Τρεις αγώνες για να καταφέρει την πρόκριση στον (απευθείας) τελικό του Παγκοσμίου του Μπέρμιγχαμ ο Μπανιώτης

 

Μία από τις αναμενόμενες επιστροφές του 2018 είναι αυτή του Κώστα Μπανιώτη που το 2017 ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στο πόδι και προτίμησε να μείνει εκτός από τις μεγάλες διοργανώσεις για να επιστρέψει φέτος έχοντας υψηλούς στόχους.

Παρόλα αυτά, έκλεισε την χρονιά με την κορυφαία επίδοση στο ύψος στην Ελλάδα, ένα χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και το σπουδαιότερο; Ο κομοτηναίος αθλητής του Γιώργου Τσούγκου ήταν ένας από αυτούς που ρίσκαραν τη σωματικής τους υγεία για να στηρίξουν την προσπάθεια της Εθνικής Ομάδας στη Λιλ, για την παραμονή στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων. Έκανε το χρέος του και με το παραπάνω κλείνοντας το 2017 με θετικό πρόσημο.

Το 2018 επιστρέφει υγιής με πρώτο στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στο Μπέρμιγχαμ. Εκεί όπου στην προηγούμενη διοργάνωση του Πόρτλαντ είχε ολοκληρώσει στην πέμπτη θέση. Παρά τα προβλήματα, με το Καυτανζόγλειο να ειναι σχεδόν 10 μέρες κλειστό την περίοδο των εορτών δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα σε όλους τους αθλητές (η διοίκηση του σταδίου θα έπρεπε να είχε ακούσει τους προπονητές), ο Μπανιώτης έχει μπει σε ρυθμό και μέχρι το Μπέρμιγχαμ έχει στο πρόγραμμα τρεις αγώνες που ίσως γίνουν τέσσερις.

Όπως έχει γράψει το ThrakiSportS πριν λίγες μέρες, την αρχή θα κάνει στην Κολονία σε ένα από τα καλύτερα μίτινγκ (βάσει αξιολόγησης) κλειστού στίβου σε τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed θα αγωνιστεί στο μίτινγκ ύψους της Μπάνσκα Μπίστριτσα (6/2) που είναι ίσως το καλύτερο για τους αθλητές του ύψους στον κλειστό. Για τον Έλληνα πρωταθλητή είναι το ιδανικό λόγω πίστας, αφού δεν είναι σκληρή για να καταπονήσει τα πόδια του.

Ο τελευταίος αγώνας του Μπανιώτη πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, εφόσον φυσικά καταφέρει να βρεθεί στην 12άδα για αυτό, θα είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στη συνέχεια ο προπονητής του θα κρίνει αν θα αγωνιστεί και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα.

Να σημειωθεί ότι το όριο για το Μπέρμιγχαμ όπου και φέτος θα διεξαχθεί απευθείας τελικός με 12 αθλητές (το ένα εισιτήριο μέσω του world indoor tour έχει πάει ήδη στον Ντόναλντ Τόμας ενώ και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι παίρνει wild card ως κάτοχος του τίτλου) είναι 2.33μ. όπως και το 2016 για το Πόρτλαντ. Τότε ο Μπανιώτης ήταν ένας από τους έξι που προκρίθηκαν με το όριο καθώς υπάρχαν και αθλητές που πήραν το εισιτήριο με 2.31μ. αλλά και με 2.30μ.

Το 2.33μ. το 2017 το πέρασαν μόνο τρεις αθλητές (Λισένκο, Ντρούιν, Μπέντναρεκ) οι δύο από αυτούς στο μίτινγκ της Μπάνσκα Μπίστριτσα. Να τονιστεί όμως ότι δεν έκανε κλειστό ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ και ο Μπόγκνταν Μπονταρένκο. Το 2016 που ήταν χρονιά παγκοσμίου στον κλειστό, το 2.33μ. πέρασαν οκτώ αθλητές (μεταξύ των οποίων και ο Μπανιώτης), ενώ το 2014 που ήταν επίσης χρονιά παγκόσμιου στον κλειστό οι αθλητές πάνω από το 2.33μ. ήταν 14. Την επόμενη χρονιά που δεν είχε παγκόσμιο, μόλις τέσσερις.