Επέτειος: 70 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης με έδρα την… Ξάνθη

 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης μπορεί επισήμως να δηλώνει ότι ιδρύθηκε το 1928 αλλά στην πραγματικότητα σήμερα συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της, μια μέρα σαν και αυτήν, το 1947.

Η ΕΠΣ Θράκης αποτελεί συνέχεια της Ένωσης των Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης που ιδρύθηκε το 1928 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αυτός είναι και ο λόγος που το 1928 εμφανίζεται ως έτος ίδρυσης.

Το 1931 αποσπάστηκε το διαμέρισμα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την ως άνω Ε.Π.Σ. και ιδρύεται Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης με έδρα την Καβάλα.

Από αυτήν την ένωση λοιπόν, μια μέρα σαν και αυτήν το 1947 αποσπάται το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης και ιδρύεται στην Ξάνθη η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (με την 175/4-11-1947 απόφαση Πρωτοδικείου Ξάνθης).

Η συνέχεια είναι γνωστή.  Το 1969 ο Νομός Έβρου που ανήκε αρχικά στην Ένωση Θράκης αποσπάσθηκε και αναγνωρίσθηκε ως ίδια Ένωσης υπό την επωνυμία Ε.Π.Σ. Έβρου (τροποπ. 5/1973 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης).

Το 1978 ο Νομός Ξάνθης που ανήκε επίσης στην Ένωση Θράκης αποσπάσθη και αναγνωρίσθη ως ίδια Ένωσης υπό την επωνυμία Ε.Π.Σ. Ξάνθης. Έτσι πλέον παρέμεινε μόνο η περιοχή του Νομού Ροδόπης με την επωνυμία Ε.Π.Σ. Θράκης.

Αν και υπήρξαν σκέψεις και προτάσεις να αλλάξει η ονομασία σε ΕΠΣ Ροδόπης, για καθαρά ιστορικούς λόγους παραμένει ως ονομασία η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης.