Διαψεύδεται η είδηση του βιασμού της 15χρονης σε χωριό της Ροδόπης! Το face news και η αναπαραγωγή του…

 

Η αρχή έγινε από τοπικό μπλογκ που διαχειρίζεται ο πρώην πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας, η συνέχεια όμως αναδεικνύει την ευθύνη που έχουν διαχειριστές, ενημερωτικών όπως θέλουν να λέγονται, ιστοσελίδων που αναπαρήγαγαν την είδηση, χωρίς να την ελέγξουν, ως οφείλουν. Το fake new από την Κομοτηνή δημοσιεύτηκε την 1η Ιανουαρίου 2018 και είχε τον εξής τίτλο “Σοκ σε χωριό της Κομοτηνής. Ο ένας με κρατούσε και ο άλλος με βίαζε στην αποθήκη”. 

Το περιερχόμενο της υποτιθέμενης είδησης ήταν το εξής: “H 15χρονη στην Κομοτηνή περιέγραψε στους αστυνομικούς τον βιασμό της! Το νεαρό κορίτσι που κατοικούσε σε χωριό της Ροδόπης είπε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής πως οι δράστες, ένας 23χρονος και ένας 37χρονος την πήραν πήγαν σε χώρο αποθήκης και εκεί σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα της 15χρονης, ο 37χρονος την βίασε ενώ ο 23χρονος της κρατούσε τα χέρια. Όπως υποστήριξε όταν ο 37χρονος έφυγε, ο 23χρονος κράτησε στο χώρο την 15χρονη έως τις τρεις τα ξημερώματα και στην συνέχεια την πήγε σπίτι της. Μετά την καταγγελία οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Το απόγευμα και αφού απολογήθηκαν στον Ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους”.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 2013 ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Μία απλή αναζήτηση της είδησης στο διαδίκτυο θα αναδείκνυε άμεσα το ψευδές περιεχόμενο, αφού ήταν ακριβής αναπαραγωγή είδησης που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2013 και αφορούσε συμβάν που έλαβε χώρα σε χωριό της Ηλείας.

Διαβάζουμε σε σχετική ανάρτηση του 2013: “Το νεαρό κορίτσι που κατοικούσε σε χωριό της Ηλείας είπε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής πως οι δράστες, ένας 23χρονος και ένας 37χρονος την πήραν από το σπίτι της λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και την οδήγησαν στο καφενείο του χωριού που ανήκει στον 37χρονο και συγκεκριμένα σε χώρο αποθήκης.

Εκεί σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα ο 37χρονος τη βίασε, ενώ ο 23χρονος της κρατούσε τα χέρια. Όπως υποστήριξε όταν ο 37χρονος έφυγε, ο 23χρονος κράτησε στο χώρο τη 15χρονη έως τις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής και στη συνέχεια την πήγε σπίτι της. Μετά την καταγγελία οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Το απόγευμα της Δευτέρας και αφού απολογήθηκαν στον Ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους”.

ΓΡΑΦΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ;
Τη σκυτάλη αναπαραγωγής της είδησης από το μπλοκ, χωρίς την επιβεβαίωσή της, έκανε πρώτο το Περισκόπιο στην Κομοτηνή, δημοσιεύοντας την σε σελίδα που διατηρεί στο Facebook. Η αρχή έγινε και την συνέχεια είδαμε στο Thrakisports όπως και σε ηλεκτρονικά Μέσα της Ξάνθης. Πάντα με την παράθεση της πηγής “Περισκόπιο” η είδηση αναπαρήχθη χωρίς κανένας από τους διαχειριστές των παραπάνω Μέσων να κάνουν την επιβεβαίωση μέσω της Αστυνομικής Αρχής ή μέσω του ιατροδικαστή.
Τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης όσο και ο ιατροδικαστής με τους οποίους επικοινώνησε ο “Χ” δεν επιβεβαιώνουν την είδηση βιασμού 15χρονης σε χωριό της Ροδόπης. Υπάρχουν, αλήθεια, στοιχεία από τους γράφοντες ή αντιγράφοντες της είδησης που επιβεβαιώνουν το αντίθετο; Αν ναι οφείλουν να τα παρουσιάσουν καταρχήν στο δικό τους αναγνωστικό κοινό.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ “ΠΡΟΕΔΡΟΥ”
Παρελθόν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει ο “Πρόεδρος” το ομώνυμο μπλογκ του Κώστα Λιούρτα. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν στο προσωπικό του ιστολόγιο ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης είχε αναρτήσει την φωτογραφία μιας νεαρής μουσουλμάνας που φοράει μαντίλα και σιθρού φόρεμα, όπου κάτω από αυτό διακρίνεται φανερά το αποκαλυπτικό εσώρουχό της. «Απίστευτη φωτό! Μουσουλμάνα στη Θράκη με μαντίλα και… στρινγκάκι», ήταν ο τίτλος της ανάρτησης που συνόδευε την επίμαχη φωτογραφία που ο κ. Λιούρτας απέδωσε σε νεαρή κοπέλα της μουσουλμανικής μειονότητας. Μετά τις αντιδράσεις, που είχαν προκύψει τότε ο κ. Λιούρτας είχε διαγράψει την ανάρτηση με την επίμαχη φωτογραφία.

Και μπορεί τότε η επίμαχη ανάρτηση να μην τον οδήγησε ενώπιων της δικαιοσύνης, όμως μία άλλη ανάρτηση τον έστειλε κατηγορούμενο, με την καταδίκη του να αφορά το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Σε 13 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του πρώην βουλευτή Ροδόπης και υπουργού Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη λόγω ψευδών δημοσιευμάτων που κατά καιρούς δημοσίευε εναντίον του είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση για όσα εν γνώσει του ψευδώς δημοσιοποιούσε εναντίον του τ. βουλευτή και σε 6 μήνες φυλάκιση για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος. Αφορούσε δημοσίευση µέσω facebook στις 7.8.2012, λόγω πολλών υβριστικών χαρακτηρισμών όπως «λαμόγιο της πολιτικής, περιττό και άχρηστο».

Η μόδα των fake news φαίνεται να επηρεάζει και την τοπική επικαιρότητα. Γι’ αυτό προσοχή τι διαβάζετε!

 

Πηγή:  http://www.xronos.gr/

 

 

Διευκρίνιση ThrakiSportS: Επειδή η είδηση αναπαρήχθη και από το ThrakiSportS και πιθανότατα πήρε τόσο μεγάλη έκταση από εξαιτίας της αναπαραγωγής της από αυτήν την ιστοσελίδα, διευκρινίζεται ότι πολιτική του ThrakiSportS στην προβολή μη αθλητικών θεμάτων που είναι αντικείμενο της ύλης του ThrakiSportS είναι η αναπαραγωγή των σημαντικότερων ειδήσεων που αφορούν την Θράκη και δημοσιεύονται σε διάφορα ΜΜΕ με ρητή αναφορά της πηγής, χωρίς προφανώς την δυνατότητα διασταύρωσης από μέρους μας την αλήθειας ή αναλήθειας όσων δημοσιεύονται. Εφόσον μια είδηση είναι αναληθής, όπως η προκειμένη, πάγια πολιτική μας είναι προφανώς η δημοσίευση της αλήθειας, μέσα από το νεώτερο δημοσίευμα το οποίο και πάλι προβάλλεται χωρίς την παραμικρή αλλοίωση στο περιεχόμενό του.