Προσφεύγει στο Εφετείο Θράκης η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» με στόχο να αναγνωριστεί και… να ξανακατεβεί(;) στο πρωτάθλημα

 

Κατά της υπ’ αριθμόν 31/2002 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων στρέφεται η αίτηση ανακλήσεως – μεταρρυθμίσεως απόφασης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά απαγορεύει στο σωματείο, που εδρεύει στην Ξάνθη, να αναγνωρίζεται με τον επιθετικό προσδιορισμό ως «τουρκικό», ωστόσο ακόμα και 16 χρόνια μετά από εκείνη την απόφαση και σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την απαγόρευση της χρήστης του όρου «τουρκικός», επιμένει να διεκδικεί την παρουσία του στα ελληνικά πολιτιστικά αλλά ενδεχομένως και αθλητικά δρώμενα.

Οι κινήσεις της διοίκησης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» (ΤΕΞ), έρχονται στον απόηχο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για την αναγνώριση σωματείων με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορά άμεσα και την ΤΕΞ.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής, η τροπολογία διατήρησε την αρχική της διατύπωση για τη δυνατότητα επαναφοράς στην ελληνική έννομη τάξη όσων δικαιώνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις, χωρίς πάντως να συνάγεται και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής.

Στη δεύτερη διατύπωσή της, στην τροπολογία προστέθηκε η πρόβλεψη ότι η προσθήκη αυτή στον Ποινικό Κώδικα ισχύει «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων». Πριν την ψηφοφορία με πρόταση της ΝΔ, που έγινε δεκτή, προστέθηκε στις επιφυλάξεις και η φράση «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ.

Η ΤΕΞ έχει δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για παραβίαση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας. Με βάση αυτό το γεγονός και τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε, η νέα αίτηση που κατέθεσε το σωματείο με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αφορά την εξάλειψη της διαγραφής του σωματείου από το τηρούμενο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθης και την επάνοδο στην προ της διάλυσης του σωματείου κατάσταση.

Καθώς η αίτηση του σωματείου στρέφεται και κατά του περιφερειάρχη, η Οικονομική  Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που συνήλθε πρόσφατα έθεσε υπόψη των μελών της επιτροπής ότι «την 9η Φεβρουαρίου 2018 πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Θράκης η αίτηση ανακλήσεως – μεταρρυθμίσεως απόφασης του σωματείου με την επωνυμία “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” που εδρεύει στην Ξάνθη κατά 1. της με αριθ. 31/2002 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θράκης 2. Του περιφερειάρχη ΑΜΘ και 3. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, που αφορά την εξάλειψη της διαγραφής του Σωματείου από το τηρούμενο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθης και την επάνοδο στην προ της διάλυσης του σωματείου κατάσταση».

Γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Χρόνος”, η Επιτροπή αποφάσισε τον ορισμό δικηγόρου για την παράσταση και εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη συζήτηση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Θράκης της αίτησης ανακλήσεως – μεταρρυθμίσεως απόφασης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» κατά στη δικάσιμο της 9 Φεβρουαρίου 2018 και σε τυχόν αναβολές αυτής ή άλλης σχετικής με την υπόθεση εξωδικαστικής ενέργειας.

Η υπόθεση δείχνει να έχει κατά βάση πολιτικό – διπλωματικό ενδιαφέρον, αλλά δεν αποκλείεται να έχει και έντονο αθλητικό. Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ειδικά στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της διέθετε και ποδοσφαιρική ομάδα η οποία μάλιστα συμμετείχε με αυτό το όνομα στα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα. Εφόσον δικαιωθεί στην αίτηση της προς το Εφετείο Θράκης και αναγνωριστεί εκ νέου από την ελληνική έννομη τάξη με αυτό το όνομα, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ζητήσει και την συμμετοχή της στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης με αυτό το όνομα, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι «απαγορευμένοι» σύλλογοι λόγω της χρήσης του όρου «τουρκικούς» στην επωνυμία τους να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο και στην Ροδόπη αλλά ακόμα και στον Έβρο.