Αθώος για απόπειρα βιασμού της νύφης του, αφού εξέτισε 2,5 χρόνια στη φυλακή

 

Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξης 7 ετών, φυλακίστηκε αλλά αθωώθηκε. Είχε κάνει το λάθος να μην εμφανιστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο το 2015.

Αθώο έκρινε έναν 59χρονο από την Κομοτηνή το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης για απόπειρα βιασμού της νύφης του, κατηγορία για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα και έχει ήδη εκτίσει 2,5 χρόνια στη φυλακή.

Πρόκειται για μία υπόθεση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την οποία χειρίστηκε σε δεύτερο βαθμό ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου η δικηγόρος Κομοτηνής Βασιλική Καρδίμη, επιτυγχάνοντας την αθώωση του.

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Ειδικότερα εκδικάστηκε, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2017, η με αρ. πινακίου 5 υπόθεση, με αντικείμενο την πράξη της απόπειρας βιασμού (άρ. 42 παρ. 1 και 336 παρ. 1 ΠΚ). Η φερόμενη ως παθούσα είχε κατηγορήσει τον πεθερό της ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει στην Κομοτηνή, κατά τον Αύγουστο του έτους 2004.

Η πράξη τελέστηκε σύμφωνα με την μαρτυρία της στο αυτοκίνητο του πεθερού της στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στην Κομοτηνή.
Προέβη δε στην καταγγελία του περιστατικού τέσσερα χρόνια μετά την τεκμαιρόμενη τέλεσή του.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Η εν λόγω υπόθεση είχε εκδικασθεί, πρωτοβάθμια, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αλεξανδρούπολης, κατά τη δικάσιμο της 13ης Φεβρουαρίου 2015, το οποίο κήρυξε τον κατηγορούμενο (Η.Μ.), ομόφωνα, ένοχο, επιβάλλοντάς του ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 7 ετών. Η υπόθεση είχε εκδικαστεί στην γειτονική πόλη, γιατί η καταγγελία εκ μέρους της παθούσας έγινε σε αστυνομικό τμήμα του Έβρου την περίοδο που ζούσε στην Ορεστιάδα, όταν βρίσκονταν σε διάσταση με τον σύζυγό της από την Κομοτηνή.

Ο κατηγορούμενος πεθερός της παρόλο που έλαβε κλήση να εμφανιστεί στο δικαστήριο τότε δεν το έπραξε. Το αποτέλεσμα ήταν η δίκη να γίνει απουσία του, τέθηκε θέμα απείθειας, ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ώστε να εκφράσει στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να του επιβληθεί μία βαρύτατη ποινή κάθειρξης 7 ετών. Μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, ενεργοποιήθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί στην Κομοτηνή, να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή. Μέχρι σήμερα έχει εκτίσει μέρος της ποινής του, 2,5 έτη και αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Η ΑΘΩΩΣΗ
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 5 Δεκεμβρίου 2017, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θράκης, χρέη συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου εκτέλεσε η δικηγόρος, Βασιλική Απ. Καρδίμη. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης έκρινε, κατά πλειοψηφία, αθώο τον κατηγορούμενο, κατόπιν της εμπεριστατωμένης πρότασης του εισαγγελέα Εφετών Θράκης και της αγόρευσης της συνηγόρου υπερασπίσεως του, κας Καρδίμη, που θεμελίωσαν και τεκμηρίωσαν την κατασκευή της καταγγελίας περί απόπειρας βιασμού από την φερόμενη ως παθούσα, στο πλαίσιο, εκκρεμούσας δικαστικής διαμάχης, αστικού χαρακτήρα, για τη διατροφή και την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου, που απέκτησε από κοινού με τον γιο του κατηγορουμένου.

Ειδικότερα διαφάνηκε ότι η καταγγελία είχε σχέση με την εκκρεμούσα τότε δικαστική διαμάχη αστικού χαρακτήρα για τη διατροφή και την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου, ενώ και η φερόμενη ως παθούσα και η μάρτυράς της υπέπεσαν σε λογικές αντιφάσεις αναφορικά με την κατάθεσή τους στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι οποίες εντοπίστηκαν τόσο από τις ερωτήσεις που έγιναν από την πλευρά του εισαγγελέα Εφετών κου Σιώπη, από την πλευρά των εφετών, όσο και από την συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν έκαναν τον εισαγγελέα να εισηγηθεί απαλλαγή του κατηγορουμένου από την αποδιδόμενη κατηγορία και κατόπιν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης έκρινε τον 59χρονο οικοδόμο από την Κομοτηνή αθώο κατά πλειοψηφία 4-3.
Ο αθωωθείς έχει δικαίωμα να στραφεί δικαστικά και να διεκδικήσει αποζημίωση για το γεγονός ότι φυλακίστηκε, όπως αποδείχθηκε εκ των υστερών, άδικα.

 

Πηγή : http://www.xronos.gr