Εβρίτικο χρώμα στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας χάρη στη συμμετοχή του Γιάννη Στάνκογλου

 

Εβρίτικο χρώμα είχε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσανγκ, όπως είχε γράψει από τα ξημερώματα της Τρίτης το ThrakiSportS.

O συντοπίτης μας  ηθοποιός Γιάννης Στάνγκογλου (με καταγωγή από το Θούριο Ορεστιάδας) έκανε και φέτος την απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Το φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε ήδη εδώ και δύο 48ωρα το μακρύ ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία για να καταλήξει στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά, παρόλο που έκανε τα τερτίπια του ο καιρός. Η τελετή ξεκίνησε με ήλιο, ξαφνικά μαζεύτηκαν σύννεφα, έπιασε βροχή λίγο πριν την στιγμή που έπρεπε να ανάψει ο βωμός και λίγο μετά επέστρεψε ο ήλιος.

Από την στιγμή ωστόσο που δεν είχε ήλιο κατά την επίκληση στον θεό Απόλλωνα, η πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, δεν μπόρεσε να ανάψει την πρώτη δάδα με τις ακτίνες του ηλίου και τη βοήθεια του κοίλου κατόπτρου και επιστρατεύθηκε η αναπληρωματική φλόγα που είχε διατηρηθεί από την«τελευταία».

Μετά την τελετή της Αφής, η πρωθιέρεια κατευθύνθηκε στο Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα με τη συνοδεία των ιερειών. Εκεί, άναψε τη δάδα του πρώτου δρομέα, Απόστολου Αγγέλη, που πήγε μέχρι το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, εκεί όπου έδωσε τη Φλόγα στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γι-Σουνγκ.

Πλέον και για τις επόμενες μέρες η λαμπαδηδρομία θα περνά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέχρι να παραδοθεί στις αρχές της Νότιας Κορέας στα τέλη του μήνα, ωστόσο δεν θα περάσει από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης μας.