Καταγγέλλει απουσία οράματος ο Μιχαηλίδης για το νέο Κλειστό της Αλεξανδρούπολης φέρνοντας ως παράδειγμα την… «Αγια-Σοφιά»

Ανακοίνωση με την οποία παίρνει θέση στις τελευταίες εξελίξεις για την κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης, έπειτα και από την πολιτική δέσμευση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, πήρε η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α που αποτελεί τη μείζονα αντιπολίτευση στην πρωτεύοουσα το Έβρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Θράκης Παύλος Μιχαηλίδης κάνει λόγο για λανθασμένη φιλοσοφία, κάνει ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης από την δική του πλευρά και υποστηρίζει ότι έπρεπε να αναζητηθούν πόροι από τον ιδιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα την ονοματοδοσία του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου  Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και της φιλοσοφίας με τον οποία ενεργεί η δημοτική αρχή σε τόσο σημαντικά ζητήματα.

Ιανουάριος 2014, τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές:
Ο κ. Λαμπάκης ως δήμαρχος και ο τότε περιφερειάρχης ο κ.Γιαννακίδης μέσα στα γραφεία του Εθνικού, παρουσία όλης της διοίκησης του ιστορικού συλλόγου, εξαγγέλουν λεπτομερώς την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου
προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και με πολύ σαφές χρονοδιάγραμμα.
Όπως αποδείχτηκε περίτρανα εκ των υστέρων, ήταν μια ανεφάρμοστη προεκλογική υπόσχεση η οποία και ποτέ δεν υλοποιήθηκε!

Ιούλιος 2016: Κοινή συνέντευξη τύπου από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Παυλίδη, τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Πέτροβιτς και τον πρόεδρο του ΜΓΣ Εθνικού. Νέα εξαγγελία αυτή την φορά με
εξασφαλισμένη πράγματι χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ από πλευράς του κ.Παυλίδη.
Ο κ. Λαμπάκης υπόσχεται την παραχώρηση οικοπέδου από τον δήμο και την εξασφάλιση των απαραίτητων μελετών για την υλοποίηση του έργου. Επί εννέα μήνες (9) τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο κ. Βαταμίδης με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, διαβεβαίωναν πως οι μελέτες υλοποιούνται από την Πολυτεχνική σχολή του ΔΠΘ!!!
Μετά από δημόσια παρέμβασή μας τον Φεβρουάριο του 2017 μια και κάτι τέτοιο δεν ίσχυε από πλευράς του Πανεπιστημίου, η δημοτική αρχή αναδιπλώνεται και δίνει πλέον εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για την σύνταξη των μελετών. Με δεδομένης της άνευ λόγου καθυστέρησης ο κ.Λαμπάκης υπόσχεται ολοκλήρωση της μελέτης σε (4) τέσσερις μήνες. Ο χρόνος της προθεσμίας περνάει και έχουμε και νέα δικαιολογία από πλευράς
της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται πως πλέον δεν αρκούν τα τέσσερα εκ. ευρώ.

Νοέμβριος 2017: Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη του υφυπουργού Αθλητισμού και δέσμευσή του για την συμπληρωματική χρηματοδότηση του έργου με εξαγγελία για σύντομη θεμελίωση!
Όλα αυτά την στιγμή, που οι απαραίτητες μελέτες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ενώ έχουν περάσει ήδη 16 χαμένοι μήνες.
Την ίδια ώρα ακούγονται εύλογες διαμαρτυρίες από ανθρώπους του αθλητισμού πως στο κτιριολογικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται το απαραίτητο προθερμαντήριο για την δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων.

Συμπεράσματα:
Παθογένειες ετών από λογικές πολιτικών υποσχέσεων σε προεκλογικές περιόδους
Λανθασμένη φιλοσοφία στο θέμα της υλοποίησης μελετών κυρίως σε κτίρια ειδικής χρήσης. Προσφιλής τακτική αναθέσεων σε πανεπιστημιακούς έναντι υψηλών αμοιβών, σε διαφορετική περίπτωση ανάθεση στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου με εύλογο το ερώτημα της επάρκειας από πλευράς χρόνου και κυρίως της επάρκειας για τον σχεδιασμό κτιρίων ειδικών προδιαγραφών και υψηλών αρχιτεκτονικών απαιτήσεων.
Απουσία ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με την εξασφάλιση των κατάλληλων χρηματοδοτικώνεργαλείων.
Απουσία οράματος και άγνοια των σύγχρονων στρατηγικών μάρκετινγκ με την υιοθέτηση ενός brand (ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της ταυτότητας της πόλης) μέσω της κατασκευής πρωτοποριακών κτιρίων-γηπέδων και την
διοργάνωση μεγάλων γεγονότων.

