Σκέψεις ριζικών αλλαγών στο Κύπελλο Ελλάδας με συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων μαζί με τις επαγγελματικές!!!

 

Νέο σχέδιο διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος φαίνεται να επεξεργάζεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τις τελευταίες ημέρες, όπως εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης πριν την κλήρωση της Δευτέρας.

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής θα περιλαμβάνει και ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία θα παίρνουν μέρος στο Κύπελλο Ελλάδος, ως Κυπελλούχοι των Ενώσεων τους. Σύμφωνα με την πρόταση, με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί μια σχετικά «πεσμένη» διοργάνωση ενώ παράλληλα θα δοθεί και έξτρα κίνητρο στις σχετικά μικρές ομάδες ώστε να «κυνηγήσουν» τον θεσμό του Κυπέλλου.

Το σχέδιο θέλει ουσιαστικά να συγχωνεύονται το Κύπελλο Ελλάδος για επαγγελματικά σωματεία που έχουμε ως τώρα με το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Αρχικά οι 53 Κυπελλούχοι των Ενώσεων θα αναμετριούνται μεταξύ τους, έως ότου μείνουν συνολικά 16 εξ’ αυτών.

Στην συνέχεια αυτοί οι 16 σύλλογοι, όλα ερασιτεχνικά σωματεία (στα οποία υπενθυμίζεται ότι θα περιλαμβάνονται και οι ομάδες της Γ’ Εθνικής αλλά και αυτές της Δ’ Εθνικής, εφόσον επανασυσταθεί σύμφωνα με άλλα σχέδια που υπάρχουν στο Γουδή) θα αντιμετωπίζουν ομάδες της Football League.

Πάντα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αυτοί οι αγώνες θα είναι μόνοι (νοκ-αουτ) με πλεονέκτημα έδρας στην θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα, δηλαδή στο ερασιτεχνικό σωματείο. Συνεπώς θα δίνεται μια χρυσή ευκαιρία στις τοπικές ομάδες να παίξουν με επαγγελματικές.

Αν γίνει η έκπληξη και κάποια ομάδα περάσει στην επόμενη φάση, θα ακολουθούν 16 νέα ζευγάρια όπου πλέον οι θεωρητικά ασθενείς που θα είναι όσοι θα έχουν προκριθεί μέσω της προαναφερθείσαν διαδικασίας θα αντιμετωπίζουν σε νοκ άουτ παιχνίδια μια ομάδα της Super League.

Δεν έχει ξακαθαριστεί αν οι αγώνες θα είναι μονοί και πάλι στην έδρα του θεωρητικά ασθενέστερου  ή αν θα είναι διπλοί (σε κάθε περίπτωση πάντως, θα δίνεται η ευκαιρία στα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι κυπελλούχοι ΕΠΣ εφόσον φτάσουν σε αυτό το σημείο να παίξουν με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ξάνθη στις έδρες τους γεμίζοντας τα ταμεία τους από τα εισιτήρια).

Μετά και από αυτήν την φάση, θα γίνεται κλήρωση χωρίς πλέον ισχυρούς και ασθενείς για τα προημιτελικά και ακολούθως τα ημιτελικά, σε διπλές αναμετρήσεις, ενώ πάντα ο τελικός θα είναι μονός όπως ισχύει και σήμερα.

Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί θα εφαρμοστεί ενδεχομένως από τη νέα χρονιά αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι θεσμοί των Ενωσιακών Κυπέλλων να διεξάγονται και θα ολοκληρώνονται στις αρχές της σεζόν, με τον τελικό σε κάθε ΕΠΣ να ορίζεται πιθανότατα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου (από Μάρτιο που είναι τώρα).

Ακολούθως μέχρι και τα Χριστούγεννα θα διεξάγονται οι αγώνες νοκ άουτ μεταξύ των Κυπελλούχων ΕΠΣ, δηλαδή ουσιαστικά οι πρώιμες φάσεις του Κυπέλλου Ελλάδος, στην λογική που εφαρμόζεται και στην Αγγλία και με τον ερχομό του Γενάρη θα μπαίνουν οι επαγγελματικές ομάδες.

Συνεπώς οι ομάδες της Football League αρχικά θα μπαίνουν κάπου στις αρχές Γενάρη και θα ακολουθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα η είσοδος αυτών της Super League, με τα προημιτελικά και τα ημιτελικά του θεσμού να διεξάγονται όπως και τώρα το διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου ως το τέλος Απριλίου και τον τελικό να ορίζεται κάποια στιγμή τον Μάιο.

Όλα αυτά είναι βέβαια σκέψεις ακόμα, που εφόσον όμως υλοποιηθούν θα αλλάξουν ριζικά τον θεσμό της δεύτερης τη τάξει διοργααάνωσης…