H απάντηση Βασιλειάδη για την εξαίρεση της Θράκης από την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία

 

Στους νοτιοκορεάτες διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσανγκ παραδόθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η ολυμπιακή φλόγα που άναψε την περασμένη εβδομάδα στην Αρχαία Ολυμπία και διέσχισε σχεδόν όλη τη χώρα πλην… Θράκης.

Κατά την τελετή πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικά δρώμενα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Δημοκρατίας της Κορέας, με το ελληνικό να περιλαμβάνει την ομάδα Γενικής Γυμναστικής «Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων», αποτελούμενη από 90 αγόρια και κορίτσια, που παρουσίασε το θέμα «Οι Λύκοι και το Φεγγάρι».

Το δρώμενο της Κορέας περιελάμβανε τη δημιουργία λυρικής ατμόσφαιρας με χορούς και τραγούδια της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και παρουσίαση της μουσικής σύνθεσης της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας επί κορεατικού εδάφους.

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο πρωταθλητής της χιονοδρομίας Ιωάννης Πρώιος, ενώ λίγο νωρίτερα είχε παραλάβει το ιερό Φως, από τον τρεις φορές χρυσό Ολυμπιονίκη της Δημοκρατίας της Κορέας στο πατινάζ ταχύτητας, Κιμ Κι-Χουν.

Με την παράδοση της φλόγας συνεχίζεται  η λαμπαδηδρομία μέχρι την έναρξη των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018  τον προσεχή Φεβρουάριο (9-25), αλλά πλέον εκτός Ελλάδος. Στο μεταξύ, στην ΕΟΕ έφτασε η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη για τον αποκλεισμό της Θράκης από την λαμπαδηδρομία.

Το ThrakiSportS απευθύνθηκε στον Σάκη Βασιλειάδη, επικεφαλής της επιτροπής για την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αναζητώντας απαντήσεις για το θέμα. Καταρχήν ο κ. Βασιλειάδης διευκρίνισε ότι ανέλαβε τρεις μέρες πριν την έναρξη της λαμπαδηδρομίας, αλλά και πάλι διευκρίνσε ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.

«Αν ήταν στο δικό μου χέρι, η λαμπαδηδρομία θα ξεκινούσε από την Αλεξανδρούπολη που είναι το άκρο της Ελλάδας και έχω και εγώ πολλούς φίλους εκεί και θα διέσχιζε όλη την περιοχή», ανέφερε καταρχήν ο Σάκης Βασιλειάδης, που τυγχάνει πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής και μόλις πριν  μερικούς μήνες είχε επισκεφθεί την Θράκη, ενώ με τον τρόπο του ενισχύει ομάδες όπως ο ΟΕΓΑ που προάγουν το άθλημα της γυμναστικής στα μέρη μας.

Ωστόσο ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον αρμόδιο της ΕΟΕ, είναι η έλλειψη χρόνου αλλά και δαδών. «Όπως ξέρετε, αυτά τα πράγματα δεν τα αποφασίζουμε εμείς. Οι δάδες δίνονται από την εκάστοτε οργανωτική επιτροπή, εν προκειμένου από τους κορεάτες. Ο αριθμός είναι συγκεκριμένος. Επίσης χρονικά, έπρεπε να διασχίζουμε όλη τη χώρα σε έξι μέρες. Την περασμένη Τρίτη άναψε η φλόγα, το πρωί αυτής την παραδίδουμε. Μοιραία έπρεπε να γίνουν επιλογές», σχολίασε ο κ. Βασιλειάδης.

Και πρόσθεσε: «Φέτος αποφασίστηκε και αυτό και πάλι με δυσκολία, τουλάχιστον η φλόγα να περάσει από την Δράμα και να πάει μέχρι το Φαλακρό, που έχει χιονοδρομικό κέντρο, σε μια συμβολική κίνηση να περάσει από όλα τα μέρη που έχουν χιονοδρομικά κέντρα αφού μιλάμε για Χειμερινούς Αγώνες. Φανταστείτε ότι ούτε και από Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα περάσαμε στον δρόμο για Δελφούς, δηλαδή Παρνασσό, αν και θεωρητικά ήταν κοντινές οι αποστάσεις», πρόσθεσε ο Βασιλειάδης.

Ο Θανάσης Βασιλειάδης εμφανίστηκε ενήμερος και για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί αλλά και για το γεγονός ότι πριν τέσσερα χρόνια, στην λαμπαδηδρομία του Σότσι, η ΑΜ-Θ είχε εξαιρεθεί ολοκληρωτικά. «Φέτος τουλάχιστον ήρθαμε στην Δράμα. Θα ήθελα πολύ να περάσουμε και από Θράκη, αλλά δεν γινόταν με βάση τα δεδομένα του χρόνου αλλά και των λίγων δαδών. Δεσμεύομαι όμως ότι θα είναι γενναία η παρουσία της Θράκης στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία των Θερινών Αγώνων για το Τόκυο», κατέληξε ο Βασιλειάδης, μιλώντας στο ThrakiSportS.