Πέντε χρόνια από την μαύρη επέτειο της απώλειας του Νίκου Σαμαρά, πέντε πράγματα που δεν ξέραμε για τον Αετό του Έβρου

 

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα της 4ης Ιανουαρίου του 2013, όταν με ταχύτητα μεγαλύτερη και από αυτήν των σερβίς που εκτελούσε ο Νίκος Σαμαράς, διαρρέονταν η είδηση του ξαφνικού θανάτου του.

Την μνήμη του πρόωρα χαμένου Αετού του Έβρου τίμησε η Nova με ένα άκρως συγκινητικό Legent Stories που καθήλωσε το βράδυ της Τετάρτης τον φίλαθλο κόσμο του βόλεϊ μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες όσων διαθέτουν τον αποκωδικοποιητή της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στο ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Σαμαρά μίλησαν οι πάντες. Από τον Αντώνη Τσακιρόπουλο, τον Στέλιο Κεμανετζή και τον Ηλία Γραμματικόπουλο μέχρι τον Μάριο Γκιούρδα, τον Σάκη Μουστακίδη, τον Γιώργο Παπάζογλου και τον Γρηγόρη Σιδηρόπουλο. Από τον Βασίλη Γκιζάνη και τον Αθηνόδωρο Χατζηπαναγιώτου μέχρι τον Θανάση Πανούσο αλλά και τον τούρκο μάνατζερ της Φενερμπαχτσέ. Και από τον δάσκαλο Γιώργο Καμπερίδη που τον ανακάλυψε και τον Γιάννη Κυλίτση που τον είχε σαν γιο του μέχρι την σύζυγό του Έλενα Δούκα Σαμαρά.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ντοκιμαντέρ ακούστηκαν πολλά και κάποια ακούστηκαν ή τουλάχιστον εμείς τα ακούσαμε για πρώτη φορά. Σταχυολογούμε πέντε πράγματα που μας έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση από όσα ακούσαμε και είδαμε στα μεστά 80 λεπτά του αφιερώματος της Nova:

1.  Πριν τον ανακαλύψει ο Καμπερίδης και τον υποχρεώσει ουσιαστικά να ασχοληθεί με το βόλεϊ, ήταν αθλητής του ταεκβοντό. Αυτό βέβαια σε πολλούς είναι γνωστό. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι ότι είχε σκεφτεί σοβαρά να τον κάνει… πασαδόρο, γιατί είχε άριστη αντίληψη των θέσεων των συμπαικτών του αλλά και καλή πάσα. Επίσης, σε επίπεδο σχολικών αγώνων είχε δοκιμάσει τις δυνατότητές του και στον στίβο και είχε εντυπωσιάσει και στα σπριντ και στην παρατεταμένη ταχύτητα αλλά πρωτίστως στο μήκος. Μάλιστα στο πρώτο άλμα που έκανε ποτέ, προσγειώθηκε στα 7 μέτρα και 60 εκατοστά – επίδοση που αν αληθεύει θα ήταν αρκετή με λίγη προπόνηση να τον χρίσει ολυμπιονίκη.

2. Του άρεσε να παίζει μπουζούκι, αν και αυτοδίδακτος. Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του μάλιστα, άκουγε τραγούδια στο youtube και στην συνέχεια τα έπαιζε. Γενικά πάντως χρησιμοποιούσε και για άλλους λόγους την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, του άρεσε το καλό κρασί και δεν το έψαχνε μόνο σε ταβερνάκια αλλά και στο ίντερνετ, παραγγέλνοντας  μπουκάλια μέχρι και από την… Αργεντινή.

3.  Κάποια στιγμή είχε ως όραμα να δημιουργήσει στην Αθήνα μια φάρμα με… στρουθοκάμηλους. Το αποκάλυψε ο Αντώνης Τσακιρόπουλος, αναφέροντας μάλιστα ότι μιμούμενος τις κινήσεις τους έκανε πλάκα με συμπαίκτες του, με τους οποίους είχε μοιραστεί αυτό το περίεργο όραμά του. Επίσης, του άρεσε να βοηθά κόσμο που είχε ανάγκη. Σε μια αποστολή με την Εθνική Ομάδα στην Κούβα φρόντιζε κατά την διάρκεια της παραμονής της Εθνικής εκεί για το φαγητό ενός μικρού παιδιού που παρακολουθούσε τις προπονήσεις της Εθνικής. Σε όσους πάντως του ζητούσαν χρήματα στον δρόμο απέφευγε να τους δίνει, φρόντιζε όμως να πηγαίνει και να τους αγοράζει μια τυρόπιτα ή κάτι άλλο φαγώσιμο.

4. Ήταν δική του απόφαση και όχι της συζύγου του Έλενας η μόνιμη εγκατάσταση τα τελευταία χρόνια στην Λήμνο, από όπου εκείνη καταγόταν. Η ίδια προτιμούσε να παραμείνουν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στην Αλεξανδρούπολη όπου έμεναν τότε και είχαν δημιουργήσει τον δικό τους κύκλο φίλων και γνωριμιών. Άλλωστε ως συμφοιτητές στην γειτονική Κομοτηνή γνωρίστηκαν, ενώ στην πρωτεύουσα του Έβρου είχαν πολλούς φίλους αλλά και κουμπάρους, καθώς ο Σαμαράς είχε βαφτίσει την μικρότερη κόρη του Γρηγόρη Σιδηρόπουλου.

5. Στον ιστορικό αγώνα με την Μίλαν του Μπερλουσκόνι είχε γυρίσει στον Αθηνόδωρο Χατζηπαναγιώτου και του είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι η Ορεστιάδα θα προκριθεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ήδη ενώ το σετ ήταν στο 12-11.  Ωστόσο είχε πικραθεί πάρα πολύ με τις κατηγορίες περί… δημοσίων υπαλλήλων έναν χρόνο μετά. Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για λογαριασμό και των άλλων παικτών, είχε κρεμάσει το ρολόι του στο φιλέ στην προπόνηση της ομάδας και οκτώ ώρες μετά, πήγε επιδεικτικά και το πήρε, λέγοντας «δημόσιος υπάλληλος δεν είπατε ότι είμαστε; πέρασαν οκτώ ώρες, σχόλασα, φεύγω, γεια σας…».

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 20 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΤΟ THRAKISPORTS Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΝΑ