Οι Θρακιώτες που τίμησαν τον Ευγένιο Γκέραρντ στο προ μηνός φιλικό όπου «ράγισαν» και οι πέτρες

 

Στα 77 του χρόνια έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας του 2018 ο Ευγένιος Γκέραρντ ή… Γρεραρντάκης, ο Ολλανδός που έγινε Έλληνας και σημάδεψε με την παρουσία του για πολλές δεκαετίες το ποδόσφαιρο της χώρας μας, αποτελώντας σύμβολο του ΟΦΗ αλλά και συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην Ελλάδα, καθώς ήρθε στην χώρα μας το 1985 για λογαριασμό των Κρητικών και… έγινε Κρητικός για μια ζωή. Κατέκτησε με τον ΟΦΗ το Κύπελλο Ελλάδας το 1987, οδήγησε την ομάδα του Ηρακλείου το 1993 στους «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων αποκλείοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης και έμεινε στον πάγκο του ΟΦΗ ως το 2000.

«Ήμουν για διακοπές στην Ρουμανία και Βουλγαρία, όταν τηλεφώνησε ο Καζανάκης στον μάνατζερ μου και ζήτησε να έρθω στην Ελλάδα. Θυμάμαι είχα ένα μικρό αυτοκίνητο το οποίο πήρα και με αυτό έφτασα στην Κρήτη όπου δεν ήξερα κανένα και δεν με ήξερε κανείς. Ήμουν βοηθός προπονητή στην Ρόντα και ήθελα πολύ να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου», είχε πει σε συνέντεξή του ο Γκέραρντ.

Ήταν ο προπονητής, ο οποίος ανέδειξε ποδοσφαιριστές όπως ο Νίκος Μαχλάς, ο Νίκος Νιόμπλιας, ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο Πέτρος Μαρινάκης, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο Αλέξης Αλεξούδης, ο Γιάννης Αναστασίου, ο Κώστας Κιάσσος, ο Γιώργος Σαμαράς. Στη συνέχεια κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ, του ΑΠΟΕΛ, του Ηρακλή και της Παναχαϊκής.

Το βράδυ της 20ης του περασμένου Νοέμβρη ο Γκέραρντ πρόλαβε και τιμήθηκε με έναν τρόπο μοναδικό στο Γεντί Κουλέ, στο γήπεδο που έγραψε “χρυσές” σελίδες με τον ΟΦΗ. Τα «παιδιά» του και οι «φίλοι» του έδωσαν το παρών σε ένα φιλικό που πλέον μένει στην ιστορία, με την ανακούφιση ότι πρόλαβε και το έζησε, καθώς διοργανώθηκε όσο ήταν ακόμα εν ζωή.

Με τη μία ομάδα αγωνίστηκαν ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε ο Ολλανδός, ανάμεσά τους και ο πρώην παίκτης της Ξάνθης, πρώην βοηθός προπονητή στον Πανθρακικό και νυν προπονητής της Δόξας Δράμας Άγγελος Διγκόζης αλλά και ο πρώην προπονητής και παίκτης της Ξάνθης και νυν τεχνικός του ΟΦΗ Νίκος Παπαδόπουλος και παίκτες όπως οι Σηφάκης, Χοσάδας, Γιαλαμάς, Μπεκιάι, Αγιομαμίτης, Αδάμος, Αθανασιάδης, Αναστασίου, Βάβουλας, Βασιλείου, Βέρα, Βλαστός, Γεωργαμλής, Δέδες, Δερμιτζάκης, Θωμαΐδης, Ιορδανίδης, Καργιώτης, Κιάσσος, Κοζανίδης, Χανιωτάκης, Σταυρακάκης, Γκουλής, Παυλόπουλος, Πατεμτζής, Ίσις, Μαρινάκης, Πουρσανίδης, Μαχλάς, Νιόπλιας και Τζουγκάνοβιτς.

Από την άλλη βρέθηκαν οι φίλοι Γκέραρντ, ανάμεσά τους ο Εβρίτης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής με παρουσία στο ρόστερ της Ξάνθης αλλά και τον πάγκο του Πανθρακικού Στέλιος Βενετίδης, ο καβαλιώτης πρώην παίκτης αλλά και προπονητής του ΑΟΞ Νίκος Κωστένογλου, ο πρώην αμυντικός της Ξάνθης και εκ των αρχηγών της θρακιώτικης ομάδας Θανάσης Κωστούλας, ο πρώην προπονητής της Skoda Σάββας Κωφίδης, ο πρώην βοηθός προπονητή στην ξανθιώτικη ομάδα Γιάννης Γκούμας αλλά και οι Νικοπολίδης, Αποστολάκης, Καψής, Μπασινάς, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Τσιάρτας, Γκόγκιτς, Κατεργιαννάκης, Γιαννακόπουλος, Λαγωνικάκης, Μαλέκος, Μάρκος, Νταμπίζας και Τζόρτζεβιτς. Επρόκειτο να βρεθεί και ο Ντέμης Νικολαΐδης, δεν τα κατάφερε και σίγουρα τώρα θα είναι πολύ στεναχωρημένος για αυτό.

Με πρωτοβουλία του Ηλία Πουρσανίδη είχαν μαζευτεί όλοι αυτοί στο Ηράκλειο μόνο και μόνο για να τιμήσουν αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά βγήκε από το νοσοκομείο για να δει από κοντά ανθρώπους με τους οποίους πέρασε πολλά, ανθρώπους που συμβούλεψε, καθοδήγησε ως προπονητής και βοήθησε σαν πατέρας. Έλαβε την αγάπη τους, έλαβε και την αγάπη του κόσμου που γέμισε το Γεντί Κουλέ σε αυτήν την μοναδική βραδιά και ενάμισι μήνα μετά, όντας γεμάτος από αυτές τις αναμνήσεις, πέταξε ψηλά, μακριά, για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη σε όλους εμάς που μένουμε πίσω…