Πρόταση: 
Τόσο η δημοτική αρχή όσο και ο δήμαρχος ο κ. Λαμπάκης θα πρέπει να αντιληφθούν πως είναι καιρός να επενδύσουν επιτέλους όπως γίνεται ακόμη και στις γειτονικές χώρες, στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, μέσα από μελέτες υψηλής σχεδιαστικής αξίας.
Να λειτουργήσουν με τους κανόνες της πολεοδομίας και του σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού.
Ποιός (είτε Πολιτικός, είτε επενδυτής-επιχειρηματίας) δεν θα ήθελε να υλοποιήσει ένα σύγχρονο ελκυστικό αρχιτεκτονικό κτίσμα.
Ποιός τουρίστας σε μια πόλη δεν θα επισκεπτόταν ένα τέτοιο έργο ακόμη και για να φωτογραφηθεί.
Ας ξεφύγουμε λοιπόν από την μίζερη Ελληνική πραγματικότητα με δημόσια κτίρια απαρχαιωμένης αισθητικής και ας κάνουμε πρώτα τα αυτονόητα με την διενέργεια Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, με σύγχρονες μελέτες από
εξειδικευμένα γραφεία με γνώσεις σχεδιασμού και προδιαγραφών. Πέρα από το πως θα είναι λειτουργικό ένα ειδικό κτίριο έχει σημασία η μορφολογία του, η αρχιτεκτονική του, ακόμη και το πως φωτίζεται ή θερμαίνεται.
Έχει σημασία να μπορεί συνδυαστεί με την δημιουργία ενός εμπορικού πολυχώρου ή και μελλοντικών ξενώνων φιλοξενίας αθλητών.
Ακόμη και με τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό ο περιβάλλων χώρος ενός αθλητικού κέντρου μπορεί να ενταχθεί σε μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Δημιουργούμε συνεχώς προπονητήρια (τα οποία σαφώς και χρειάζονται) και δεν έχουμε ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδα ικανά να διοργανώσουν μεγάλους αθλητικούς αγώνες.

Χρειαζόμαστε ένα «κλειστό» που με την σωστή σχεδιαστική του επάρκεια και αισθητική θα μπορεί να στεγάσει και επί πλέον εμπορικούς χώρους, ικανούς να συμβάλλουν στην οικονομική του βιωσιμότητα αλλά και στην προσέλκυση εκείνου του επενδυτή που θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της κατασκευής αλλά και της μελλοντικής συντήρησής του.
Ένα αρχιτεκτόνημα ικανό να χρηματοδοτηθεί ακόμη και με την παραχώρηση της εμπορικής του ονομασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει με πολύ υψηλά
σχεδιαστικά στάνταρ, εφάμιλλα μεγάλων ευρωπαϊκών γηπέδων. Το υψηλότατο για τα Ελληνικά δεδομένα κόστος των 80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλισθεί ίσως και στο μεγαλύτερό του μέρος από την παραχώρηση της εμπορικής ονομασίας του γηπέδου, το οποίο εκτός από το «Αγια-Σοφιά» θα φέρει και τον τίτλο της εταιρείας που για αρκετά χρόνια (λέγεται για τουλάχιστον 25) θα είναι συνδεδεμένη με το έργο (όπως για παράδειγμα η Alianz Arena).
Αντίστοιχα παραδείγματα συναντάμε ακόμη και στις γειτονικές μας χώρες, όπως το «Bulstrad Arena» στην πόλη Ruse της Βουλγαρίας.
Επί πλέον χρηματοδότηση για τέτοια έργα στον δήμο της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναζητηθεί και στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών από τα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή. Σε πρόσφατες δηλώσεις του
ο κ.Λαμπάκης σε μια προσπάθεια διαφήμισης του έργου του LNG είχε δηλώσει πως μέρος των αντισταθμιστικών της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου θα διατεθεί στην δημιουργία συμπλέγματος Αθλητικών εγκαταστάσεων!
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»