Σκληρή ανακοίνωση – απάντηση της Μαρίας Γκουγκουσκίδου στον δήμαρχο Β. Μαυρίδη για το Κολυμβητήριο Ορεστιάδας

 

Σκληρή ανακοίνωση – απάντηση στις καθησυχαστικές δηλώσεις του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη σχετικά με το Κολυμβητήριο της πόλης εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Σε αυτήν θίγει την πρότερη κατάσταση του κολυμβητηρίου πριν από τις αυτοψίες του Υγειονομικού. Παράλληλα κατηγορεί τον Δήμαρχο Ορεστιάδας ότι δεν απάντησε ειλικρινά και επί της ουσίας για τα προβλήματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η ανακοίνωση – δήλωσε της Γκουγκουσκίδου έρχονται μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα ο Δήμαρχος καθώς στην συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας απουσίαζε εκτός πόλης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να έχει και το αποτέλεσμα της σημερινή συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θέμα συζήτησης της οποίας είναι εκ νέου η ανάκληση άδειας λειτουργίας και αναστολή λειτουργίας της δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής.

Η ανακοίνωση – δήλωση της Μαρίας Γκουγκουσκίδου έχει ως εξής:

Το γνωστό του “κοστούμι” φόρεσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, στις συνεντεύξεις που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες, σε μία κενή προσπάθεια να πείσει το κοινό ότι με το κολυμβητήριο δεν τρέχει τίποτα.

Τα αναμενόμενα δηλαδή… Αντί να απαντήσει επί της ουσίας με ειλικρίνεια και να αναλάβει τις ευθύνες του, εκείνος προτίμησε να μιλήσει και πάλι για λαϊκιστές και κακόβουλους που θέλουν να χτυπήσουν τον ίδιο και τη δημοτική αρχή. Επιπλέον, όπως πάντα, “πυροβόλησε” και τον ταχυδρόμο που έφερε τα κακά νέα…

Οι αγωνιώδεις προσπάθειές του να υποβαθμίσει τα επίσημα στοιχεία αποδομούνται από τους ίδιους τους ισχυρισμούς του.

Είπε ο κ. Μαυρίδης ότι το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, που συνέταξε τις εκθέσεις μετά τους ελέγχους που διενήργησε στο κολυμβητήριο, δεν επέβαλε την αναστολή λειτουργίας. Προφανώς και δεν την επέβαλε, αλλά την εισηγήθηκε αρμοδίως, γιατί αυτό κάνει το Τμήμα Δημόσιας Υγείας: εισηγείται, δεν επιβάλλει!

Καθησύχασε (;) ο κ. Μαυρίδης τον κόσμο υποστηρίζοντας ότι “όσα αναφέρονται στη έκθεση (της 6ης Νοεμβρίου 2017) διορθώθηκαν και δεν επαναλαμβάνονται στη δεύτερη έκθεση (της 16ης Ιανουαρίου 2018)”.

Δηλαδή, ό,τι έγινε έγινε (άραγε για πόσο καιρό συνέβαινε;) και αφού δεν “πέφτει” πια διπλάσιο ή και τριπλάσιο χλώριο (από τις επιτρεπόμενες τιμές) στην πισίνα, όλα είναι καλά και τις υπερβάσεις των προηγούμενων μηνών τις τις ξεχνάμε και τις παραγράφουμε (με το “έτσι θέλω”). Και όσοι “τολμούν” να ζητήσουν εξηγήσεις ή να ασκήσουν κριτική, είναι λαϊκιστές. Άραγε αυτούς που το ήξεραν και συνέχιζαν να επιτρέπουν την πρακτική των υπερβάσεων και να παραλείπουν τις υποχρεωτικές (εβδομαδιαίως) μικροβιολογικές εξετάσεις, πώς πρέπει να τους αποκαλέσουμε; Εκείνο το ειδικό βιβλίο καταχώρησης των μετρήσεων χλωρίου (από την αδειοδότηση της κολυμβητικής δεξαμενής μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου) ήταν πιο…λευκό και από το ποινικό μητρώο του κάθε αναμάρτητου. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό θα έπρεπε να καταχωρούνται οι τιμές χλωρίωσης δύο φορές την ημέρα! Είτε κάποιος βαριόταν να το συμπληρώσει είτε απέφευγε να το ενημερώσει, γιατί αυτά που έπρεπε να γράψει ήταν εκτός ορίων και τότε θα έπρεπε να πάρει και την ευθύνη για τις (εν γνώσει του) υπερβάσεις.

Εκτός από τους υπευθύνους της δημοτικής αρχής και τον ίδιο τον δήμαρχο, που βγαίνει τώρα και καθησυχάζει, ερωτήματα θα πρέπει να τεθούν και στους υπεύθυνους των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο κολυμβητήριο με 550 αθλούμενους, μικρούς και μεγάλους. Διότι, εάν γνώριζαν την κατάσταση, έπρεπε οι ίδιοι, πρώτοι να…εισηγηθούν την προσωρινή ανάκληση λειτουργίας του κολυμβητηρίου, έως ότου διορθωθούν όσα στραβά εκείνοι πρώτοι καθημερινά διαπιστώνουν.

