ΕΠΣ Ξάνθης: Η ανακοίνωση της Ασπίδας για τα τεκταινόμενα στο παιχνίδι του Ζυγού

 

Μπορεί το παιχνίδι στο Ζυγό, να κρίθηκε ουσιαστικά εδώ και δυο μέρες, αλλά ακόμα και τώρα λέγονται και σχολιάζονται πολλά γύρω από όλα όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτό, και η Ασπίδα Ξάνθης θεώρησε πως όφειλε να τοποθετηθεί για όσα έγιναν σε αυτό.

Συγκεκριμένα η Ασπίδα, με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Τετάρτης, έκανε γνωστή τη θέση της και περιέγραψε από μια ακόμα οπτική τη θέση της για τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι που ξεκίνησε την Κυριακή στον Ζυγό, και δεν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά ποτέ. Μέσα σε αυτή την ανακοίνωση η Ασπίδα, τόνισε πως κανονικά το παιχνίδι δεν έπρεπε να ξεκινήσει καθόλου, και υποστήριξε αυτή την άποψη φέρνοντας ως παράδειγμα συγκεκριμένες φάσης του πρώτου ημιχρόνου της Κυριακής, ενώ έκανε ξεκάθαρο πως θέλει τα παιχνίδια που παίρνει, να τα παίρνει στο γήπεδο και απέναντι σε αντιπάλους πλήρεις και όχι στα… χαρτιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ασπίδας Ξάνθης:

