Oταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκλαψε μπροστά στον πατέρα του, Μιρτσέα (+photos +video)

 

Mε αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Μιρτσέα Λουτσέσκου στη Τούμπα, για χάρη του υιού του, Ραζβάν, το SDNA θύμισε τη μοναδική φορά που οι δυο τους βρέθηκαν ως αντίπαλοι σε αγώνα για την τότε διοργάνωση του κυπέλλου UEFA, με τον 48χρονο σήμερα τεχνικό του ΠΑΟΚ να ξεσπάει σε κλάματα.

Αντιγράφουμε το κείμενο του Θωμά Μίχου:

Ήταν από τις στιγμές που μόνο στον αθλητισμό μπορεί κανείς να συναντήσει. Στη μία άκρη του πάγκου, της γηπεδούχου -σε εκείνο το παιχνίδι- Σαχτάρ Ντόνετσκ ο πολύπειρος, Μιρτσέα Λουτσέσκου. Στην άλλη πλευρά, στον πάγκο της Ραπίντ Βουκουρεστίου, ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος, Ραζβάν Λουτσέσκου. Πατέρας εναντίον υιού, σε αγώνα ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Αυτή ήταν η πρώτη – και μοναδική τους – συνάντηση ως αντίπαλοι. Προσέξτε και μία σύμπτωση: Σε εκείνον τον όμιλο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2005-2006, εκτός από τις δύο προαναφερθείσες ομάδες, βρίσκονταν και ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Κωστίκου τότε. 

Ηταν 24 Νοεμβρίου του 2005, όταν είχε φτάσει η ώρα, να αναμετρηθεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου, κόντρα στον πατέρα του Μιρτσέα, που από τότε είχε να επιδείξει σπουδαία πράγματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Κι όμως, η έκπληξη έγινε… Η Ραπίντ με γκολ του Μαλνταρουσάνου στο 87′ κέρδισε με 0-1 τη Σαχτάρ στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του θεσμού. 

Αμέσως μετά είχε ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου, για πολλούς μια τυπική διαδικασία στο πλαίσιο των κανονισμών της εκάστοτε διοργάνωσης. Εκείνη τη φορά όμως δεν ήταν μία απλή, κοινή συνέντευξη Τύπου, ήταν η κοινή συνύπαρξη των Λουτσέσκου. 

Ο Ραζβάν είχε ήδη πάρει τη θέση του όταν στην αίθουσα μπήκε ο Μιρτσέα. Τότε, αντικρίζοντας τον γιο του έσκυψε πατρικά του έδωσε ένα φιλί, με τον Ραζβάν να ξεσπάει σε κλάματα, συγκινημένος από τις στιγμές που ζούσε. Η συγκίνησή του μάλιστα ήταν τέτοια που μετά δυσκολίας κατάφερε να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου. 

“Ηταν ένα όνειρό μου, να παίξω απέναντι στον πατέρα μου.  Όταν ήρθε και με φίλησε στο κεφάλι, ξέσπασα. Ήταν μια εξαιρετική χειρονομία, αλλά ήταν πολύ περίπλοκη. Για χρόνια δεν μίλησα με τον πατέρα μου για τον αγώνα αυτόν κόντρα στην ομάδα του, στο Ντόνετσκ”, είχε πει σε μετέπειτα συνέντευξή του. Άλλωστε, για καιρό πριν, όσο και αργότερα η συνύπαρξη αυτή αποτέλεσε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της Ρουμανίας.

Για την ιστορία και μόνο, την ερχόμενη αγωνιστική σε εκείνο τον όμιλο, λίγες ημέρες δηλαδή μετά, ο νυν τεχνικός του Δικεφάλου, Ραζβάν Λουτσέσκου, έπαιξε με τον ΠΑΟΚ, στο Βουκουρέστι, με τον Ρουμάνο να κερδίζει με 1-0, ενώ μεταξύ άλλων στους “ασπρόμαυρους” τότε αγωνιζόταν ο νυν συνεργάτης του 48χρονου τεχνικού, Παντελής Κωνσταντινίδης.

Σε εκείνο τον όμιλο, ο υιός Λουτσέσκου είχε τερματίσει στην πρώτη θέση με 9 βαθμούς, όσους ακριβώς και η Σαχτάρ (του Μιρτσέα) και η Στουτγκάρδη. Οι τρεις ομάδες μαζί είχαν πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση (σ.σ. τότε στη διοργάνωση οι ομάδες έπαιζαν ένα ματς και όχι δύο επειδή ήταν έτσι το σύστημα διεξαγωγής στους ομίλους). 

Οι… ελληνικές συμπτώσεις, συνεχίστηκαν για τη Ραπίντ τότε, καθώς στα προημιτελικά κληρώθηκε να παίξει με την Στέαουα, σε ένα ρουμανικό “εμφύλιο”. Προπονητής ήταν στη Στεάουα ένας ακόμα δικός μας γνώριμος, ο Ολεγκ Προτάσοφ, ενώ στο ρόστερ της υπήρχαν ο Νικολάε Ντίκα και ο Βικτοράς Γιάκομπ, που φόρεσαν μετά από μερικά χρόνια τη φανέλα του Ηρακλή. 

Εκτοτε, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, έστω και από μακριά, παρακολουθεί στενά την πορεία του γιου του και μάλιστα, ευκαιρίας δοθείσης, την – προηγούμενη – Δευτέρα, όχι μόνο ήρθε στην Ελλάδα, αλλά πήγε και στο γήπεδο (κάτι που δεν συνηθίζει) και είδε από κοντά την προσπάθεια του ΠΑΟΚ, κόντρα στον Ατρόμητο. 

Η χαρά του γιου μεγάλη για την παρουσία του Μιρτσέα, η οποία συνοδεύτηκε από μία αναμνηστική φωτογραφία μέσα από τα αποδυτήρια του γηπέδου. 

Και επειδή τον χρόνο κανείς, ουδέποτε, τον νίκησε, δείτε και μία φωτογραφία, πολλά χρόνια πριν, όταν ο μικρός τότε Ραζβάν, καμάρωνε στο πλάι του πατέρα του Μιρτσέα.