Οι δηλώσεις των Βουλευτών της Ξάνθης και οι πολιτικές αντιδράσεις για το θέμα της ΣΕΚΑΠ

 

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρηθεί ζωντανή η ΣΕΚΑΠ αλλά και κριτική στη ΝΔ για τη διαδικασία πώλησης και τη στάση της σήμερα, εναντίον της επιχείρησης, περιείχαν οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθη Γιαννακίδη και Γρηγόρη Στογιαννίδη “Στο κόκκινο”.

Ο Σ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη της επικύρωσης του προστίμου στην τωρινή διοίκηση αλλά και στην απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης στο παρελθόν που ουσιαστικά δεν καταλόγισε σε κανένα φυσικό πρόσωπο ευθύνες για το λαθρεμπόριο τσιγάρων τη χρονική περίοδο 2007-2009 λες και η εταιρία λειτουργούσε από μόνη της.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην τύχη αντίστοιχων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, στις υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων ευρών, στις δημόσιες δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη τον Μάιο του 2017 – στις οποίες δεν έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία – στη στάση των βασικότερων μετόχων που ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ.

Ο Γ. Στογιαννίδης – εν’ όψει της απόφασης αύριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για την αναστολή ή όχι των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αναφορικά με το επικυρωμένο πρόστιμο – εξήγησε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι ενέργειες χρειάζονται ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να κρατηθεί και για να λειτουργήσει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη επισήμανε ότι πιστεύει πως είναι άδικο αυτό που συμβαίνει και καταλογίζεται στην τωρινή διοίκηση η οποία δεν ευθύνεται γι’ αυτό το πρόστιμο το οποίο είναι χρέος προηγούμενων διοικήσεων –  λόγω λαθρεμπορίου τσιγάρων – που δεν επιτρέπεται να απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Εξήγησε μάλιστα ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα επιβαρυνθεί με αυτό το πρόστιμο ο νέος ιδιοκτήτης και αυτές οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους προηγούμενος κυβερνώντες.

Σε ερώτηση για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε σήμερα πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία – στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε πως στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ παίχτηκαν παιχνίδια και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πως οι υπηρεσίες έπρεπε κατά την αγοραπωλησία να δουν τα οικονομικά στοιχεία και τυχόν εκκρεμότητες της εταιρίας.

Παράλληλα δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στη διαγραφή του προστίμου της ΣΕΚΑΠ και πρότεινε την τμηματική καταβολή του ως μέση λύση. «Η διαγραφή ενός προστίμου, πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στο εθνικό συμφέρον, εγείρει και ζητήματα εμμέσων κρατικών ενισχύσεων. Η Ε.Ε. απαγορεύει να ενισχύεται μια εταιρεία έναντι μιας άλλης που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο» υποστήριξε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Ακούστε παρακάτω τις δηλώσεις των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: