραγματευτεί ο καθένας μόνος του τα τηλεοπτικά του δικαιώματα.

Θα έβαζαν ο καθένας και 1,5 εκατ. ευρώ ως ρήτρα, που θα καλούνταν να πληρώσει αν έσπαγε την συμφωνία και έφευγε από την «ομάδα των 12». Ωστόσο, όπως καταλήγει στο άρθρο του ο Άρης Ασβεστάς, ούτε η δέσμευση υπεγράφη, ούτε φυσικά κατέβαλε κανείς χρήματα. Άρα ο καθένας είναι μόνος του…