Άλλα εφαρμόζει η ΕΠΣ Ξάνθης και άλλα η ΕΠΣ Έβρου με την ΕΠΣ Θράκης στις περιπτώσεις αναβολών αγώνων λόγω βροχής

 

Το ζήτημα του τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που αναβάλλονται αγώνες λόγω κακοκαιρίας στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα λόγω ακαταλληλότητας των αγωνιστικών χώρων ήρθε ξανά στο προσκήνιο την περασμένη Κυριακή.

Όταν βέβαια αυτή αναβάλλονται πιο πριν με απόφαση της διοργανώτριας αρχής, όπως συνέβη με τη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης, δεν γεννάται κανένα θέμα. Τι συμβαίνει όμως όταν πηγαίνουν κανονικά στο γήπεδο οι ομάδες αλλά δεν ξεκινά τον αγώνα ο διαιτητής ή αν αυτός ο αγώνας ξεκινήσει κανονικά και διακοπεί κατά την διάρκειά του.

Δεδομένου ότι φέτος ο ΚΑΠ είναι κοινός για επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Το γράμμα του νόμου ζητά οι ομάδες με τους διαιτητές να εμφανιστούν την επόμενη μέρα, ίδια ώρα, στο ίδιο γήπεδο. Αυτό έγινε άλλωστε και στο Ενωσιακό της ΕΠΣ Θράκης στο ματς των Προσκυνητών με τον Απόλλωνα Παραλιμνίου, αυτό είχε γίνει και στην πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής στο Διδυμότειχο ανάμεσα σε ΑΕΔ και Νέστο.

Για το τοπικά πρωταθλήματα δεν υπάρχει διάκριση και πάνω σε αυτή τη λογική, στην ΕΠΣ Ξάνθης φέρνουν τις ομάδες να παίξουν τους αγώνες που αναβλήθηκαν την Δευτέρα, σε εργάσιμη μέρα, αν και μιλάμε για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Συνέβη αυτό παραμονές Χριστουγέννων με τον αγώνα Ασπίδας – Ζυγού όπου μάλιστα τιμωρήθηκε ο Ζυγός γιατί δεν προσήλθε, ξανασυνέβη την περασμένη Κυριακή στο ΑΕΞ-Σέλινο.

Βέβαια, η ΕΠΣ Ξάνθης τελικά με ανακοίνωσή της ανέβαλε ως διοργανώτρια αρχή το ΑΕ Ξάνθης – Άτλας Σελίνου που θεωρητικά θα έπρεπε να γίνει Δευτέρα, επικαλούμενη κοινό αίτημα των δυο ομάδων αλλά και εκ νέου ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου, κάτι που ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεν είχε κάνει στο παιχνίδι Ασπίδας – Ζυγού αν και τότε είχαν εκφράσει επιθυμία για αναβολή και εκ νέου ορισμό οι δυο ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει ΚΑΠ ο ορισμός πρέπει να γίνεται μέσα σε 15 μέρες, αλλά η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ουδέποτε εφαρμόζεται αυτό και τα ματς που αναβάλλονται ορίζονται σε κάποια διαθέσιμη Τετάρτη. Ωστόσο το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που εμφανίζεται να τηρεί κατά γράμμα η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης με τον αυτονόητο ορισμό των αναβληθέντων αγώνων τις Δευτέρες, δεν ισχύει στις άλλες ΕΠΣ της Θράκης.

Φέτος στην Κομοτηνή δεν είχαμε πολλές αναβολές αλλά όποτε συνέβησαν, η αναβολές αφορούσαν συνολικά τον αγώνα και δεν υποχρεώνονταν οι ομάδες να πάνε την επομένη στο γήπεδο. Το ίδιο όμως ισχύει και στον Έβρο. Μόλις την περασμένη Κυριακή αναβλήθηκαν τα ματς Καστανιές – Φέρες και Ποντιακός – Νίψα αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να ενημερώσει τα σωματεία ότι βάσει ΚΑΠ πρέπει να γίνουν τα παιχνίδια τους την Δευτέρα.

Η αναβολή σε αυτά τα ματς ήταν οριστική και το μπαλάκι εξαρχής πετάχτηκε στην ΕΠΣ Έβρου για να τα ορίσει σε άλλη ημερομηνία. Το ίδιο είχε συμβεί πριν τρεις εβδομάδες και στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου ανάμεσα σε Ποντιακό και Αρδα Καστανεών που τελικά ορίστηκε για αυτήν την Τετάρτη 7/2, δηλαδή περίπου 20 ημέρες μετά την κανονικά προγραμματισμένη διεξαγωγή του και όχι 15 που ορίζει ο ΚΑΠ.

Αν έχουν δίκιο οι ΕΠΣ Έβρου και Θράκης ή η ΕΠΣ Ξάνθης στις τακτικές που ακολουθούν στις αναβολές αγώνων είναι κάτι που μπορεί να κρίνει ο καθένας. Πάντως ο ΚΑΠ είναι ίδιος για όλους, αλλά στον ένα νομό της Θράκης υπάρχει διαφορετική ερμηνεία από εκείνην που υπάρχει στους άλλους δύο και αυτό δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο από τους παράγοντες των ομάδων και τους φίλους του ποδοσφαίρου.

Ανεξάρτητα πάντως από το τι προβλέπει, καλό είναι πάντα να υπάρχει ευελιξία από τις διοργανώτριες αρχές για την διευκόλυνση όλων, πάντα μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου…