Κονδύλι 4.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για αγώνα «που έχει ονομαστικό χορηγό και είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα»

 

Πολλές φορές έχει τεθεί από το ThrakiSportS το ζήτημα της ενίσχυσης με κρατικά χρήματα αθλητικών συλλόγων και αθλητικών διοργανώσεων, επικροτώντας τις αποφάσεις που αφορούν την στήριξη του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού και καυτηριάζοντας εκείνες που αφορούν επαγγελματικό αθλητισμό ή καθαρά κερδοσκοπικό.

Το θέμα αναδεικνύει με καυστικό σχόλιό του το Sportsfeed, που θεωρείται η κορυφαία ιστοσελίδα στην χώρα για τα ολυμπιακά αθλήματα και το ολυμπιακό κίνημα και την πολιτική στον αθλητισμό. Στο σχόλιο που φιλοξενείται στην στήλη “Παρασκήνια” γίνεται μάλιστα αναφορά και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ότι χρηματοδοτεί αγώνα που έχει ξεκάθαρα κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ονοματικό χορηγό.

Είναι προφανές ότι το σχόλιο αφορά το Run Greece της Αλεξανδρούπολης, η κορυφαία δρομική διοργάνωση που διεξάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ. Βέβαια, ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ έχει θέσει ως όρο για την διεξαγωγή τέτοιων διοργανώσεων την χρηματοδότησή τους σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αντίστοιχα λογικά ισχύουν και για τα άλλα Run Greece που διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αναγράφεται χαρακτηριστικά στο σχετικό σχόλιο του Sportsfeed, που ξεκινά από τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και καταλήγει στην Θράκη:

  • Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας, με την περιφέρεια Αττικής να τακτοποιεί τις «υποχρεώσεις» της πρώτη από όλους. Ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε από την περιφέρεια να καλύψει τα έξοδα για τις εκτυπώσεις των αριθμών συμμετοχής των δρομέων (προβλέπονται 28.000 σε όλες τις αποστάσεις) και το κόστος της ηχητικής υποστήριξης.
  • Η εκτύπωση των bibs για 28.000 δρομείς υπολογίστηκε σε 13.500 ευρώ συν τον ΦΠΑ ενώ η ενοικίαση ηχητικής υποστήριξης φτάνει τα 11.500 ευρώ. Πρόκειται για έξοδα που δεν μπορεί να τα αποφύγει ένας διοργανωτής, με τον ΣΕΓΑΣ τα γλιτώνει μέσω της περιφέρειας.
  • Και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι κοντά στον αθλητισμό και τον ΣΕΓΑΣ, έχοντας εγκρίνει κονδύλι 4.000 ευρώ για έναν αγώνα όπου έχει ονομαστικό χορηγό εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα.