Πρόκριση σε δύο τελικούς και πολλά ατομικά ρεκόρ για τον Νίκο Σοφιανίδη στο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ

 

Στην πρώτη του σεζόν στις ΗΠΑ, ο πρώην κολυμβητής του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης και νυν του ΠΑΟΚ Νίκος Σοφιανίδης συμμετέχει στο χειμερινό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (25αρα πισίνα) και καταφέρνει να περάσει σε τελικούς κόντρα σε τεράστια ονόματα.

Την τρίτη μέρα των αγώνων που διεξάγονται στο Κολόμπους του Οχάιο με αρκετά μεγάλα ονόματα της αμερικάνικης κολύμβησης αλλά και αρκετούς εκτός ΗΠΑ, ο Σοφιανίδης κολύμπησε στις 100 γιάρδες ύπτιο και με επίδοση 47.35 πήρε την πρόκριση ως ο έκτος ταχύτερος. To 47.35 αντιστοιχεί σε 52.55 μετατρέποντας τις γιάρδες σε μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι ο Σοφιανίδης θα μπορούσε να έχει κάνει ατομικό ρεκόρ καθώς έχει 52.87. 

Η πρώτη του παρουσία σε τελικό εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, πάντως, ολοκληρώθηκε για τον Σοφιανίδη με ατομικό ρεκόρ. Ο 19χρονος αθλητής κλήθηκε να αγωνιστεί  κόντρα στον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ και χρυσου Ολυμπιονίκη στα 100μ. ύπτιο, Ράιαν Μέρφι καθώς και τους πολύ δυνατούς (και μεταλλιούχους) Τζέικομπ Πίμπλι και Γκριγκόρι Ταράσεβιτς. Ο Σοφιανίδης έκανε ατομικό ρεκόρ κολυμπώντας σε 47.27 (52.69 σε μέτρα) και κατέλαβε την 8η θέση με τον Μέρφι να κερδίζει κάνοντας 45.03.

Νωρίτερα, ο Σοφιανιδης κολύμπησε στον τελικό Β των 100 γιάρδων πεταλούδας, και με 47.14 κατέλαβε την 2η δεύτερη θέση και συνολικά 7η αφού ήταν πιο γρήγορος από τρεις του τελικού Α. Την πρόκριση στον μεγάλο τελικό την είχε χάσει για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου αφού  ολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε 47.39 για να μείνει ένατος, με τον όγδοο Νίκολας Αλμπιέρο να κάνει 47.38.

Ωστόσο ότι ο Νίκος Σοφιανίδης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση το απέδειξε ξανά και στις 200 γιάρδες ύπτιο. Ο αθλητής του ΠΑΟΚ κολύμπησε σε 1:43.75 επίδοση που αντιστοιχεί σε 1:55.16 σε πισίνα 25 μέτρων (έχει ατομικό 1:56.67) και ήταν ο 5ος ταχύτερος όλων των προκριματικών. Έτσι κλήθηκε μετά τις 100 γιάρδες να κολυμπήσει και σε δεύτερο τελικό του αμερικανικού πρωταθλήματος με αντιπάλους αθλητές όπως ο Ράιαν Μερφι, ο Τσέις Κάλιζ, ο Τζεικομπ Πίμπλι και ο Γκριγκόρι Ταράσεβιτς, όλοι τους παγκόσμιας κλάσης με Ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια.

Πέρα από τις εμπειρίες της συμμετοχής σε τελικούς πάντως, ο Σοφιανίδης αποχωρεί από αυτό το Χειμερινό Πρωτάθλημα Κολύμβησης των ΗΠΑ που έγινε στο Κολόμπους του Οχάιο έχοντας κερδίσει και ένα μετάλλιο, καθώς κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη σκυτάλη 4×50γ. ελεύθερο, καθώς με την ομάδα του Λουίβιλ κολύμπησε σε 1:20.75 και κατάφερε έστω και έτσι να ανέβει σε βάθρο. Και υπενθυμίζουμε ότι είναι μόλις η πρώτη χρονιά του νεαρού πρωταθλητή στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε δείξει το ταλέντο του από τα προηγούμενα χρόνια που προετοιμαζόταν στο νέο αλλά και στο παλιό κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης….