Το ποδοσφαιρικό παρελθόν του Ερντογάν: η φανέλα με το 9 και η μεταγραφή των 1.000 λιρών στα 15 του χρόνια (+photos)

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και για μερικές ώρες θα επισκεφθεί την Κομοτηνή. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας κάποτε όμως ήταν ένας απλός ποδοσφαιριστής, αρχικά ερασιτέχνης και για αρκετά χρόνια επαγγελματίας.

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1954 στην Κασίμπασα αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Ρίζε, μια πόλη της Μαύρης Θάλασσας. Ο πατέρας του υπηρετούσε λιμενικός στο Ρίζε έως την στιγμή που η οικογένεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Σε μικρή ηλικία ο νυν πρόεδρος πουλούσε λεμονάδες και κουλούρια για να βοηθήσει την οικογένειά του οικονομικά.

Πήγε Δημοτικό Σχολείο στο Κασίμπασα το 1960 και μέχρι το 1973 φοιτούσε στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ στην Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην τοπική Κασίμπασα Σπορ και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Φενέρμπαχτσέ ήθελε να του κάνει συμβόλαιο αλλά δεν τον άφησε ο πατέρας του. Το γήπεδο της Κασίμπασα έχει το όνομά του. 

Μεταξύ 1969 και 1982 έπαιζε ποδόσφαιρο σε τοπικές ομάδες και μόλις στα 15 του χρόνια άρχισε τα επαγγελματικά του βήματα στο άθλημα. Λέγεται ότι το 1969 σε ηλικία 15 χρονών πήρε 1000 λίρες για να πάρει μεταγραφή στην ομάδα Camialtı. Αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα  του συγκοινωνιακού οργανισμού του δήμου της Κωνσταντινούπολης (ΙΕΤΤ) oπου ήδη εργάζονταν και η ποδοσφαιρική του καριέρα ολοκληρώθηκε όταν ήταν 26 χρόνων, στην ομάδα Εrokspor. 

Άγνωστες φωτογραφίες από την ποδοσφαιρική του καριέρα από τη δεκαετία του 70’ δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο που εκδόθηκε από υπάλληλο της εταιρείας ΙΕΕΤ. Ο Φατίχ Σουλτάν Καρ παρουσίασε εικόνες με τους ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει στη συγκεκριμένη ομάδα όταν ο τούρκος πρόεδρος και τέως πρωθυπουργός αγωνιζόταν στην συγκεκριμένη ομάδα ως ποδοσφαιριστής. Ο

Ερντογάν στη συγκεκριμένη ομάδα έπαιξε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για περίπου 5 χρόνια και η προτίμηση του στη φανέλα ήταν το νούμερο 9. Όπως σημειώνει σε παλιό του θέμα στο OnAlert ο Κωσταντινουπολίτης δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, Ακόμα και σήμερα συχνά πυκνά κάνει την εμφάνισή του σε γήπεδα 5 επί 5, ενώ ως φίλαθλος παραβρίσκεται συχνά στις εξέδρες.