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των συνθηκών να τοποθετηθούμε στα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι ΗΡΑΚΛΗ Ν. ΖΥΓΟΥ-ΑΣΠΙΔΑΣ. Όχι για την δημιουργία εντυπώσεων (άλλωστε αυτό δεν μας ενδιαφέρει και το δηλώνουμε παντού), αλλά για την αποκατάσταση της πραγματικότητος και για την έγερση των απόψεων της ΑΣΠΙΔΑΣ. Και καθένας ας εξάγει τα συμπεράσματα του.
Ξεκινάμε από την Κυριακή. Ο αγώνας κατά την άποψη μας ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. Μπροστά από τις δύο εστίες υπήρχε λασπώδης επιφάνεια που καθιστούσε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού τραυματισμού. Πολύ σοβαρού.
Ομως η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν περιοριζόταν μόνο στην δημιουργία υποθετικών σεναρίων. Ελαβε σάρκα και οστά. Υλοποίησε αλλοίωση συνθηκών αγώνα. Γιατί ο αγωνιστικός χώρος οδήγησε στην επίτευξη του πρώτου τέρματος της ΑΣΠΙΔΑΣ, το οποίο ο τερματοφύλακας του ΗΡΑΚΛΗ Ν. ΖΥΓΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΥΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ καλού αγωνιστικού χώρου. Αλλά και η κόκκινη του Μάριου Χατζηγεωργίου (ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΟΘΗΚΕ) είχε σαν αιτία τον κακό αγωνιστικό χώρο. Αλλιώς δεν θα υπέπιπτε σε παράπτωμα (απόκρουση με το χέρι εκτός περιοχής) που τιμωρείται με απευθείας κόκκινη. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
Αποφασίζεται λοιπόν η διακοπή του αγώνα στο ημίχρονο. Και πράγματι ο κανονισμός (ΚΑΠ), προβλέπει αυτοδίκαια την συνέχιση του αγώνα την επόμενη ημέρα και την ίδια ώρα. Αυτοδίκαια. Και πράγματι η ΕΠΣ Ξάνθης ενημέρωσε και τις δύο ομάδες για την τέλεση του αγώνα (αργά το βράδυ), παρότι δεν είχε καμμία υποχρέωση εκ του κανονισμού.
Εδώ δέον να γίνει μία παρένθεση: οι ποδοσφαιριστές της ΑΣΠΙΔΑΣ δεν είναι άεργοι. Εργάζονται κανονικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδος. Επομένως η κατάσταση δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα συγκρότησης δεκάδας την επόμενη ημέρα (δεκάδας γιατί και οι δύο ομάδες αγωνίζονταν με δέκα παίκτες)
Η ΑΣΠΙΔΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ, ΟΠΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ. Επειδή λοιπόν γνωρίζαμε ότι είναι πρόβλημα και για τις δύο ομάδες η διεξαγωγή του αγώνα ημέρα Δευτέρα, ρωτήσαμε να μάθουμε πότε θα οριζόταν το παιχνίδι αν δεν γινόταν την Δευτέρα. Και μας ειπώθηκε αρμοδίως ότι υποχρεωτικά ο αγώνας θα διεξαγόταν μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Δηλαδή ή στις 23 Δεκεμβρίου ή στις 30 Δεκεμβρίου. Εφόσον οι δύο ομάδες υπέβαλλαν από κοινού αίτημα (το οποίο βέβαια δεν προβλέπεται στον ΚΑΠ). Ρωτήσαμε να μάθουμε αν μπορεί να γίνει μετά το δεκαπενθήμερο των εορτών. Μας μεταφέρθηκε κατηγορηματικά ότι δεν γίνεται.
Εμείς σαν ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ δεν θα ζητούσαμε ΠΟΤΕ από ποδοσφαιριστές να παρατήσουν τις οικογένειες τους προπαραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς για να αγωνισθούν σε ένα παιχνίδι ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Δεν θα ζητούσαμε από φοιτητές να επιστρέψουν από τις πατρίδες τους, από τις οικογένειες τους για έναν αγώνα. Δεν θα ζητούσαμε από υπαλλήλους τις ημέρες αυτές που η ΑΓΟΡΑ ΕΊΝΑΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΗ (και τις Κυριακές) να παρατήσουν τις δουλειές τους και να ασχοληθούν με τον μικρόκοσμο του ποδοσφαίρου. ΠΟΤΕ. Αφού λοιπόν έπρεπε να γίνει Δευτέρα και δεν μπορούσε να διεξαχθεί μετά τις εορτές, (όπως μας μεταφέρθηκε), η απόφαση μας ήταν: ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.
Αντιμετωπίσαμε σοβαρότατα προβλήματα στην κατάρτιση ομάδας. Ολοι όσοι είμαστε κοντά στην ΑΣΠΙΔΑ ξέρουμε. Μέχρι τις 1.30 (μιάμιση ώρα πριν το παιχνίδι) δεν είχαμε τερματοφύλακα. Επαναλαμβάνουμε: δεν είχαμε τερματοφύλακα. Ποδοσφαιριστής μας που εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση, έκανε μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα μετακόμιση σε νέο επαγγελματικό χώρο και όντας σωματικά καταβεβλημένος, δήλωσε συντετριμμένος ότι ήταν στα όρια της εξάντλησης και δεν μπορούσε να αγωνισθεί. Ιδιωτικοί υπάλληλοι αδυνατούσαν να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Κάποιοι θέλανε να φύγουν οικειοθελώς από τη δουλειά τους και να αναλάβουν το κόστος της επιλογής τους. Δεν το επιτρέψαμε.
Όμως τα παιδιά-ποδοσφαιριστές της ΑΣΠΙΔΑΣ με αυταπάρνηση, με στωικότητα και με προσωπική θυσία, τοποθετώντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό καλό, συγκρότησαν ομάδα και κατήλθαμε στο γήπεδο κανονικά, έστω και υπό καθεστώς ψυχολογικής και σωματικής φόρτισης. Ολη η ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ τους ευχαριστεί, γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν. Και ξέρουμε ότι και οι ποδοσφαιριστές που δεν ήρθαν για λόγους ανωτέρας βίας, ήταν πνευματικά κοντά μας σε αυτή τη δοκιμασία. Είμαστε υπερήφανοι για όλους.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θα εισέλθουμε στη διαδικασία να υποβάλλουμε ερωτήματα προς την ΕΠΣ Ξάνθης, παρότι έχουμε πολλά. Πολλά. Είναι ανούσιο.
Αλλά…
Επειδή κακόβουλοι υπάρχουν πάντα και παντού (στο ποδόσφαιρο ακόμη περισσότερο)…
Επειδή λάσπη στον ανεμιστήρα από οιονδήποτε κακοπροαίρετο μπορεί να εκτοξευθεί ανώδυνα στην εποχή της έκρηξης της επικοινωνίας…
Επειδή η μονταζιέρα της έγερσης, υποστήριξης και διάπλασης σεναρίων επιστημονικής φαντασίας, που αφήνουν (όχι υπαινιγμούς αλλά) βεβαιότητα διαπλοκής είναι πλέον στη συλλογιστική δημιουργική καθενός που έχει πρόβλημα αυτοεπιβεβαίωσης…
Ενημερώνουμε το κοινό και αυτό ας το συλλογισθούν ΟΛΟΙ, ότι αν θέλαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι στους τύπους και στα χαρτιά, θα το είχαμε επιδιώξει και θα το είχαμε καταφέρει στο 42ο λεπτό του αγώνα την Κυριακή. Επαναλαμβάνουμε: ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Το γιατί, το πώς, το πότε, όποιος θέλει να το μάθει, μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο, ακόμη και αν θέλει να ζητήσει εξηγήσεις σε έντονο ύφος. Δεν πειράζει. Ο διάλογος είναι καλός, ακόμη και έντονος. Οι ειρωνικές faceμπουκιές και τα ειρωνικά τιτιβίσματα πυροδοτούν εντάσεις.
Δεν το επιδιώξαμε, δεν το θέλαμε. Αλλά, όλοι όσοι είμασταν στο γήπεδο την Κυριακή, ξέρουμε ότι η ΑΣΠΙΔΑ θα μπορούσε να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα ήταν όμως προσβολή σε όλους.
Συγχαρητήρια σε όλους τους ποδοσφαιριστές μας για την αυταπάρνηση και το μεγαλείο ψυχής που δείξανε.
ΥΓ. Κώστα, ο ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ είναι ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ. Θα τον γράφουμε πάντα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Δεν θα τον χαρακτηρίσουμε ποτέ «αντίπαλο σωματείο».