Ο Μουστακίδης και τα άλλα τρία ονόματα που (ξαν)ακούγονται για τον πάγκο της Εθνικής Ανδρών

 

Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της ΕΟΠΕ ανακοίνωσε τις επιλογές της για τις θέσεις των ομοσπονδιακών τεχνικών, όσον αφορά τις αναπτυξιακές Eθνικές Oμάδες.

Διαφωνίες και ενστάσεις για τις επιλογές που έγιναν υπάρχουν (όπως υπήρχαν πάντα), ωστόσο όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι την ίδια ώρα παραμένουν «ακέφαλες» οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών.

Με τους άνδρες να έχουν ολοκληρώσει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι (αποκλεισμός στον προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, μόνο ήττες στο World League) και τις γυναίκες να τα πηγαίνουν καλύτερα (αποκλείστηκαν στον έξτρα προκριματικό γύρο του παγκοσμίου), αλλά τις κληρώσεις των προκριματικών του Euro 2019 να ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για διπλή πρόκριση, το επόμενο καλοκαίρι είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο. Κι όπως όλα δείχνουν, στην Εθνική Ανδρών δεν θα αργήσει η στιγμή που θα ανακοινωθεί ο άνθρωπος που θα κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Πέρσι την άνοιξη ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις από τον Σάκη Μουστακίδη, τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο, τον Γιάννη Καλμαζίδη κι ο ίδιος απέρριψε την προοπτική Ναϊντένοφ και Πλάτσι, έχοντας ως πρώτη επιλογή τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας (αλλά και με θητεία στην Ελλάδα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό) Μάουρο Μπερούτο.

Ο Ελληνομαθής Μπερούτο από το καλοκαίρι του 2015 όταν και έφυγε από την Ιταλία (πληρώνοντας έναν καβγά με τους Τράβιτσα, Ζάιτσεφ πριν την τελική φάση του World League) δεν έχει δουλέψει σε άλλη ομάδα και παρόλο που οι φήμες τον ήθελαν να μεταναστεύει στην Κίνα, παραμένει στο Τορίνο και προφανώς έχει μιλήσει με τον αλεξανδρουπολίτη παλιό του παίκτη (και νυν υπεύθυνο εθνικών ομάδων) Μάριο Γκιούρδα.

Μόνο που το ταμείο της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να αντέξει τον Μπερούτο και τους συνεργάτες του, εκτός κι αν βρεθεί άμεσα χορηγός που θα δίνει πολλά λεφτά. Θεωρητικά αυτή δυνατότητα υπάρχει, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει προκύψει εδώ κι ένα χρόνο που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση της ΕΟΠΕ, το σενάριο ενός μεγάλου χορηγού δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Μόνο που αυτό ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι απαραιτήτως κακό, γιατί οι πληροφορίες του Δημήτρη Τυχάλα που δημοσιεύονται στο sportsfeed θέλουν την ΕΟΠΕ να έχει ως εναλλακτική λύση μια πραγματικά εξαιρετική περίπτωση.

Ο λόγος για τον Ντομινίκ Μπάγιενς, τον πρώην προπονητή της Εθνικής ομάδας του Βελγίου ο οποίος την προηγούμενη πενταετία κατάφερε να επαναφέρει τους «κόκκινους δράκους» στο προσκήνιο δίνοντας πέρσι την σκυτάλη στον Βιτάλ Χέινεν, ενώ η δική του πετυχημένη παρουσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα.

Αρκεί να θυμίσουμε πως οι Βέλγοι το 2013 προκρίθηκαν στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσω των μπαράζ που έγιναν σε Ορεστιάδα και Βρυξέλλες, αποκλείοντας την Ελλάδα στο «χρυσό σετ», ενώ στην προκριματική διαδικασία του Euro 2017 που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2016, οι Βέλγοι μας άφησαν δεύτερους στον όμιλο (για να αποκλειστούμε στα μπαράζ από τους Ισπανούς).

Ο Μπάγιενς είναι ο άνθρωπος που έσπασε την κυριαρχία της Νόλικο Μάασεικ στο Βέλγιο δημιουργώντας την εξαιρετική Κνακ Ροζελάρε, ενώ τη δεκαετία του 90’ ήταν ο άνθρωπος πίσω από την εξαιρετική Μάελς Πιλς Ζέλικ που είχε φτάσει σε φάιναλ φορ τσάμπιονς λιγκ (είχε παίξει μάλιστα αντίπαλος του Ολυμπιακό στον μικρό τελικό το 1993 με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν με 3-0, ενώ στον τελικό η Ραβέννα του Ντανιέλε Ρίτσι είχε νικήσει με 3-0 την Πάρμα).

Ο Μπάγιενς στα 61 του αποφάσισε να αφήσει τον πάγκο της Εθνικής, αλλά οι Βέλγοι τον διόρισαν διευθυντή στο ειδικό αθλητικό σχολείο που έχουν ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλήματος, ωστόσο ο πολύπειρος κόουτς προφανώς και μπορεί να δουλέψει σε μια εθνική ομάδα που έχει υποχρεώσεις μόνο το καλοκαίρι και φαντάζει ως μια ιδανική περίπτωση (ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπορεί να μεταφέρει και την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κι εμείς κάτι ανάλογο όπως το αθλητικό σχολείο του βόλεϊ στο Βέλγιο).

Ο Μπάγιενς φαντάζει ως η ιδανική περίπτωση του προπονητή που μπορεί να εμπνεύσει την εθνική ομάδα και τους έλληνες διεθνείς, προφανώς δεν έχει το κασέ του Μπερούτο, αλλά δεν θα έρθει να δουλέψει τζάμπα και κυρίως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση αν δεν του παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο κι αν δεν υπάρχει η στοιχειώδης οργάνωση.

«Αν παρ’ ελπίδα το οικονομικό (που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι για την Ομοσπονδία) σταθεί εμπόδιο και σ’ αυτή την προοπτική τότε οι επιλογές είναι από την δεξαμενή των Ελλήνων προπονητών με τον Κώστα Αρσενιάδη να έχει τις δικές του πιθανότητες για μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά και τον όνομα του Σάκη Μουστακίδη να συζητιέται ξανά στα γραφεία του Ολυμπιακού Σταδίου», καταλήγει το ρεπορτάζ του sportsfeed.