Ο Ράζβαν Λουτσέσκου και οι τέσσερις Έλληνες με κοινή παρουσία στους πάγκους της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ

 

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο προπονητής στον ΠΑΟΚ, έχοντας μια εξαιρετική τριετία ως προπονητής στην Ξάνθη. Δεν είναι όμως ο μόνος που έχει κάτσει και στους δυο πάγκους των ομάδων που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο γήπεδο των Πηγαδίων το Σάββατο.

Το ThrakiSportS επιχείρησε ένα ταξίδι στον χρόνο και αναζήτησε τους άλλους τέσσερις προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο και των δύο ομάδων. Όλοι οι υπόλοιποι είναι Έλληνες, ενώ ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Παναγιώτης Κερμανίδης που έχει υπάρξει παίκτης στη μία ομάδα και προπονητής στην άλλη, αφού έπαιξε ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ από το 1973 εως το 1981 έχοντας  294 συμμετοχές και 81 γκολ, ενώ ακολούθως ήρθε στην Ξάνθη όχι ως ποδοσφαιριστής αλλά για να διατελέσει προπονητής πρίν η ομάδα ανέβει στην μεγάλη κατηγορία.

Αναλυτικά:

Ράζβαν Λουτσέσκου:Με βάση την παρουσία της ομάδας και στον τελικό του κυπέλλου το 2015, είναι από τους πιο επιτυχημένους προπονητές που πέρασαν ποτέ από την Ξάνθη (για την ακρίβεια ο πιο επιτυχημένος σύμφωνα με τους αναγνώστες του ThrakiSportS στις σχετικές ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του ΑΟΞ). Ήρθε στην Θράκη τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι τον Ιούνιο του 2017, έβαλε την σφραγίδα του στην ομάδα, αναγκάζοντας της μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να τον γλυκοκοιτάζουν. Αρκετά ήταν τα δημοσιεύματα και οι ψίθυροι ότι ο Λουτσέσκου θα κατηφορίσει στην Αθήνα, πότε για λογαριασμό της ΑΕΚ. πότε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ενίοτε και του Ολυμπιακού, αυτός όμως επέλεξε να μείνει στην Ξάνθη και όταν τελείωσε τις υποχρεώσεις του το καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε. Ο ΠΑΟΚ έχοντας κάνει λανθασμένη κίνηση το καλοκαίρι, κάλεσε επειγόντως τον Ρουμάνο προπονητή στα τέλη Αυγούστου για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, με στόχο να κατακτήσει μετά από 32 χρόνια το πρώτο πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ.

Νίκος Καραγεωργίου: Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και των δυο ομάδων, έχει καθίσει επίσης και στον πάγκο τους ως πρώτος προπονητής. Ο Καραγεωργίου, με σημαντική μακροχρόνια προπονητική καριέρα, πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Ξάνθη την σεζόν 1999-2000 και ακολούθησαν άλλες δύο παρουσίες τη σεζόν 2001-2004 και το 2013. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ έκατσε τον Φεβρουάριο του 2005 , αλλά απομακρύνθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Γιώργος Παράσχος: Την σεζόν 2006-2007 ο ΠΑΟΚ ανακοινώνει την πρόσληψη του Παράσχου. Ήταν ο τρίτος προπονητής της ομάδας μέσα στην ίδια σεζόν. Ο δικέφαλος του βορρά πορεύεται με αυτόν ως την λήξη του πρωταθλήματος, και με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2007-2008 ο Παράσχος απολύεται και ο Φερνάντο Σάντος είναι ο διάδοχος του. Στην Ξάνθη ο Γιώργος Παράσχος είναι πολύ αγαπητός και πέρυσι τιμήθηκε από την διοίκηση του ΑΟΞ για την συμπλήρωση 500 παιχνιδιών στους πάγκους ομάδων της Super League. Διετέλεσε προπονητής της Skoda την περίοδο 2008-2009, αλλά και ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2010, ωστόσο ύστερα από μια ισοπαλία με τον Ηρακλή, οι δυο πλευρές έλυσαν την συνεργασία τους. 

Νίκος Αλέφαντος: Δεν μπορούσε να λείπει από την λίστα ο μεγάλος Νίκος Αλέφαντος. Ο προπονητής που έχει κάτσει στους περισσότερους πάγκους από οποιονδήποτε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον ΠΑΟΚ διετέλεσε προπονητης την χρονιά 1988-89 για τρείς μόνο μήνες, ωστόσο έχει ένα σύντομο πέρασμα και από την Ξάνθη. Πόσο σύντομο; Έκατσε συνολικά για 13 μέρες και 2 αγώνες!

Γιάννης Γούναρης: Διετέλεσε τρεις φορές προπονητής της Ξάνθης, στα πρώτα χρόνια της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια. Ήταν στον πάγκο το 1989-1990, το 1991-1992  και για 3 μήνες το 1994. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ έκατσε από τον Μάρτιο του 1992 (είχε φύγει από την Ξάνθη στις 2/3  και έγινε προπονητής στον ΠΑΟΚ στις 23/3) και παρέμεινε εκεί εως τον Ιούνιο του ίδιου έτους.