Οι δε ισχυρισμοί ότι “ατέλειες υπάρχουν παντού σε δημόσιες εγκαταστάσεις”, δείχνουν τουλάχιστον επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Πρώτον γιατί η υγρασία στον τοίχο μίας δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει ίδιες επιπτώσεις για τους πολίτες με εκείνες που έχει η υπερχλωρίωση και η απουσία μικροβιολογικών ελέγχων σε μία δημόσια πισίνα. Επιπλέον, εάν “υπάρχει υγρασία και σε μία σχολική αίθουσα ή σε ένα γυμναστήριο” (που αναφέρθηκαν ως παραδείγματα από τον δήμαρχο), αναρωτιόμαστε γιατί ακόμα δεν έχει παρέμβει να τα διορθώσει, ως οφείλει, αλλά τα αναφέρει ελαφρά τη καρδία για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο κολυμβητήριο.

Ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε ότι “ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες”. Όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν μία απλή ανάγνωση δύο επίσημων εγγράφων-εκθέσεων της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας. Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο δήμαρχος Ορεστιάδας θεωρεί τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις της υπηρεσίας ως “ανακριβείς”.

Ανακρίβεια, προφανώς, για τον ίδιο, είναι και η επισήμανση της ίδιας υπηρεσίας ότι “ο δήμος Ορεστιάδας προχώρησε στην ανανέωση της άδειας λειτουργίας της δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση της υπηρεσίας, όπως προβλέπεται από τις υγειονομικές διατάξεις”. Αντίθετα, ο κ. Μαυρίδης υποστηρίζει ότι για την ανανέωση άδειας του κολυμβητηρίου “όλα ήταν καθόλα νόμιμα”. Τελικά, αυτοί που θέσπισαν τις υγειονομικές διατάξεις, μάλλον… “ήθελαν να χτυπήσουν τη δημοτική αρχή του Μαυρίδη”, όπως σαν καραμέλα επαναλαμβάνει ο κ. Μαυρίδης κάθε φορά που του ασκείται κριτική. Τόσο προβλέψιμος πια.

Αρμόδια για την επιβολή της αναστολής λειτουργίας του κολυμβητηρίου είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία, όλως τυχαίως, δεν είχε απαρτία στη συνεδρίαση κατά την οποία έπρεπε να εξετάσει το θέμα (05/02/18). Ορισμένοι, μάλιστα, προφανώς με μαντικές ικανότητες, γνώριζαν πολύ πριν τη σύγκλησή της ότι δε θα είχε απαρτία.

Πολύ λιγότερο στέκεται κανείς στις παρατηρήσεις που αφορούσαν στα “σκουριασμένα όργανα γυμναστικής” ή τους αυτόματους πωλητές που λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Και σίγουρα το τμήμα Δημόσιας Υγείας δεν θα εισηγούνταν αναστολή λειτουργίας του κολυμβητηρίου, εάν έβρισκε απλά μία χαλασμένη βρύση ή μια ξεχαρβαλωμένη πρίζα. Υπάρχει θέμα όμως όταν η μούχλα παρατηρείται εκτεταμένα, υπάρχει θέμα όταν τα στάσιμα νερά βρίσκονται παντού, όταν παρατηρούνται διαρροές, όταν ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής, όταν χρήζουν επισκευών όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του ισογείου, όταν ακόμα και στη δεύτερη έκθεση η αρμόδια υπηρεσία επισημαίνει και πάλι ότι “το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς με ρυθμό ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η ανανέωση αυτού σε χρονικό διάστημα 4 ωρών”. Υπάρχει θέμα όταν η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία σημειώνει και στη δεύτερη έκθεσή της ότι “με τις παρούσες συνθήκες δεν δύναται να συνεχιστεί η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής” και επιστρέφει (στις 16/01/18) στον δήμο Ορεστιάδας τα δικαιολογητικά που είχε αποστείλει το Κ.Κ.Π.Α.Α.Δ.Ο. για να γνωμοδοτήσει θετικά η υγειονομική υπηρεσία στην ανανέωση της άδειας λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Μήπως και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας θέλει να πλήξει τη δημοτική αρχή του Μαυρίδη;

Και αφού κάθε φορά υπάρχει κάποιος που θέλει να πλήξει τον κ. Δήμαρχο, εκείνος οχυρώνεται πίσω από αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί ότι θα έπρεπε η συντήρηση του κολυμβητηρίου να γίνεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και συνέπεια, στην ώρα της, πριν έρθει η αρμόδια υπηρεσία και διαπιστώσει σωρεία παραλείψεων και εισηγηθεί αναστολή λειτουργίας του, γιατί  είναι προφανές ότι όλες αυτές οι παραλείψεις δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη.

Τις αντιδράσεις στις παραπάνω σκέψεις, να τις περιμένετε από το f/b του δημάρχου, γιατί αυτό το μέσο χρησιμοποιεί για να…επιπλεύσει, κάθε φορά που οι αστοχίες και οι επιπόλαιοι χειρισμοί του (όταν αποκαλύπτονται) τον τραβούν σαν βαρίδια στον βυθό. Εξάλλου, η μόνιμη αυλή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα του πετάξει πάλι σωσίβιο για να συνεχίσει να βαυκαλίζεται κολυμπώντας στα…καθαρά νερά της αυταρέσκειας. Όλοι οι άλλοι που διαπιστώνουν ότι κοντά τέσσερα χρόνια από την εκλογή του, αυτή η πόλη δεν έκανε ούτε ένα βήμα μπροστά, θέλουν απλά να τον πλήξουν….Καληνύχτα σε όλους (με κάθε έννοια)!

Ορεστιάδα 12 Φεβρουαρίου 2018

 

Μαρία Γκουγκουσκίδου

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