Η ιστορία του πανό των Παναθηναϊκών «Xanthi Fans» που εμφανίστηκε στο γήπεδο του ΑΟΞ αλλά… εξαφανίστηκε από το ματς των Πηγαδίων

 

Αίσθηση προκάλεσε σε αρκετό κόσμο η ανωτέρω φωτογραφία με το πανό των Xanthi Fans του… Παναθηναϊκού, το οποίο εμφανίστηκε στην εξέδρα του γηπέδου του ΑΟΞ το απόγευμα του Σαββάτου κατά την διάρκεια της προπόνησης που πραγματοποίησε εκεί ο Παναθηναϊκός.

Αρκετοί το αναζήτησαν την Κυριακή στην εξέδρα των Πηγαδίων, ωστόσο εκεί δεν εμφανίστηκε, σε αντίθεση με διάφορα πανό από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ιδίως της Θράκης. Το όνομα Xanthi Fans για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στην πόλη της Ξάνθης είναι αλήθεια ότι κάποιους νεώτερους τους ξένισε, δεδομένου ότι Xanthi Fans είναι και το όνομα του δυναμικότερου συνδέσμου οπαδών που διαθέτει αυτήν την στιγμή η Ξάνθη.

Όπως εξήγησε στο ThrakiSportS ο Γιάννης Μούρθος, παλιός πρόεδρος του συνδέσμου του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη από το 1994 ως και το 2007, η ονομασία Xanthi Fans για τους φίλους του τριφυλλιού στην πόλη είναι μια ονομασία που προϋπήρχε του συνδέσμου των οπαδών της Ξάνθης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008. «Η ονομασία Xanthi Fans υπήρχε από την στιγμή που εντάχθηκαν στο κίνημα του συνδέσμου Αthens Fans το 1994 και μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει σχετικά μπλουζάκια, κασκόλ και αυτοκόλλητα. Τότε κάθε πόλη είχε και τους δικούς της Fans μέσα από το κεντρικό συνδεσμικό κίνημα της Αθήνας, πχ στην Πάτρα ο αντίστοιχος σύνδεσμος ονομαζόταν Patr Fans».

Εκείνος λοιπόν ο παλιός σύνδεσμος του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη είχε δημιουργήσει και αυτό το πανό που εμφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο του ΑΟΞ, «το οποίο έχει ταξιδέψει από την Πάτρα έως το Γουέμπλεϊ και από το Άμστερνταμ έως την Κρήτη». Όπως εξηγεί ο κ. Μούρθος, «η κίνηση έγινε ΚΑΘΑΡΑ και μόνο για συναισθηματικούς λόγους  και για στήριξη στις δύσκολες στιγμές της ομάδας μας καθώς είναι και ένα μήνυμα ενότητας μεταξύ των φιλάθλων μας». Στις ένδοξες στιγμές του τριφυλλιού  της δεκαετίας του ’90 το πανό και οι ξανθιώτες οπαδοί είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων στα ματς με Άγιαξ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1996 αλλά και στο Άρσεναλ – Παναθηναϊκός 2-1 την σεζόν 1998-1999.

Όπως προαναφέρθηκε ωστόσο, στο πλαίσιο του άγραφου κανόνα που υπάρχει στο συνδεσμικό κομμάτι, το πανό αυτό έχει αποσυρθεί και για αυτό δεν βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στην εξέδρα των Πηγαδίων. Ωστόσο για λόγους συμβολικούς, βρέθηκε στην προπόνηση του Παναθηναϊκού στο γήπεδο του ΑΟΞ το Σάββατο, θέλοντας να θυμίσει και αυτό με την ιστορία που κουβαλά και τους αγώνες στους οποίους έχει ταξιδέψει στους παίκτες του τριφυλλιού το βάρος της φανέλας που φοράνε και να τονίσει την συμπαράσταση των ξανθιωτών οπαδών των πρασίνων στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο σύλλογος.